Ga naar content

Serras de Aire e Candeeiros

Natuur in Portugal - Niet ver van de adembenemend mooie Portugese Zilverkust, in de regio Oeste, tref je in het binnenland van Portugal nog een vrijwel onbekend natuurgebied aan. Natuurpark Serras d’Aire é Candeeiros is een door de Portugezen goed bewaard geheim, maar trekt langzaamaan op in populariteit vanwege de ideale ligging ten opzichte van hoofdstad Lissabon. Dit stukje, boordevol natuurschoon, wacht geduldig af om ontdekt te worden. Ga je mee?

Natuurpark Serra de Aire and Candeeiros

Ben jij op zoek naar vrijwel onbekende natuur in de regio Lissabon? Met een bezoek aan Serras de Aire é Candeeiros beleef je het authentieke Portugal zonder massatoerisme, terwijl het toch nog geen uurtje rijden van de hoofdstad af is. Hier geniet je van rust en ruimte, van vogelzang, zacht ritselende bladeren en een verscheidenheid aan veldbloemen die met een briesje de lucht zachtzoet doet proeven.

Serra de Aire é Candeeiros natuurpark ligt op het kalksteenmassief van de Estremadura en beslaat sinds 40 jaar zo’n 39.000 hectare aan beschermd gebied, dat zich verspreidt over het Aire en Candeeiros gebergte. Het gebergte ligt zowel op het Santo António- als het São Mamede plateau.

Natuur in Serras de Aire é Candeeiros

Dankzij een immense hoeveelheid aan ondergrondse waterlopen kent het kalkgebergte een fenomenale diversiteit aan natuur, waarbij de infiltratie van water door spleten en kieren in het gesteente zorgen voor verschillende ondergrondse rivieren en belangrijke waterbronnen. Dankzij de aanwezigheid van deze ondergrondse waterwegen is er bizarre complexiteit aan grotten (geschat: meer dan 1500!) en is er in het natuurpark sprake van een microklimaat, veroorzaakt door geologische processen en invloeden van de mens door de jaren heen. 

Hoe is de natuur hier? Verwacht indrukwekkend weidse uitzichten over groen en heuvelachtig gebied, waar wandelpaden kriskras doorheen lopen met een natuurlijke begrenzing van eeuwenoude kurkeiken en olijfbomen. Ook de karakteristieke steenwanden, genaamd choucos, die ooit in een ver verleden door de lokale bevolking zijn gestapeld om grazend vee bij elkaar te houden, passen naadloos in het unieke landschap. De natuur is verweven met zijn historie, wat zorgt voor een ideale mix van verwondering over de lokale geschiedenis tot het kunnen ontspannen en genieten van hoe het natuurpark vandaag de dag is.

Wilde Cichorei
Gitta Schermer
Deel op Pinterest

- Flora in Serras d'Aire é Candeeiros
Het karstgebied herbergt een bijzonder grote hoeveelheid aan bloemen en planten, zo'n 600 verschillende soorten – waarvan velen nergens anders te vinden zijn. Tijdens mijn bezoek in november, voelde ik mij overweldigd door de grote verscheidenheid aan veldbloemen die tot laat in het jaar nog in bloei zijn, denk hierbij aan verschillende orchideeënsoorten, krokussen, narcissen en wilde cichorei.

- Dieren in Serras d'Aire é Candeeiros
De dierenwereld van Serras de Aire é Candeeiros sluit over het algemeen aan bij die van de rest van Portugal, je vindt er tal van zoogdieren, reptielen en ongewervelde dieren. Ook voor vogelaars is het een interessante bestemming: in het natuurpark zijn zoal hoenders, roofvogels, uilen en zang- en trekvogels te spotten.

De enorme diversiteit aan vleermuissoorten die zich schuilhouden binnenin de grotten en spleten zijn zeer opmerkelijk en uniek aan dit gebied. In Serras de aire é Candeeiros fladderen meer dan 18 verschillende soorten rond, waar enkele bijzondere bijzitten. Het symbool van het natuurpark is dan ook het icoon van een vleermuis.

Mooiste plekken in Serras d'Aire é Candeeiros

De grillige natuur in de Serras is onlosmakelijk verbonden met de rijke historie van deze regio, maar wat zijn de mooiste plekken om te zien tijdens je reis naar de regio? Hieronder een overzicht van de mooiste gebieden in Serras de Aire é Candeeiros.

 1. Waterbron bij Olhos de Água

  Op de rand van het Estremadura kalkmassief ligt Portugal's meest belangrijke waterbron, de bron van de rivier Alviela bij Olhos d'Água. Hier stroomt onder andere het water voor de inwoners van Lissabon vandaan, rechtstreeks vanuit ondergrondse rivieren. Rondom de waterbron kan je heerlijk wandelen door de ruige natuur. Robuuste rotspartijen steken grillig af tegen helderblauw water en wandelpaden voeren je langs diepe grotten, waar het sijpelend water zachtjes doorheen echoot. 

