Ga naar content

Wandelen op Madeira

Het Portugese bloemeneiland is een van de beste bestemmingen in Europa om te voet te verkennen en steeds meer natuurreizigers kiezen dan ook voor een wandelvakantie op Madeira. Het klimaat, de natuur en de mooie laurisilva- of laurierbossen vormen een ideale setting om te wandelen, maar het zijn vooral de levada's (oude irrigatiesystemen) die Madeira tot een bijzondere wandelbestemming maken.

Wandelpaden op Madeira

Wandelen op Madeira is voor iedereen weggelegd! Verwacht er geen pittige trektochten, met grote stijgingen of duizelingwekkende afdalingen, de meeste wandelpaden op Madeira zijn makkelijk te lopen. Maar soms voeren de paden wel langs steile afgronden en over enge richels, waardoor het spannend genoeg is voor iedere wandelaar, ook voor ervaren hikers. Ludiek aangelegde paden voeren dwars door een berg en dan moet je door een serie tunneltjes lopen. Dit is vooral erg leuk voor wie gaat wandelen met kinderen op Madeira. 

Wandelreis Madeira
Deel op Pinterest

Mooiste wandelroutes Madeira

Wat zijn de mooiste paden om te wandelen op Madeira? Even verdiepen welke routes je wilt lopen is sowieso aanbevolen. Er zijn tal van goede wandelkaarten en uitstekende wandelgidsen verkrijgbaar: online bestellen kan bij De Zwerver.

Hoewel het eiland nog steeds een trekpleister is voor rustzoekers, moet je er wel rekening mee houden dat de meeste toeristen die hier komen, graag en regelmatig hiken. Sommige wandelpaden zijn dus niet heel rustig. Start daarom vroeg, voor 10.00 uur, want daarna komen de groepen met gidsen wandelen. Of start juist aan het einde van de middag. Wil je geen al te moeilijke wandelingen maken, maar toch genieten van de natuur op Madeira, dan kan je ook een bezoek brengen aan de mooie tuinen.

1. Wandelen langs levada's op Madeira

Maar laten we het eerst eens hebben over hetgeen waar Madeira zo bekend om staat: wandelen langs levada's. Deze voormalige irrigatiesystemen voeren tot diep in de laurasilvabossen en bergen van het eiland, waar je geniet van intense rust.

Levada Madeira
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

De levada’s brengen het regenwater van de ene naar de andere kant van het eiland, omdat het in het noorden veel meer regent dan in het zuiden. Vlak langs de levada’s voeren verschillende wandelpaden, die het mogelijk maken om de mooiste delen van het eiland te bereiken.

Zo zijn diverse watervallen en glasheldere meertjes uitsluitend via wandelroutes langs levada's bereikbaar. Hiken langs de irrigatiekanalen hoeft niet zwaar te zijn, aangezien veel van de routes technisch gezien niet al te lastig zijn en je weinig hoeft te klimmen en dalen. Eén van de mooiste wandelroutes langs de levada’s is de PR9 Caldeirão Verde, die onze reporter Gina Veenis liep.

PR9 Caldeirão Verde
PR9
Deel op Pinterest

Deze wandeling voert tot diep in de dichtbegroeide bergen en bossen van Madeira, waardoor het lijkt alsof je je in een tropische jungle bevindt. Je komt er allerlei prachtige flora en fauna tegen, zoals de welbekende Madeira laurier, lily-of-the-valley bomen en de firecrest, een klein vogeltje dat de mooiste deuntjes zingt.

Gave groepsreizen

De route kent weinig hoogteverschillen, op een paar kleine klimmetjes en afdalingen via trappen na. Dit maakt de hike geschikt voor een breed publiek. Hou wel in je achterhoofd dat het pad erg smal is en dat je op veel plekken langs een vrij diepe afgrond loopt - gelukkig wel met touwen en hekjes ervoor.

Levada hike Madeira
© Naturescanner Gina Veenis
Deel op Pinterest

Onderweg kom je langs een aantal prachtige watervallen, die je al voorbereiden op het hoogtepunt: de Caldeirão Verde waterval aan het einde van de hike, ook wel bekend als de Groene Ketel. Ook kom je door vier donkere tunnels, dus zorg voor een goede hoofd- of zaklamp.

