Ga naar content

Wat te doen in de Serra da Cabreira?

Bergen, velden en eeuwenoude dorpjes

Of je nou betoverd wordt door de bijna magische uitstraling van de vrije natuur en het gevoel van terug in de tijd gaan of dat je uitgedaagd wordt door de ruigheid en de grensverleggende mogelijkheden die er zijn, in het massief van de Serra da Cabreira komt iedereen aan zijn trekken.

Culturele bezienswaardigheden

Naast de adembenemende natuur heeft de Serra da Cabreira hele oude tradities en rijke folklore. Het kan dat je opeens ergens in het gebergte muziek hoort of een processie of bedevaart tegenkomt. Door het hele natuurgebied zijn bijzondere bezienswaardigheden bewaard en overal zie je het religieuze en historische erfgoed. Veel beelden uit het verleden en culturele pareltjes zoals kloosters, kerken, monumenten, wind-, watermolens (moinhos), bruggen en oude (wolfraam)mijnen (quebradas).
 
Bijzonder voor dit wolvengebied zijn de ingenieuze stenen wolvenvallen en de simpele halfronde schuilhutten van de herders. Verder zijn er nederzettingen uit de Romeinse tijd, restanten van de Kelten en hunebedden en grafheuvels uit de prehistorie. Momenteel zijn er officieel 14 archeologische plekken in het gebied. Er is de laatste jaren hier meer aandacht voor archeologie en er worden regelmatig nieuwe vondsten gedaan.

Het windmolenpark (Parque Eólico) op de top van de Serra da Cabreira is een aanrader om te bezoeken. Letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van je reis! Als je eenmaal boven bent gekomen, heb je werkelijk een spectaculair uitzicht!

Activiteiten

De Serra da Cabreira is een lustoord voor wandelreizen en outdoorsport activiteiten. Er zijn verschillende routes en trails voor wandelaars, oriëntatielopers, ATB en MTB, ruiters, motorrijders en 4x4 terreinrijders. De moeilijkheidsgraden zijn van eenvoudig en rustig tot moeilijk en zeer avontuurlijk. Het is een veelzijdig en onuitputtelijk gebied, waar je als liefhebber van natuur en/of outdoorsporten zeker aan je trekken komt.

Op Internet, het Ecomuseum in Braga en bij de VVV (Posto de Turismo) in Vieira do Minho kan je meer informatie vinden. Bij deze laatste kan je ook diverse informatie kopen zoals een atlas van de flora en fauna, een kleine bomengids en routebeschrijvingen.

- Wandelen, geocaching, paard- en terreinrijden
In de Serra da Cabreira kan je prachtig wandelen over eeuwenoude paden (lithos) of door watergoten (levadas) of vrij paardrijden door de wildernis. Je komt er bijna geen mens tegen en onderweg vul je je waterflesje gewoon bij een bronnetje. Met kleine kinderen is het heel leuk én handig om het gebergte lopend met een ezel te ontdekken.

Verder zijn er allerlei soorten trails op de berg voor trail running, geocaching en orientatielopen. Ook voor mountainbike/ATB, motor, squad of een 4x4 terreinwagen zijn er grillige klimmingen, off-road circuits en diverse gevarieerde uitdagende en avontuurlijke routes.

- Bergsporten en watersporten
Het ruwe graniet daagt je bijna uit om te gaan klimmen. Het rotsklimmen wordt alleen lokaal nog beoefend en daarom moet je wel klimervaring hebben. Voor gewoon een beetje klauteren (boulderen), abseilen of tokkelen hoef je helemaal geen ervaring te hebben.

Waar water door het gebergte stroomt, zijn avontuurlijke activiteiten mogelijk zoals canoyning en raften. Voor overige watersportactiviteiten zoals kanoën, kajakken kun je bij de dammen of stuwmeren terecht. Zwemmen kan je daar ook net als bij vele dorpjes aan de rivieren. Vaak is er een deel afgezet met soms een barretje en wat zitjes zoals bij Ranha.

- Vissen
Je kunt in de Serra da Cabreira komen vissen, maar daar heb je dan wel een vergunning (Licença de Pesca Desportiva em Águas Interiores) voor nodig. In de rivieren zwemt onder meer zeeforel (Salmo trutta trutta), regenboogforel  (Oncorhynchus mykiss), barbeel (Barbus barbus), Atlantische zalm (Salmo salar), trekzalm (Salvelinus alpinus), elft (Alosa alosa) en lamprei of prikken (Petromyzonidae).

Hele jaar door
Voor elke natuurliefhebber en vakantiewens is er wel een mogelijkheid in de Serra da Cabeira. Je kunt hier op je eigen manier dit unieke gebergte met haar schitterende natuur ontdekken en beleven. Eigenlijk kan je in alle jaargetijde de berg bezoeken. In de lente staat alles sprookjesachtig in bloei en de zomer is natuurlijk warm. Maar in de herfst zijn de bossen weergaloos vlammend gekleurd met rood, bruin en geel tinten. In de winter kun je zelfs vaak nog aangenaam buiten in het zonnetje lunchen. ‘s Avonds zit je dan warm bij een open haardvuurtje met een glas plaatselijke vinho verde (jonge wijn) te luisteren naar bijvoorbeeld de oude legende van het geitenhoedstertje, de rivier Ave (vogel) en Vila do Conde (huis van de graaf)...

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!