Ga naar content

Galicië

Mooiste plekken Noord-Spanje - Een groen Spaans gebied, met prachtige plekken en geweldige uitzichten, met voor ieder wat wils. Galicië in Spanje heeft veel te bieden voor wie weg van de massa en in de natuur wil reizen. Ook wandelen in Galicië is echt een aanrader. En hoewel je dan misschien vooral aan een pelgrimstocht naar de hoofdstad Santiago de Compostela denkt, is er nog veel meer te ontdekken!

Natuur in Galicië

De regio wordt ook wel het groenste gebied van Spanje genoemd. Het beslaat zo'n 30.000 km² en heeft meer dan 1.000 kilometer kustlijn, waarlangs eilandjes verspreid liggen. In het gebied zijn talloze natuurgebieden, waaronder vijf moeraslanden. Welke natuurparken mag je niet overslaan, en wat moet je zeker gezien hebben in Galicië? Wij zetten alle mooie plekjes in Galicië op een rijtje.

Mooiste plekken in Galicië

Galicië kent tal van prachtige natuurparken, ieder met hun eigen eigenschappen en karakteristieke begroeiing. We vertellen je wat meer over de natuur in ieder park.

1. Os Ancares

Os Ancares is een interessant gebied, omdat je er wolven en beren kunt spotten. In het prachtige berglandschap zie je verder ook de berghoen. In ieder seizoen is een bezoek aan dit park de moeite waard. In april bloeien de eiken en zie je op de achtergrond besneeuwde bergtoppen, en in de winter kleuren de hulstbomen rood tussen het besneeuwde landschap.

2. Cíes eilanden

Voor de kust van Pontevedra liggen enkele van de mooiste plekjes van Galicië, namelijk de Cíes eilanden. De archipel is sinds 1980 beschermd natuurgebied en bestaat uit drie eilanden; Monteagudo, do Faro en San Martiño. Het westen is ruig en gekenmerkt door de invloeden van de Atlantische Oceaan. Granieten kliffen, steile rotswanden en grotten werden hier gevormd door zee en wind. De oostelijke kant van de eilanden is meer beschermd van deze invloeden en is bedekt met bossen, mooie zandstranden en duinen. Er zijn negen stranden met fijn wit zand en helder zeewater. 

Deel op Pinterest

In de zomermaanden is Monteagudo bereikbaar per boot vanaf de havens van Vigo, Baiona en Cangas. Bij de haven van Vigo kan je een vergunning aanvragen om te kamperen. Op de Cíes eilanden zijn geen vuilnisbakken en je moet dus je eigen afval weer mee naar het vasteland brengen.

3. Rías Baixas

De Rías Baixas zijn de vier fjorden bij de Westelijke kust. Het groene landschap wordt hier ingesneden door vier inhammen, de zogeheten ría's. Hier bevinden zich de beste badplaatsen en stranden van Galicië en mooie ongerepte stukjes natuur. 

Deel op Pinterest

3. Devesa de Rogueira

Dit gebied heeft heel veel boomsoorten. In Devesa de Rogueira staat er altijd wel iets in bloei. Je ziet hier onder andere esdoorns, kastanjes, eiken, lijsterbessen, beuken en taxussen. 

4. Cortegada 

Dit adembenemende natuurpark is een eiland in de Atlantische Oceaan. Vanaf het vasteland vaar je naar een prachtig klein eilandje met dichte begroeiing en een soort spookdorp! Je kunt hier ook langs de kust zeilen en andere wateractiviteiten ondernemen. In de buurt wordt veel gedaan in de visserij en er worden hier vooral kokkels, mosselen en scheermesjes gevangen. 

Deel op Pinterest

5. Kaap Finisterre

Cabo Finisterre is een kaap bij de plaats Fisterra, aan de westkust van Galicië, op het einde van een 3 kilometer lang schiereiland. De granietheuvel steekt met 600 meter hoogte boven de woeste zee uit. De kust hier draagt de lugubere bijnaam "Kust des Doods" of Costa de la Muerte, omdat hier in vroegere tijden tal van schepen zijn gezonken. Het is dan ook een van de gevaarlijkste kusten ter wereld. Op Kaap Finisterre staat een vuurtoren uit 1853. De plek staat nog bekend om een andere reden: het is het eindpunt van de bekende pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Volgens traditie verbranden veel pelgrims op de rots hun kleren bij aankomst na hun trektocht.

6.  Fraga Barbudas 

Dit park is enorm divers, van hoge uitkijkpunten, tot watervallen, bloemenweides en paden tussen hoge bomen. Het is een toevluchtsoord voor geiten, vossen, wilde zwijnen en herten. Sommige paden zijn erg steil, dus trek stevige wandelschoenen aan. 

7. Fragas do Eume

In dit bos kom je echt tot rust. De hoge begroeiing van hulst, kastanjes en aardbeienbomen zorgen voor veel vogelzang, en het geluid van de verschillende watervallen zorgt voor een mooi contrast. Fragas do Eume is een van de mooiste natuurparken in Galicië.

Deel op Pinterest

8. Santa Cristina de Ribas de Sil en Santo Estevo de Ribas de Sil

Deze twee parken aan de kabbelende rivier de Sil hebben veel gemeen, maar zijn ook erg verschillend. Het landschap van beide gebieden is bezaaid met kasteeltjes en kloosters, waarvan sommigen nog bewoond. In Santo Estevo vind je valleien, eindeloze vergezichten op grotere hoogte en veel kastanjes en eiken.

9. Xurés

Reserva da Biosfera Transfronteiriza Gerês-Xurés is het verlengde van het Peneda-Gerês nationaal park in Spanje. In dit park is het hoogteverschil goed te zien en te merken. Tussen de rotsformaties en de Romeinse ruïnes leven wolven en wilde katten, en als je moe bent van het hiken in de Spaanse hitte, kun je heerlijk bijkomen in een van de baden met bronwater. 

Deel op Pinterest

10. Moerassen en kust

Naast deze bosrijke gebieden, telt Galicië vijf moeraslandschappen. Deze gebieden bevinden zich vaak bij de kust, ingeklemd tussen water en vasteland.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Anne Bosveld
Geschreven door
Anne Bosveld
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!