Caldeirão Verde waterval
© Naturescanner Gina
Deel op Pinterest

De wandeling is in totaal ongeveer 13 kilometer lang en je loopt heen en terug dezelfde route. Hou rekening met een wandeltijd van tussen de 4 en 5 uur. Doe stevige wandelschoenen aan en vergeet ook geen regenkleding mee te nemen, want aan deze kant van het eiland kan het flink regenen. Ook moet je zelf onder wat kleine watervalletjes doorlopen, dus een rugtas die tegen wat water kan is ook geen overbodige luxe! Bekijk hier alle mooie watervallen op Madeira

Wil je een nog langere tocht maken? Verleng de wandeling dan naar de Caldeirão do Inferno. Na een lange beklimming via een trap en meerdere tunnels, kom je uit in een prachtige canyon met twee watervallen, die je oversteekt met bruggetjes. Na nog enkele tunnels kom je op het eindpunt, nog een prachtig keteldal. 

Canyon do Inferno
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Drie andere hele mooie levada hikes op Madeira:

  • PR18 - Levada do Rei: 5,1 kilometer (en weer terug) door de panoramische landschappen van São Jorge en Santana. Droog ga je het niet houden, want je loopt onder een waterval door!
  • PR 6 - Levada das 25 fontes en PR 6.1 Levada do Risco - deze levada's in het dal van Rabaçal behoren tot de meest populaire. Vanaf de parkeerplaats daal je langs een asfaltweg af naar het startpunt, of neem het shuttlebusje. Loop eerst naar de Risco waterval en daal vervolgens af naar 25 fontes, een idyllische plek waar een grote waterval en talloze kleinere naar beneden stromen. 
  • PR 7 - Levada Nova & Do Moinho in Lombada de Ponta do SolTwee levada's boven elkaar gelegen. Je start langs de ene levada en loopt onderlangs of bovenlangs terug langs de andere. Onderweg kom je langs een prachtige waterval, waar het levadapad achterlangs loopt.
Levada nova
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

2. Wandelen in de bergen - PR1

Verscheidene paden voeren langs grillig gevormde formaties in het binnenland van het eiland. De beste hike op Madeira is de PR1 trekking van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo. Het is een 7 km lange wandeling van 3 à 4 uur, van de twee na hoogste bergtop naar de hoogste bergtop van het eiland.

De PR1 trail verbindt de twee toppen met elkaar en dat op een hoogte van ca 1.500 meter boven de zeespiegel. Hierdoor wandel je vaak door de wolken, die zorgen voor unieke en fraaie plaatjes. Het is een afwisselende route, langs kloven (met hek), waterkanalen en door tunneltjes.

Bergwandeling op Madeira
Deel op Pinterest

Je overbrugt tijdens deze route ongeveer 1.200 meter hoogteverschil en je komt langs een aantal steile passages, dus een goede conditie en het liefst ervaring met bergwandelen is gewenst. Wanneer je zelf een auto hebt gehuurd en parkeert bij het startpunt, zal je de route ook weer helemaal terug moeten lopen, wat bovenstaande wandeltijd verdubbelt. 

Op de top van Pico Ruivo kan je bij helder weer van kust tot kust kijken. Op de officiële site vind je meer informatie over deze route.

3. Wandelen langs de kust

Ook de prachtige kustlijn van Madeira mag natuurlijk niet overgeslagen worden tijdens een wandelvakantie op het eiland. Er lopen verschillende wandelroutes langs de kust, waar je wordt getrakteerd op fenomenale uitzichten. Je spot idyllische vissersdorpen, ruige kliffen en natuurlijk de helderblauwe oceaan.

