Ga naar content

Wandelen in Noord-Portugal

Prachtige wandelroutes voeren door het groene noorden van Portugal. Hier vind je nog het authentieke leven in de kleine dorpen en kom je tot rust op een van de wandelpaden door de ongerepte natuur. Wandel langs de Douro of in ongerepte natuurgebieden, zoals de Minho, de Serra da Cabreira, Peneda-Geres of het minder bekende Parque de Natural de Alvao. Bekijk onze tips voor een wandelvakantie in Noord-Portugal.

1. Wandelen langs de Douro

Vanuit de Spaanse provincie Castilla y Léon baant de Douro zich een weg, dwars door Noord-Portugal. De "Gouden rivier" mondt bij Porto uit in de Atlantische Oceaan.  De bovenloop van de Douro in Portugal is befaamd vanwege de Quinta's: de wijngaarden van de Port. Ook de rode Dourowijn wordt verbouwd in de vallei.  De Dourovallei is een mooi wandelgebied, vooral voor wandelaars die ook wel van een glaasje wijn houden!

2. Wandelen in de Minho streek

Het noorden van Portugal is de plek voor een wandelvakantie ver weg van de massa. In het noordwesten van Portugal ligt de Minho streek. De Miño ligt vooral in Spanje, maar de laatste 75 km van de rivier vormt de grens tussen Spanje en Portugal. In deze prachtige groene omgeving ga je terug in de tijd. Hier kan je volop genieten van een heerlijke actieve, maar vooral een relaxte vakantie in een klein boerendorp waar de tijd heeft stil gestaan.

Deze prachtige omgeving gecombineerd met de behulpzaamheid en vriendelijkheid van de mensen nodigt je uit om weer te kunnen genieten van de eenvoudige elementen van het leven. Terug naar de basis, de natuur en deze weer ontdekken.

Deel op Pinterest

De wandelingen in deze streek zijn gevarieerd en leiden je langs immense zwerfkeien, oude dorpjes, watervalletjes, riviertjes en prachtige uitzichten over weilanden en bergen. De routes zijn qua intensiteit opgebouwd en voor een gemiddelde wandelaar prima te doen. Er is in de omgeving wel veel hoogteverschil en je wandelt regelmatig over onverharde paden. Daarnaast zal het je opvallen hoe rustig het hier is, want in de Minho streek kan je de stilte nog ervaren.

3. Wandelen in de Serra da Cabreira

Ook in de Serra da Cabreira kan je kennis gaan maken met de ongerepte natuur van het Noorden van Portugal. Verblijf bijvoorbeeld in een oude wijnquinta of op een lokale camping. In het voorjaar en najaar kan je er deelnemen aan wandelvakanties in de groene streek. 

4. Wandelen in Peneda-Gerês

Peneda-Gerês, een natuurgebied op de grens met Spanje, is het enige nationaal park van Portugal en heeft een fantastische natuur.  De fauna en flora kent hier een grote diversiteit en het park siert zich met tal van rivieren, beken en watervalletjes. Tijdens een wandeling heb je veel kans om groot wild te zien, zoals reeën, garrano’s (lokale wilde paardjes), herten of everzwijnen. Ook de Iberische wolf komt hier nog voor, maar om een kans te maken om deze te zien zal je een speciale tocht met gids moeten reserveren. 

Deel op Pinterest

5. Wandelen in de omgeving van Coimbra

Ten oosten van Coimbra liggen enkele van de mooiste dorpjes in Portugal, de "Aldeias do Xisto". De tijd lijkt er stil te staan. Hier wandel je over keienpaadjes langs oude moles en forten. Net als op Madeira vind je hier levada's, oude irrigatiekanalen, die vandaag de dag worden gebruikt als wandelpaden. De zogeheten schistdorpen (opgetrokken in schist gesteente) passen perfect in het landschap. De omgeving is groen, met vele kleine beekjes en riviertjes.

Vakantie in het noorden van Portugal

Wil je graag meer weten over het noordelijke deel van het land, check dan al onze tips over Noord-Portugal.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!