Ga naar content

Galicië

Mooiste plekken Noord-Spanje - Een groen Spaans gebied, met prachtige plekken en geweldige uitzichten, met voor ieder wat wils. Galicië in Spanje heeft veel te bieden voor wie weg van de massa wil reizen in de natuur. Bij wandelen in Galicië denk je misschien vooral aan een pelgrimstocht naar de hoofdstad Santiago de Compostela, maar er is zoveel meer te ontdekken!

Natuur in Galicië

De regio wordt ook wel het groenste gebied van Spanje genoemd. Het beslaat zo'n 29.572 km² en heeft meer dan 1.000 kilometer kustlijn, waarlangs eilandjes verspreid liggen. In het gebied zijn talloze natuurparken, waaronder vijf moeraslanden. Welke natuurparken mag je niet overslaan, en wat moet je zeker gezien hebben in Galicië? Wij zetten alles wat je moet weten op een rijtje.

Mooiste plekken in Galicië

Galicië kent tal van prachtige natuurparken, ieder met hun eigen eigenschappen en karakteristieke begroeiing. We vertellen je wat meer over de natuur in ieder park.

1. Os Ancares

Os Ancares is verreweg het interessantste gebied, omdat je hier wolven en beren kunt spotten. In het prachtige berglandschap zie je verder ook de berghoen. In ieder seizoen is een bezoek aan dit park de moeite waard. In april bloeien de eiken en zie je op de achtergrond besneeuwde bergtoppen, en in de winter kleuren de hulstbomen het besneeuwde landschap rood.

2. Rías Baixas

De Rías Baixas zijn de vier fjorden bij de Westelijke kust. Het groene landschap wordt hier ingesneden door vier inhammen, de zogeheten ría's. Hier bevinden zich de beste badplaatsen en stranden van Galicië en mooie ongerepte stukjes natuur. 

3. Devesa de Rogueira

Dit gebied heeft heel veel boomsoorten. In Devesa de Rogueira staat er altijd wel iets in bloei. Je ziet hier onder andere esdoorns, kastanjes, eiken, lijsterbessen, beuken en taxussen. 

4. Cortegada 

Dit adembenemende natuurpark is een eiland in de Atlantische Oceaan. Vanaf het vasteland vaar je naar een prachtig klein eilandje met dichte begroeiing en een soort spookdorp! Je kunt hier ook langs de kust zeilen en andere wateractiviteiten ondernemen. In de buurt wordt veel gedaan in de visserij en er worden hier vooral kokkels, mosselen en scheermesjes gevangen. 

||Cortegada eiland

5.  Fraga Barbudas 

Dit park is enorm divers, van hoge uitkijkpunten, tot watervallen, bloemenweides en paden tussen hoge bomen. Het is een toevluchtsoord voor geiten, vossen, wilde zwijnen en herten. Sommige paden zijn erg steil, dus trek stevige wandelschoenen aan. 

6. Fragas do Eume

In dit bos kom je echt tot rust. De hoge begroeiing van hulst, kastanjes en aardbeienbomen zorgen voor veel vogelzang, en het geluid van de verschillende watervallen zorgt voor een mooi contrast. 

7. Santa Cristina de Ribas de Sil en Santo Estevo de Ribas de Sil

Deze twee parken aan de kabbelende rivier de Sil hebben veel gemeen, maar zijn ook erg verschillend. Het landschap van beide gebieden is bezaaid met kasteeltjes en kloosters, waarvan sommigen nog bewoond. In Santo Estevo vind je valleien, eindeloze vergezichten op grotere hoogte en veel kastanjes en eiken.

8. Xurés

In dit park is het hoogteverschil goed te zien en te merken. Tussen de rotsformaties en de Romeinse ruïnes leven wolven en wilde katten, en als je moe bent van het hiken in de Spaanse hitte, kun je heerlijk bijkomen in een van de baden met bronwater.

9. Moerassen en kust

Naast deze bosrijke gebieden, telt Galicië vijf moeraslandschappen. Deze gebieden bevinden zich vaak bij de kust, ingeklemd tussen water en vasteland.

Vogels in Galicië

Galicië is ook een overwinterplaats voor trekvogels, ook in de winter kun je hier dus vogels spotten. Welke vogels zijn er dan zoal te zien in Galicië? In de moerassen en drassige landschappen bij de kust kunnen tal van vogelsoorten geobserveerd worden. Je ziet hier vale, Noordse, grote en grauwe pijlstormvogels, kuhls, Jan-van-Genten, zeekoeten, zwarte zee-eenden, alken, sterns en verschillende soorten meeuwen. Ook kun je hier regenwulpen, rosse grutto's, rosse franjepoten, dwergsternen en zwarte sternen zien en wie weet zelfs gorzen. 

Afbeelding van Anne Bosveld
Geschreven door
Anne Bosveld
Feedback geven