Ga naar content

Picos de Europa

Mooiste plekken Noord-Spanje - De Picos de Europa maakt deel uit van het gelijknamige nationale park en is voor velen een van de mooiste gebergtes van Europa. Ondanks de overweldigende schoonheid van de natuur is het berggebied nog relatief onontdekt door het grote publiek. Wandel langs oude dorpjes, ongerepte natuur en glasheldere beekjes en maak een heel klein beetje kans op het zien van beren of wolven.

Vakantie Picos de Europa

Tijdens een vakantie bij Picos de Europa kan je heerlijk rondrijden met de auto door de natuur, of de bergschoenen aantrekken en wandelen. De toppen en het omliggende natuurgebied worden steeds vaker ontdekt als vakantiebestemming voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Ondanks het licht toenemende toerisme kan je er heerlijk wandelen in de bergen zonder al te veel andere mensen tegen te komen.

Leuke wandelreizen

Voor de actieve reiziger biedt het gebied tal van leuke activiteiten, waaronder abseilen, hiken, klimmen en kajakken. Natuurliefhebbers komen er voor de rust en om vogels te observeren. En in de winter is het een trekpleister voor wintersporters en sneeuwliefhebbers. 

Mooiste plekken Picos de Europa

Groene valleien, ruige kloven en bossen wisselen elkaar af in dit gebergte. Wat zijn de bezienswaardigheden en mooiste plekjes om te bezoeken tijdens een rondreis langs de Picos de Europa? Hieronder een overzicht van hoogtepunten en mooie dingen om te zien:

1. Drie Massieven

De "Pieken van Europa" zijn het hoogste gebied van het Cantabrisch Gebergte, dat zich ten zuiden van de Spaanse noordkust bevindt. Het gebergte van de Picos de Europa bestaat uit drie massieven: Andara (het oostelijke massief), Urrieles (het centrale massief) en Cornión (het westelijke massief).

Rondreizen en vakantiehuizen

2. Picu Urriellu

De bekendste berg is de iconische Naranjo de Bulnes of Picu Urriellu: een 2529 meter hoge berg, met de onder bergbeklimmers legendarische 550 meter hoge rotswand. SNP biedt een wandelvakantie in de Picos de Europa, waarbij je dwars door het nationaal park trekt en overnacht in een berghut aan de voet van deze bekende piek. 

Picu Urriellu
Deel op Pinterest

3. Torre de Cerrado

De Torre de Cerredo is met 2648 meter de hoogste top van het gebergte. Ook deze berg ligt in de Urrieles, het centrale massief. Vanuit Jou de Cerredo kan de berg beklommen worden.

4. Cares kloof - Garganta Divina

Het westelijke en middelste massief van de Picos worden van elkaar gescheiden door de imposante kloof van de Cares rivier. Deze kloof, de Garganta Divina, is op sommige plekken wel 1,5 km diep.

Garganta Divina
Deel op Pinterest

De bekende Ruta del Cares voert door de ijzingwekkende, maar betoverend mooie kloof. Het pad is breed en makkelijk te bewandelen, maar als je last hebt van hoogtevrees kan je beter een andere route kiezen.

5. Dieren

Het gebergte is het leefgebied van Pyreneese gemzen (een vrij grote gems met puntige hoorns en een streep op de rug), herten, everzwijnen en wolven. Er komt wel eens een bruine beer voor, maar niet vaak. In de lucht circuleren vale gieren en lammergieren op zoek naar eten. Op de hellingen van de bergen hoeden herders hun schapen en geiten.

6. Grotten

De natuur in Picos de Europa heeft meer te bieden dan een aantal van de meest imposante bergtoppen van Spanje. Je vindt hier ook enkele van de diepste grotten van Europa. De grot van Altamira bij Santillana del Mar is bekend omwille van de ca. 15.000 jaar oude rotsschilderingen.

De 150 tekeningen, waarop bizons, zwijnen, herten en paarden afgebeeld werden, zijn meestal niet toegankelijk voor het publiek omdat de kwaliteit ervan aangetast werd in de jaren '60 en '70. Wel kan je het Museum van Altamira bezoeken met exacte kopieën van de rotstekeningen, waarbij je absoluut niet zal merken dat je niet naar de originelen kijkt.

7. Cabrales

Cabrales is een goede uitvalsbasis voor de Picos de Europa. Hiervandaan voeren wandelpaden in alle niveaus door de bergen. De wandeltocht van Tielve tot Sostres voert ook langs het plaatsje. 

Dieren Picos de Europa
Deel op Pinterest

Wandelen Picos de Europa

Er zijn tal van mogelijkheden om te wandelen in de Picos de Europa. Je kan kiezen voor een georganiseerde wandelvakantie in groep, of individueel met het gezin. Wie op eigen houtje gaat hiken kan terecht op de officiële site voor alle routes met map. Aangezien dit veelal in het Spaans is, kan een goede wandelkaart wel handig zijn. Bovendien zijn niet alle routes even goed aangegeven. Kijk even bij een online reisboekhandel, zoals De Zwerver voor handige wandelgidsen en kaarten.

Bekende wandelroutes zijn
- Ruta del Cares (12 km, van Caín naar Poncebos)
- la Senda del Arcediano (18 km, van Puerto del Pontón naar Amieva)
- de Tramo Leonés del GR1 (route in 5 etappes)
- Lago de Isoba (6 km, van Puebla de Lillo, langs het meer)
- Collada de Lois (rondwandeling van 9 km vanaf Reyero)
- Puerto de las Señales (6,8 km, van Maraña naar Puerto de Las Señales)
- Puerto de San Glorio (rondwandeling van 8,3 km vanaf Llánaves de la Reina)
- La Cervatina ( rondwandeling van 13,1 km vanaf Puebla de Lillo)
- Picos de Mampodre (rondwandeling van 15,7 km vanaf Redipollos)
- Matapiojos (rondwandeling van 7,5 km vanaf Bodca de Huérgano)
- Corral de los Lobos (rondwandeling van 7,8 km vanaf Prioro)
- Camino Real (10 km, van Valdoré naar Las Salas)
- Cañada Real Oriental Leonesa (4 km, van Prioro naar Collado de Pando Viejo)
- Mirva - Burón (13 km, van ärea Recreativa de Mirva naar Burón)

Wintersport in Picos de Europa

Het modern uitgeruste wintersportgebied San Isidro ligt bij de dorpen Lillo en Valdelugueros. Met 32 pistes, tussen 1.500 en 2.030 meter hoogte, biedt het de ideale omstandigheden voor wintersporters.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!