Ga naar content

Wandelen op Madeira

Madeira - Het Portugese bloemeneiland is een van de beste bestemmingen in Europa om te voet te verkennen en steeds meer natuurreizigers kiezen dan ook voor een wandelvakantie op Madeira. Het klimaat, de natuur en de mooie laurisilva- of laurierbossen vormen een ideale setting om te wandelen, maar het zijn vooral de levada's (oude irrigatiesystemen) die Madeira tot een bijzondere wandelbestemming maken.

Wandelpaden op Madeira

Wandelen op Madeira is voor iedereen weggelegd! Verwacht er geen pittige trektochten, met grote stijgingen of duizelingwekkende afdalingen, de meeste wandelpaden op Madeira zijn makkelijk te lopen. Maar soms voeren de paden wel langs steile afgronden en over enge richels, waardoor het spannend genoeg is voor iedere wandelaar, ook voor ervaren hikers. Ludiek aangelegde paden voeren dwars door een berg en dan moet je door een serie tunneltjes lopen. Dit is vooral erg leuk voor wie gaat wandelen met kinderen op Madeira. 

Wandelreis MadeiraDeel op Pinterest

Mooiste wandelroutes Madeira

Wat zijn de mooiste paden om te wandelen op Madeira? Even verdiepen welke routes je wilt lopen is sowieso aanbevolen. Er zijn tal van goede wandelkaarten en uitstekende wandelgidsen verkrijgbaar: online bestellen kan bij De Zwerver.

Hoewel het eiland nog steeds een trekpleister is voor rustzoekers, moet je er wel rekening mee houden dat de meeste toeristen die hier komen, graag en regelmatig hiken. Sommige wandelpaden zijn dus niet heel rustig. Wil je geen al te moeilijke wandelingen maken, maar toch genieten van de natuur op Madeira, dan kan je ook een bezoek brengen aan de mooie tuinen.

1. Wandelen langs levada's op Madeira

Maar laten we het eerst eens hebben over hetgeen waar Madeira zo bekend om staat: wandelen langs levada's. Deze voormalige irrigatiesystemen voeren tot diep in de laurasilvabossen van het eiland, waar je geniet van intense rust. Wandelpaden voeren strak langs de levada's en maken het mogelijk om de mooiste delen van het eiland te bereiken. Zo zijn diverse watervallen en glasheldere meertjes uitsluitend via wandelroutes langs levada's bereikbaar.

2. Hiken in de bergen - PR1

Verscheidene paden voeren langs grillige gevormde formaties in het binnenland van het eiland.
De beste hike op Madeira is de PR1 trekking van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo. Het is een 7 km lange wandeling van ca 4 uur van de twee na hoogste bergtop naar de hoogste bergtop van het eiland. De PR1 trail verbindt deze twee toppen met elkaar en dat op een hoogte van ca 1.500 meter boven de zeespiegel. Hierdoor wandel je vaak door de wolken, die zorgen voor unieke en fraaie plaatjes. Het is een afwisselende route, langs kloven (met hek), waterkanalen en door tunneltjes.

Bergwandeling op Madeira
Deel op Pinterest

Op de top van Pico Ruivo kan je bij helder weer van kust tot kust kijken. Op de officiële site vind je meer informatie over deze route van Vereda naar Areeiro.

3. Wandelen met kinderen op Madeira

Een wandelvakantie met kids vanaf 6 of 7 jaar is prima te doen op Madeira. Door de tunnels op sommige wandelpaden ervaren ze het wandelen als een waar avontuur. Sommige routes voeren door een berg heen en je moet dan door diverse lage tunnels. Bukken, zaklamp aan en gieren van de pret. Zorg sowieso voor een zaklamp als je dit soort wandeling maakt. Ook met baby's of peuters is wandelen op Madeira mogelijk, maar dan is een draagtas of draagdoek aanbevolen. 

Wandelroutes MadeiraDeel op Pinterest

4. Groepswandelreis Madeira

Een meerdaagse wandelvakantie op Madeira is erg leuk in groepsverband. Diverse reisorganisaties waar wij mee samenwerken, zoals Djoser, bieden een leuke groepswandelreis. Wandelen in gezelschap is immers heel anders dan op eigen houtje een gebied verkennen. Bekijk onze selectie reizen en ervaar wandelen op Madeira op een gezellige en gemakkelijke manier in groep.

5. Individuele wandelreis Madeira

Wie bij voorkeur niet in groep wandelt, maar een vakantie als stel of met de kinderen in de planning heeft, kan kiezen voor een individuele wandelvakantie op Madeira. Je kunt alles zelf goedkoop regelen (zie reistips Madeira) of een volledig verzorgde individuele wandelreis naar Madeira boeken, o.a. bij SNP. Als je er zelfstandig op uit trekt, is het aanbevolen om van tevoren een goede wandelkaart of reisgids te kopen.

Tips

- Vraag gratis de nieuwe wandelbrochure van Djoser aan.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!