Ga naar content

Asturië

De meeste mensen denken bij Spaanse stranden aan overvolle toeristenoorden aan de oostelijke en zuidelijke costa's. Het Prinsdom Asturië, in het noorden van Spanje, lijkt daar totaal niet op. Dit is de plek waar je rust, natuur en prachtige en onbedorven baaien en stranden vindt, maar ook een zeer bergachtig achterland, waar nog beren in het wild voorkomen.

Waar ligt Asturië?

Asturias ligt aan de Cantabrische zee en grenst in het westen aan Galicië, in het oosten aan Cantabrië en in het zuiden aan Castilië en Léon. Parallel aan de kust ligt over de gehele kustlengte het Cantabrisch gebergte. Asturië ligt vlakbij de Atlantische Oceaan en dat zorgt met veel neerslag voor de benaming Costa Verde, ofwel de Groene Kust van Spanje. Door de ligging is de temperatuur het hele jaar door aangenaam, ook in de zomer.

Je kunt de regio op verschillende manieren bereiken, vaak vliegen reizigers op Bilbao of Madrid en nemen zij het gebied mee in een rondreis met huurauto. Wanneer je dit zelf regelt, hou er dan rekening mee dat lokale verhuurbedrijven vaak komen met allerlei verborgen kosten enz. Wil je dit vermijden, huur dan vooraf een auto bij Sunny Cars. Dan heb je geen gedoe, dus dat is wel zo fijn. 

Tips georganiseerde vakanties in Asturië

Natuur in Asturië

De streek is het hele jaar door een groen paradijs en heeft vele nationale parken, zoals het bij Nederlanders bekende Picos de Europa. De ruige zeekust van Asturië, met enorme rotsformaties en steile kliffen, kent net als Normandië in Frankrijk, een enorm getijdenverschil. Bij eb komen de rotsen vrijwel droog te liggen en in de vele poeltjes wemelt het van leven en kleur.

Playa del Silencio
Cudillero, kust Asturië
Deel op Pinterest

In het prachtige berggebied landinwaarts kun je dagen dwalen zonder mensen tegen te komen, tot je aankomt in een van de authentieke dorpjes. De natuur in Asturië heeft meer te bieden dan mooie landschappen. Er komen veel diersoorten in Asturië voor, zoals gemzen, steenarenden, buizerds, vale gieren en dieper de bergen in zelfs beren en wolven.

Mooiste plekken in Asturië

Vijf natuurgebieden in Asturië werden uitgeroepen tot biosfeerreservaat door UNESCO. Met name de "Pieken van Europa" vormen bijzonder mooie natuur. Maar ook kleinere, minder bekende natuurreservaten zijn prachtig, zoals het meer westelijk gelegen Redes, Las Ubiñas y de la Mesa en Somiedo. Op het stuwmeer bij het Ubiñas-la-Mesa natuurgebied kan je kanoën.

Het Somiedo natuurgebied is de beste plek om wolven en beren te spotten, maar biedt ook adembenemende uitzichten over de omgeving. De Sierra de Tameza biedt dan weer een prachtig landschap van coulissen en heeft ook een klein berenreservaat. De Sierra del Aramo staat bekend om de fraaie vergezichten en mooie kloven. Een goede uitvalsbasis om deze natuurgebieden in te trekken is de stad Oviedo. In de omliggende dorpen zal je echter mooiere huisjes in de natuur vinden.

Bezienswaardigheden Asturië

De top bezienswaardigheden en mooiste gebieden in Asturias op een rijtje:
1. Picos de Europa
2. Somiedo Natuurpark
3. Blaasgaten van Bufones de Pria: ruige kust en inham ten westen van Ribadesella.
4. Muniellos Natuurreservaat: dit natuurgebied in het binnenland staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Zeldzame vogels en bruine beren.
5. Kanoën op de Sella river met bezoek aan de Tito Bustillo grotten met oude rotstekeningen.
6. Ruta de las Xanas: prachtige wandelroute bij Villanueva De Santo Adriano. Wandelen langs kliffen en pittoreske bergdorpjes.
7. Covadonga: gletsjermeren en een bedevaartsgrot met kapel
8. Cudillero en Lastres: idyllische vissersdorpjes met een prachtig uitzicht over binnenland en kust.

Mooiste stranden van Asturië

De meest bijzondere stranden van Asturië zijn een goed bewaard geheim van de Spanjaarden en je moet ook moeite doen om ze te vinden.

Mooiste stranden van Asturië
Deel op Pinterest

De mooiste stranden van Asturië bevinden zich vooral bij Llanes en Tapia de Casariego: strand van Gulpiyuri (Llanes), strand van Poó (Llanes), Torimbia strand (hoefijzervormig strand in Llanes), Cuevas del mar (Llanes), Playa de Borizu (Llanes), Playa de Guadamía (LLanes), het strand van Peñarronda (Tapia de Casariego / Castropol), Playa del Silencio (Cudillero), Playa de Serantes (Tapia de Casariego), Playa de los Campos o del Anguileiro (Tapia de Casariego), het strand van Rodiles (Villaviciosa), Cobijeru en Playa de Torimbia. Ruige natuur vind je bij het Playa de Gueirua (Sta. Marina, Cudillero).

Wolven en beren in Asturië

In het Somiedo Natuurpark en enkele andere natuurparken in Noord-Spanje komen nog bruine beren voor. In de jaren '80 waren er naar schatting nog slechts een tachtigtal beren in Asturië. Dankzij natuurbescherming zijn er vandaag de dag weer ca. 250 beren in het gebied. Ook al is de kans op het zien van beren in Spanje relatief klein, de natuur waar je doorheen wandelt of fietst is bijzonder mooi. 

Het berenpad (senda del Oso) is een 20 km lang fiets- en wandelpad langs een oud mijnspoor tussen Tuñon en Entrago, ten zuidwesten van Oviedo. De natuur is schitterend, met diepe, nauwe kloven, bruggen en tunnels. Recent werd er een extra stuk weg aangelegd, waardoor je nu nog 10 km extra kan fietsen. Fietsen en mountainbikes zijn ter plekke te huur (dagelijks in de zomer - de overige maanden in het weekend).

Wandelen in Asturië

Spanjaarden zoeken graag de rust en stilte van Asturië op. De mensen zijn er gastvrij en de voorzieningen goed. De prachtige natuur in Asturië en de vele historische paden trekken wandelaars van over heel Spanje en Europa. Er zijn veel wandelroutes te vinden en er worden meerdaagse tochten georganiseerd door diverse lokale en buitenlandse reisorganisaties. 

Wandelen in Asturië
Deel op Pinterest

Wandel van het ene boerendorp naar het andere, door prachtige groene valleien en over scherpe bergkammen. Vanaf de bergtoppen geniet je van fraaie panorama's. In de bossen van Asturië overheersen rust en lekkere geuren. Bekend historisch wandelpad is de Camín Real de la Mesa, vandaag de dag een GR101. Wie een makkelijk pad zoekt kan een oud spoorwegtraject volgen, de Senda del Oso.
SNP Natuurreizen biedt diverse wandelvakanties in Asturië.

Fietsen in Asturië

Rondom de Picos de Europa kan je tevens prachtig fietsen. Verscheidene fietsroutes voeren langs de kust en de bergen. Maak een stop bij een grot of een afgelegen strandje, drink koffie in een idyllisch kustdorp of wissel het fietsen af met kajakken of zwemmen in zee. De fietsroutes zijn over het algemeen veilig en zijn redelijk vlak. Ook een fietsvakanties in Asturië kan je boeken bij SNP Natuurreizen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!