Neem bijvoorbeeld de Verada do Larano hike, van Porto da Cruz naar Machico. Of andersom! Officieel is dit pad eeuwenlang de kortste handelsroute tussen deze twee plaatsen geweest en nu doet het dienst als één van de mooiste wandelroutes op het eiland. Zelf begonnen we de wandeling in Porto da Cruz. Al vrij snel kun je genieten van de eerste mooie uitzichten totdat je een dicht bos in loopt. Hier overbrug je wat hoogteverschillen, maar de rest van het pad is vrijwel vlak, wat deze wandeling voor iedereen geschikt maakt. In het bos kun je genieten van een grote diversiteit aan bloemen en vegetatie en zodra je het bos weer uitkomt, sta je ineens weer versteld van de weidse uitzichten over de oceaan en de ruige kliffen.

Boca do Risco uitzicht
Boca do Risco
Deel op Pinterest

Het uitzichtpunt Boca do Risco is één van de hoogtepunten van deze wandeling en leent zich perfect voor een pauzemoment. Vaak keren mensen met eigen vervoer hier weer om, in totaal loop je dan ongeveer 10 kilometer. Mocht je een transfer hebben geregeld of met de taxi teruggaan, vervolg je de wandeling richting Machico. Je loopt door een prachtige omgeving met talloze Mimosa-bomen, totdat je het bos uitkomt en aan het laatste gedeelte langs de Levada dos Maraços kunt beginnen. Wanneer je de hike van begin tot eind doet, ben je ongeveer 13 kilometer onderweg. 

Een andere prachtige kustwandeling is die op het schiereiland São Lourenço, helemaal in het oosten. Opvallend is, dat het landschap hier totaal anders is dan op de rest van het eiland met ruige, amper begroeide kliffen. Maak de rondwandeling van 6 kilometer en beklim de pico voor een uniek uitzicht over de uitlopers van het schiereiland en enkele eilandjes. 

Ponta de São Lourenço Madeira
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

4. Wandelen met kinderen op Madeira

Een wandelvakantie met kids vanaf 6 of 7 jaar is prima te doen op Madeira. Door de tunnels op sommige wandelpaden ervaren ze het wandelen als een waar avontuur. Sommige routes voeren door een berg heen en je moet dan door diverse lage tunnels. Bukken, zaklamp aan en gieren van de pret. Zorg sowieso voor een zaklamp als je dit soort wandeling maakt. Ook met baby's of peuters is wandelen op Madeira mogelijk, maar dan is een draagtas of draagdoek aanbevolen. 

Wandelroutes Madeira
Deel op Pinterest

5. De Madeira Trail

Voor de fanatieke wandelaars die wel van een uitdaging houden, is er de Madeira Trail. In vijf dagen loop je van hut naar hut en doorkruis je het eiland van oost naar west (of andersom). Tijdens de huttentocht op Madeira kom je allerlei soorten landschappen tegen: van ruige kusten tot aan bergtoppen en langs levada's door de groene jungle met veel watervallen. 

De Madeira Trail is bedoeld voor de ervaren hiker; je loopt 15-20 kilometer per dag en overbrugt sommige dagen meer dan 1000 hoogtemeters. 

6. Groepswandelreis Madeira

Een meerdaagse wandelvakantie op Madeira is erg leuk in groepsverband. Diverse reisorganisaties waar wij mee samenwerken, zoals Djoser, bieden een leuke groepswandelreis. Wandelen in gezelschap is immers heel anders dan op eigen houtje een gebied verkennen. Bekijk onze selectie reizen en ervaar wandelen op Madeira op een gezellige en gemakkelijke manier in een groep.

7. Individuele wandelreis Madeira

Wie bij voorkeur niet in groep wandelt, maar een vakantie als stel of met de kinderen in de planning heeft, kan kiezen voor een individuele wandelvakantie op Madeira. Je kunt alles zelf goedkoop regelen (zie reistips Madeira) of een volledig verzorgde individuele wandelreis naar Madeira boeken. Als je er zelfstandig op uit trekt, is het aanbevolen om van tevoren een goede wandelkaart of reisgids te kopen.

Gave accommodaties als uitvalsbasis

Wandelgidsen en kaarten

Tips

- Vraag gratis de nieuwe wandelbrochure van Djoser aan.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Gina Veenis
Geschreven door
Gina Veenis
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!