Ga naar content

Marvão

Mooiste plekken Alentejo - Een van de mooiste plekken in Alentejo is voor mij het plaatsje Marvão, op de grens met Spanje. Boven op de 860 meter hoge bergrug van de Serra de Sapoio prijkt het vestingstadje, met haar kasteel, en waakt over de omgeving. Het dorp telt ongeveer 3.500 inwoners en steeds meer toeristen die willen genieten van het uitzicht en de zonsondergang.

Bezienswaardigheden Marvão

Wat te zien in Marvão? De historische stad ligt in het hart van het S. Mamede gebergte, langs de rivier de Sever. De stadsmuren en -trappen van Marvão zijn opgetrokken in dezelfde stenen als de granieten rotsstenen en de berg lijkt als het ware over te lopen in de vesting. De overige huizen zijn wit, kenmerkend voor de Portugese architectuur. Wat zijn de mooiste plekken in Marvao en omgeving?

Boek hier je vakantie in Marvão

1. Weg naar Marvão

De weg die naar de vesting boven op de berg voert wordt gezien als een van de mooiste routes in de Alentejo. Je rijdt hier tussen lange bomenrijen in naar de parkeerplaats bij het kasteel van Marvão.

2. Kasteel van Marvão

Meteen na binnenkomst in het stadje kan je de grootste kasteelkelder van Portugal bekijken, met een hoogte van 10 meter en een diepte van 46 meter. Ooit werd de kerker gebruikt om regenwater te bewaren. Nu staat deze leeg, maar tijdens het jaarlijkse festival met klassieke muziek wordt hier een concert gegeven. Maar een echt indrukwekkend zicht krijg je wanneer je verder stijgt naar de bovenste torens en omwallingen.

Mooie plekken Marvão
Deel op Pinterest

De weergang van de burcht is in een nog perfecte staat. De bovenste toren is wat moeilijker toegankelijk, via een smal trapje. Maar het loont absoluut de moeite om toch naar boven te gaan. Eenmaal op de top van de toren ontvouwt zich de schoonheid van het landschap; zo ver als het oog reikt zie je een overweldigend panorama van glooiende heuvels van de Alentejo. Dit is een prachtige plek om de zonsondergang te bekijken.

3. Gemeentelijk museum

In de voormalige Santa Maria kerk bevindt zich een interessant museum, met kunst, archeologische opgravingen en etnografische vondsten. In de loop van de eeuwen heeft Marvão verschillende bezettingen gekend. De geschiedenis voor zover wij die kennen begint in de 9de eeuw toen Ibn Maruán zich hier kwam vestigen tijdens zijn rebellie tegen Córdoba. Het kasteel dat hij toen liet bouwen is in de volgende 1.000 jaar verder uitgebouwd door andere heersers, waaronder Koning Dom Afonso Henriques. Zelfs in recentere oorlogen in de 19de eeuw was Marvão nog een militair bastion. Ook als grenspost heeft het kasteel een belangrijke rol gespeeld.

4. Festiviteiten

Er is ook altijd wat leuks te doen in Marvao! Jaarlijks vinden er diverse festivals plaats in het Kasteel van Marvão. De grootsheid van de burcht en haar uitzicht valt hier mooi in harmonie met de authenticiteit van haar inwoners. Tijdens het kastanjefestival laten ze je kennismaken met de heerlijke streekgerechten en lokale wijn en bier. Tijdens Al Mossassa, een Islamitisch festival dat ieder jaar in oktober plaatsvindt, worden ambachtelijke producten verkocht en geniet je op het marktplein van allerlei voorstellingen, zoals buikdanseressen. De avond eindigt met een schitterend spektakel en toneel met de hoogste toren van het kasteel als decor.

5. Ammaia

Aan de voet van Marvao liggen de overblijfselen van de oude Romeinse stad Ammaia. Een bezoekerscentrum geeft je inzage in hoe het leven hier ooit moet zijn geweest en je kunt nog enkele oude zuilen, amforen en andere vondsten bewonderen.

Ammaia
Deel op Pinterest

6. Zwembad in de rivier

Bij de historische brug aan de voet van de berg stroomt de Sever rivier. Een deel hiervan werd omgebouwd tot een makkelijk toegankelijk zwemstuk. In de zomer en de warme dagen in voor- en najaar komt de lokale bevolking hier de koelte opzoeken. Ook voor jou een ideale plek om een duik te nemen!

7. Roofvogels

Rond de vestingmuren van Marvão circuleren tal van roofvogels. Neem dus een verrekijker mee, want wie weet zie jij een arend of een vale gier.

Vakantie in Marvao

Zelf zin om dit bijzondere plaatsje in de Alentejo te bezichtigen? Aarzel niet, want het is zeker de moeite. De grote toeristenmassa heeft dit nog niet ontdekt, dus het is juist nu de moeite om een rondreis langs Marvao te doen!

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!