Ga naar content

Wijnreis Portugal

Portugal - Ben je een reizende wijnliefhebber? Dan ben je zeker al eens in de wijnkelder van een plaatselijke wijnboer beland. Die wijnboer is een vakman en kent de variabelen die bij het maken van zijn wijn komen kijken als geen ander. De bodem, de druif en het klimaat. Portugal is een echt wijnland en zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Wijnreis in Portugal

Wanneer je langs de Douro dwars door Noord-Portugal reist, geniet je van zeer uiteenlopende landschappen. In wijnstreek Alto Douro langs de Douro worden de hellingen al 2000 jaar voor wijnbouw gebruikt. Het gebied van 26 miljoen hectare is zo uniek, dat het onderdeel is van het UNESCO Werelderfgoed

Wijn proeven met zicht op Douro rivier
Deel op Pinterest

Wanneer het je ontbreekt aan tijd voor een wijnreis langs de Douro, dan kun je dankzij goede verbindingen ook een dagtocht maken vanuit Porto naar bijvoorbeeld Pinhão. Ten noorden van Porto is het wijngebied Minho eveneens goed bereikbaar. Je kunt er diverse wijnhuizen bezoeken. De meest bekende wijn die daar vandaan komt is de vinho verde. In het noordoosten van Minho ligt Nationaal park Peneda-Gerês.

Wijnen uit Portugal

Het eerste wijnexport succes uit Noord-Portugal was Mateus rosé. Misschien wekt het lezen van dit merk wel je geheugen, maar niet direct je smaakpapillen tot leven. Het merk was desondanks wel een pionier op het gebied van de export. In 1970 werd de rosé verscheept naar 120 landen! 

Na toetreding tot de EEG in 1986 en het aanleggen van infrastructuur, komt de export van overige wijnen wat op gang, maar dat ging niet snel. Met moderne wijntechniek weten de Portugese wijnbouwers aan het begin van de 20e eeuw een inhaalslag te maken.  

Wijnbouw langs de Douro
Deel op Pinterest

Wijnbouwers in gebieden als Douro, Alentejo, Dão en Minho laten als eerste zien dat zij met respect voor de eigenheid van hun regio, goede wijnen kunnen produceren. We zijn nu 20 jaar verder en de Portugese wijnboeren hebben bewezen een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding te kunnen leveren. Niet onbelangrijk, want 35% van de landbouw in Portugal is wijnbouw-gerelateerd.

14 Portugese wijnstreken

Portugal kent 14 wijnstreken. Madeira en de Azoren rekenen we daar ook onder. En elke wijnstreek heeft de beste combinatie van druif en groeiomstandigheden bij elkaar gezocht. Zo komen uit de Tavora -Varosa prachtige witte wijnen van onder andere rabigato-, arinto- en malvasiadruiven. In de regio Bairrada verbouwen de wijnboeren druiven die specifiek zijn voor die streek en geschikt voor espumante. Meer hierover leer je in museum The Wine Experience in Porto. 

Gebouwen WOW
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Douro - Port

Als we over Portugal en wijnen schrijven, verdient de Douro speciale aandacht. Ongeveer de helft van de wijnen wordt gebruikt voor de productie van de wereldberoemde port. Port is een versterkte wijn. Ontstaan door toedoen van de Britten, die de wijn langer houdbaar maakten voor transport op schepen, door toevoeging van brandy. 

Porto is van oudsher het centrum van de port. De vaten werden uit de verschillende streken per boot vervoerd over de Douro en opgeslagen in de kelders van Vila Nova de Gaia, aan de overkant van het oude Porto. Veel kelders worden nog steeds gebruikt en zijn te bezoeken. 

Uitzicht op Porto
© Naturescanner Porto
Deel op Pinterest

Wij bezochten Taylor’s port. Een Nederlandse audiotour leidt je langs de opslag, de expositie en je leert over de verschillen tussen de soorten port. De gebouwen waarin de port wordt opgeslagen, hebben een nogal donker uitgeslagen dak. Dit komt doordat de aroma’s die uit de vaten ontsnappen, via het dak omhoog stijgen. Dat verdampen is nodig voor de concentratie in smaak van de port en wordt liefdevol ‘the angel’s share’ genoemd. Tijdens je bezoek snuif je een heerlijk deel daarvan gratis op! 

© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Overige Portugese wijngebieden zijn Alentejo, de Algarve, de Azoren, Bairrada, Beira, Dão, Lissabon, Madeira, Setúbal, Távora-Verosa, Tejo, Trás-os-Montes en Vinho Verde.

Duurzaamheid bij de wijnbouw in Portugal

De gevolgen van klimaatverandering worden overal in de wijnbouw ervaren. De bovengemiddelde temperaturen van de laatste jaren en overstromingen in de winter hebben al schade opgeleverd aan wijngaarden. Portugal is zich meer dan bewust van klimaatverandering.

In 2018 is het Porto Protocol opgezet om duurzaamheid onderdeel te maken van alle aspecten van de wijnindustrie in Portugal. In The Wine Experience in Porto wordt hieraan aandacht besteed. 

© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

World of Wine: wijn en port in Portugal

Voor wie na zijn reis langs de Douro meer wil weten en nagenieten van wat de wijnboeren op hun hellingen hebben geschapen moet naar Porto, wijnhoofdstad van Portugal. Naar de World of Wine om precies te zijn. WOW ligt aan de overkant van het oude centrum van Porto in Vila Nova de Gaia. Naturescanner bezocht deze wijnexperience. Na een paar dagen gingen we met een hoofd vol kennis en getrainde smaakpapillen tevreden naar huis. 

© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Jeanine Brinkhuis
Geschreven door
Jeanine Brinkhuis
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!