Ga naar content

Wandelen in Portugal

Vakantietips Portugal - Dat Portugal een prachtig vakantieland is hoeven we je niet te vertellen. Maar wist je dat het Zuid-Europese land ook een schitterende bestemming is om te hiken en te trekken? De vele natuurgebieden vormen een mooie afwisseling met ruige kusten, authentieke dorpjes en glooiende wijngaarden.

Mooiste wandelgebieden in Portugal

Wat zijn de mooiste plekken om te wandelen in Portugal: waar vind je vlakke wandelroutes, uitdagende beklimmingen en mooie meerdaagse wandelroutes?
Voor gedetailleerde wandelkaarten en wandelgidsen van Portugal kan je terecht bij reisboekhandel De Zwerver. Wij geven je, dankzij de tips van onze partners in Portugal en onze eigen wandelvakanties, vast een overzicht van mooie wandelgebieden met veel natuur en 5 leuke tips voor een wandelvakantie in Portugal!

1. Wandelen in Noord-Portugal

Op zoek naar rust en mooie wandelpaden in de natuur, kies dan voor het onbekende noorden van Portugal! Talrijke routes strekken zich uit in de ongerepte natuurgebieden. Ook kan je mooi wandelen langs de Douro rivier. In het noordwesten van Portugal ligt de Minho, een schitterende groene omgeving waar de tijd heeft stilgestaan. Mimosa wandelingen heeft in de gemeente Vieira do Minho haar basis liggen in het dorp Covelo de Cima. Hier geniet je met volle teugen van een actieve, maar vooral ook een relaxte vakantie in een authentiek gebleven boerendorpje. De mooie omgeving, in combinatie met de vriendelijkheid van de lokale bevolking, brengt je terug naar de eenvoudige dingen in het leven. Terug naar de basis, en naar de natuur.

Wandelingen in de Minho streek zijn zeer divers en voeren langs grote zwerfkeien, historische dorpen, cascades, riviertjes en fraaie vergezichten. De wandelroutes zijn qua intensiteit opgebouwd en voor een gemiddelde wandelaar goed te ondernemen. De streek kenmerkt zich wel door veel hoogteverschillen en vaak loop je over onverharde wandelpaden. Meest opvallend is de rust, want in de Minho kan je nog echte stilte ervaren.

Naast de hikes in de directe omgeving zijn er diverse natuurgebieden in de buurt, de bekende Serra da Cabreira en Penada-Geres en het minder bekendere Parque de Natural de Alvao. Ook hier kunnen we kennis maken met de ongerepte natuur van het Noorden van Portugal.

Gonne en Aitze Bouma runnen de Quinta do Cascalhal, een oude wijnquinta met luxe glamping safaritenten. In het voorjaar en najaar organiseren zij wandelvakanties in de groene streek. Casa Fontelheira werkt samen met Projeto Raizes, een Portugees bedrijf, met wetenschappers en biologen, die georganiseerde wandelingen op maat aanbieden en ook exclusief met hen samenwerken. Deze gidsen vertellen je alles over de natuur in de omgeving.
Bekijk meer tips over wandelen in Noord-Portugal.

2. Wandelen in Zuid-Portugal

Een van de mooiste en meest toeristische vakantiebestemmingen in Portugal is de Algarve, in het zuiden van het land. Haar goudgele rotskust contrasteert prachtig tegen de azuurblauwe zee. Weg van de toeristenmassa voeren mooie wandelpaden door de authentiek gebleven dorpen in het achterland. In Zuid-Portugal kan je terecht voor eenvoudige dagwandelingen tot meerdaagse trektochten, zoals de Via Algarviana. Lees meer over wandelen in de Algarve

3. Wandelen in de Alentejo

Cultuur en natuur gaan hand in hand in het minder bekende Alentejo, de uitgestrekte streek tussen Lissabon en de Algarve in het zuiden. Wist je dat het binnenland mooie glooiende heuvels, olijf- en wijngaarden biedt en de streek de korenschuur van Portugal wordt genoemd? Bovendien is het er een stuk minder druk om te wandelen dan in de meer toeristische wandelgebieden van Portugal en zeker een leuke afwisseling voor wie de andere regio's zoals de Algarve en het noorden al heeft gezien.
Lees meer over wandelen Alentejo.

4. Wandelen op de Portugese eilanden

De Azoren vormen een prachtige bestemming om te wandelen in Portugal. De groene eilanden voeren je mee langs vulkanische activiteiten, kratermeren en ruige kusten. Wissel een wandelvakantie over de steile paden af met een walvissafari of een thermaal bad.
Lees meer over wandelen op de Azoren.
Madeira is voor velen de mooiste wandelbestemming van Portugal. Het eiland heeft een uitgebreid netwerk aan wandelpaden in alle niveaus. Wandel langs levada's, oude irrigatiesystemen die vandaag de dag vooral gebruikt worden als wandelroutes. De paden voeren langs sprookjesachtige bossen, watervallen, steile rotskliffen en door tunnels in de bergen. Wil je meer weten over een wandelvakantie op dit Portugese eiland? Bekijk dan onze tips om te wandelen op Madeira.

5. Wandelen in het midden van Portugal

Op korte afstand van Lissabon liggen de Serras de Aire e Candeeiros. 16 wandelroutes voeren door het gebied. Het ruige berglandschap was ooit het leefgebied van dinosaurussen. Op ca. 10 km van Fátima, op de flanken van de Serra de Aire, kan je de duidelijkste pootafdrukken ooit gevonden van een sauropodus zien. Sommige sporen zijn bijna een meter lang. Voor kinderen worden er ook ezeltochten aangeboden. De echte schoonheid van dit natuurpark ligt echter onder de grond. Het gebergte bevat een aantal bijzondere grotten, zoals de Santo António grot, Moeda, Alvados en Mira d'Aire.  Wil je meer weten over wandelen in centraal Portugal, dan is "Hart van Portugal" een handige wandelgids (verkrijgbaar bij de Zwerver).

Beste tijd wandelen in Portugal

Wandelen in Portugal is mogelijk in alle seizoenen, maar in de zomer kan het heet worden, en op sommige populaire routes, behoorlijk druk. Daarom is het voorjaar en het najaar de beste periode voor een wandelvakantie. Ben je een rustzoeker, kies dan voor een minder bekende regio, zoals het noorden van Portugal.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!