  Bij de waterbron is ook een interpretatiecentrum, waar veel informatie over het natuurpark en de regio te vinden is. Op leuke en leerzame wijze wordt veel uitgelegd over ondergrondse waterwegen, geologische processen, historie en de verschillende soorten vleermuizen. Zeker een aanrader om met kinderen naar toe te gaan.

  2. Zoutpannen van Rio Maior

  Vlakbij het stadje Rio Maior wordt nog op ambachtelijke wijze zout gewonnen, op dezelfde manier als acht eeuwen geleden. Deze salinas, ofwel zoutpannen, dateren uit 1979 en sindsdien wordt er jaarlijks zo'n 2.000 ton aan steenzout geproduceerd. De zoutbereiding is mogelijk door het water in Rio Maior, dat zeven keer zouter is dan normaal zeewater. Het water wordt opgepompt om de stenen compartimenten te vullen, waar het na enkele dagen verdampt en er Flor de Sal overblijft.

  Mooie plekken Serras de Aire e Candeeiros
  Deel op Pinterest

  4. Dino pootafdrukken bij Vale de Meios

  Aan de oostelijke flank van de Serra de Aire, op ongeveer 10 kilometer van het stadje Fátima, vinden we 's werelds grootste verzameling aan zeldzame sporen van sauropoden (dinosaurussen met lange nekken en lange staarten) uit het Midden-Jura-tijdperk. In totaal zijn het er zo'n 20 - waarbij verschillende toevallig ontdekt zijn in een voormalige steengroeve. Inmiddels bevat deze steengroeve naar verluidt tal van de grootste en duidelijkste afdrukken momenteel bekend. Om een indruk te geven van de grootsheid van de wezens die dit stuk van onze planeet bewoonde: de grootste sporen zijn 95cm lang en zo'n 70 cm breed.

  5. Grotten Mira de Aire

  Pas ontdekt in 1947 en in 2010 benoemd tot één van de zeven natuurlijke wonderen van Portugal, de grotten van Mira de Aire is een complex ondergronds systeem dat zich in een diepte en lengte van 11km uitstrekt. Enkel de eerste 600 meter zijn te verkennen, waarbij je over zo'n 638 treden 110 meter de diepte afdaalt. De schoonheid binnenin deze grot is ongeëvenaard en de luxe van een lift die je, als je eenmaal beneden bent, weer naar boven brengt is ook niet verkeerd. 

  Wat te doen in en rondom Serras de Aire é Candeeiros

  Om het natuurgebied te leren kennen, kun je het beste gaan wandelen in Serras d'Aire é Candeeiros. Ook voor Mountain Bikers zijn er 7 verschillende paden aangelegd en wielrennen over kronkelende bergweggetjes behoort ook tot de optie. Enthousiaste vogelaars kunnen zowel in Serras d'Aire é Candeeiros als in het nabij gelegen natuurreservaat Paul de Tornada goed terecht. Hier zijn ook vogelhutten, waar je mooi beschut zit. 

  Rondom Serras d'Aire é Candeeiros zijn nog meer activiteiten te ondernemen. Ga bijvoorbeeld surfen, windsurfen of kitesurfen aan de ruige zee of maak een mooie kustwandeling bij de lagune van Obidos. Ook nodigt de onderwaterwereld van de Costa de Prata je uit om te gaan duiken. In Peniche kun je duiktrips- en excursies boeken bij verschillende duikscholen. 

  Liever meer het binnenland verkennen? Ga wijnproeven bij een van de vele wijn quinta's die het gebied rijk is en combineer dit met een culinaire beleving waarbij je uitgebreid verwend wordt door de traditionele Portugese keuken. Maak een rondreis langs de bruisende steden in dit gebied en combineer de natuur met een overschot aan cultuur en historie, wat ons betreft dé ideale mix.

  Glamping in Portugal bij Quinta Japonesa
  Gitta Schermer
  Deel op Pinterest

  Overnachten in Serras de Aire é Candeeiros

  Aan de voet van het natuurpark ligt Quinta Japonesa, een kleinschalig vakantiepark voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Overnachten kan in luxe glampingtenten of volledig zelfvoorzienende appartementen, gelegen in een appel- en perenvallei. De omgeving heeft een fraaie Japanse sfeer, wat goed combineert met het ruige Portugese landschap. Voor een bezoek aan Serras d'Aire é Candeeiros is Quinta Japonesa perfect, maar de locatie leent zich ook uitstekend voor het bezoeken van andere culturele- en historische bezienswaardigheden.

  Ook niet geheel onbelangrijk: het verwarmde zwembad is toch wel erg prettig na een lange dag hiken.

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Gitta Schermer
  Geschreven door
  Gitta Schermer
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!