Ga naar content

World of Wine Porto

Wijnreis Portugal - In Porto, de wijnhoofdstad van Portugal, vind je World of Wine. Namens Naturescanner bezochten wij deze wijnexperience om alles te leren over Portugese wijn en port en onze smaakpapillen te trainen.

Wat is de World of Wine?

Nadat wijnhuis Croft de opslagkelders verliet op de heuvel in Vila Nova de Gaia, tegenover het oude centrum van Porto, kreeg Adrian Bridge het geweldige idee daar een centrum te maken voor alles wat Portugal aan wijnindustrie en mode te bieden heeft. WOW Porto was geboren. 

De oude opslagkelders werden gerenoveerd en er ontstond een modern kenniscentrum te midden van de oude muren. Geen uitdaging werd uit de weg gegaan om van de originele gebouwen te behouden wat mogelijk was. Het beeld van aaneengesloten wijnopslagen dat Vila Nova de Gaia kenmerkt, is gebleven.

WOW Portugal
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Dat is goed te zien vanuit de kabelbaan die je van de kade beneden tot bovenaan de beroemde brug Ponte Luís I brengt. WOW Porto werd officieel geopend in 2019. 

Kabelbaan Porto
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Wat is er te doen in the World of Wine?

Allereerst kun je bij WOW, weer of geen weer, genieten van het overdekte centrum waar met aandacht voor de originele wijnopslag, een modern centrum met een bijzondere sfeer is ontstaan. Historie en moderne tijd gecombineerd op een oppervlakte van zes voetbalvelden. Genoeg om te blijven verdwalen en je nooit te vervelen. Je vindt er bijzondere boetiekjes, musea en restaurants die allemaal een bezoek waard zijn. De meeste tijd brachten wij door in musea en tijdens workshops. 

Musea in World of Wine

Deze musea in WOW mag je niet missen:

1. The Bridge Collection

In dit verrassend kleurrijke museum word je aan de hand van drinkgerei meegenomen door de eeuwen heen. Van de eerste uit natuursteen gemaakte bekers rond 5000 jaar v.Chr. via de eerste glazen objecten tot aan de glasserviezen waarin de nieuwste technieken verwerkt zijn. Bijzonder hoe aan de hand van drink-objecten een hele cultuur tot leven komt. Tip: neem je tijd, de collectie is groot. 

WOW Bridge Collection
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

2. The Wine Experience

Dit museum, of zal ik zeggen ervaring, biedt een uniek overzicht van de hele wijnindustrie in Portugal. De wijnbouw met in elke streek specifieke uitdagingen en de vaak unieke druivensoorten in Portugal worden voor iedereen toegankelijk uitgelicht. Geen snobisme of verheven wijntaal. De boodschap is overal duidelijk: je drinkt wat je bent en niet andersom. Zo leer je genieten van je eigen smaak. En hoe leuk is het om te ontdekken dat je smaak breder is dan je dacht? Je leert al doende wat je mond, je neus en andere zintuigen toevoegen aan je smaak. 

3. De wijnschool in Porto

De school biedt WSET-gecertificeerde trainingen aan professionals uit de omgeving. WOW realiseert zich dat naast goede wijnen, professionele kennis de sleutel is om de wereld verder te ontsluiten voor Portugese wijnen. Ook als bezoeker kun je hier een workshop boeken.

WOW Wijnschool
Wijnschool
Deel op Pinterest

4. Porto Region across the ages

Bij het verlaten van dit museum vielen er veel puzzelstukjes op zijn plaats. De Engelse namen van de wijnhuizen, de rol van Porto in de historie. De reden waarom het zolang duurde voordat de Portugese wijnen van kwaliteit werden. Bovenal hebben we genoten van de mooie opzet van het museum. Voordat je de andere musea bezoekt, raden we aan dit museum binnen te lopen. 

Porto regio across the ages
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

5. The Chocolate Story

Gek op chocolade? Dan wil je in dit museum elk verhaal en elke presentatie zien. Over Columbus die geen verdienmodel in chocolade zag en over de export naar Europa waar, nadat melk werd toegevoegd, de populariteit van chocolade tot grote hoogte steeg. 

Ook de opkomende marketing rondom chocolade is meegenomen in de tentoonstelling. De chocoladefabriek zelf, waar het merk Vinte Vinte vandaan komt, is geïntegreerd in de expositie. Een aanrader: boek een chocoladeproeverij. Je smaakpapillen worden tot het uiterste uitgedaagd. Ook chocolade proeven en combineren met wijn behoort tot de mogelijkheden. 

Geschiedenis van chocola
The Chocolate Story
Deel op Pinterest

6. Planet Cork

Wat is er bijzonder aan de kurk in jouw wijnfles? Ooit over nagedacht? Dit museum laat zien dat juist voor die kurk de beste kwaliteit kurk nodig is. Behalve een goed uitgedacht verhaal en een mooie tentoonstelling is ook het gebouw een genot om in te lopen. De trap naar boven is op zichzelf een kunstwerk van kurk. De rol van kurk in de mode was een verrassing voor ons.

Restaurants in WOW

Over de restaurants in World of Wine geven wij geen advies. Simpelweg omdat we niet kunnen kiezen. Elk restaurant is smaakvol ingericht. De sfeer verschilt van dineren in een wijnvat tot een hippe loungeclub. Het eten is overal geweldig en betaalbaar. Speciale vermelding nog wel voor het vegetarisch restaurant Root & Vine. Visrestaurant The Golden Catch ernaast is hiermee verbonden en er kan uit beide keukens besteld worden.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!