Ga naar content

Wandelen op Madeira

Het Portugese bloemeneiland Madeira is een van de beste bestemmingen in Europa om te voet te verkennen en steeds meer natuurreizigers kiezen dan ook voor een wandelvakantie op Madeira. Het klimaat, de natuur en de mooie laurisilva- of laurierbossen vormen een ideale setting om te wandelen, maar het zijn vooral de levada's (oude irrigatiesystemen) die Madeira tot een bijzondere wandelbestemming in Europa maken.

Wandelpaden op Madeira

Wandelen op Madeira is voor iedereen weggelegd! Verwacht er geen pittige trektochten, met grote stijgingen of duizelingwekkende afdalingen, de meeste wandelpaden op Madeira zijn makkelijk te lopen. Maar soms voeren de paden wel langs steile afgronden en over enge richels, waardoor het spannend genoeg is voor iedere wandelaar, ook voor ervaren hikers. Ludiek aangelegde paden voeren dwars door een berg en dan moet je door een serie tunneltjes lopen. Dit is vooral erg leuk voor wie gaat wandelen met kinderen op Madeira.

Mooiste wandelroutes Madeira?

Wat zijn de mooiste paden om te wandelen op Madeira? Even verdiepen welke routes je wilt lopen is sowieso aanbevolen. Er zijn tal van goede wandelkaarten en goede wandelgidsen verkrijgbaar: online bestellen kan bij De Zwerver. Hoewel het eiland nog steeds een trekpleister is voor rustzoekers, moet je er wel rekening mee houden dat de meeste toeristen die hier komen, hier komen om te wandelen. Sommige wandelpaden zijn dus niet altijd even rustig. Wil je geen al te moeilijke wandelingen maken, maar toch genieten van de natuur op Madeira, dan kan je ook een bezoek brengen aan de mooie tuinen.

1. Wandelen langs levada's op Madeira

Maar laten we het eerst eens hebben over hetgeen waar Madeira zo bekend om staat: wandelen langs levada's. Deze voormalige irrigatiesystemen voeren tot diep in de laurasilvabossen van het eiland, waar je geniet van intense rust. Wandelpaden liggen naast de levada's en maken het mogelijk om de mooiste delen van het eiland te bereiken. Zo zijn diverse watervallen en glasheldere meertjes uitsluitend via wandelroutes langs levada's bereikbaar.

2. Wandelen met kinderen op Madeira

Een wandelvakantie met kids vanaf 6 of 7 jaar is prima te doen op Madeira. Door de tunnels op sommige wandelpaden ervaren ze het wandelen als een waar avontuur. Sommige routes voeren door een berg heen en je moet dan door diverse lage tunnels. Bukken, zaklamp aan en gieren van de pret. Zorg sowieso voor een zaklamp als je dit soort wandeling maakt. Ook met baby's of peuters is wandelen op Madeira mogelijk, maar dan is een draagtas of draagdoek aanbevolen.

3. Groepswandelreis Madeira

Een meerdaagse wandelvakantie op Madeira is erg leuk in groepsverband. Diverse reisorganisaties waar wij mee samenwerken, zoals Djoser, bieden een leuke groepswandelreis op Madeira. Wandelen in gezelschap is immers heel anders dan op eigen houtje een gebied verkennen. Bekijk onze selectie groepsreizen en ervaar wandelen op Madeira op een gezellige en gemakkelijke manier.

4. Individuele wandelreis Madeira

Wie bij voorkeur niet in groep wandelt, maar een vakantie als stel of met de kinderen in de planning heeft, kan kiezen voor een individuele wandelvakantie op Madeira. Je kunt alles zelf goedkoop regelen (zie reistips Madeira) of een volledig verzorgde individuele wandelreis naar Madeira boeken, o.a. bij SNP. Als je er zelfstandig op uit trekt, is het aanbevolen om van tevoren een goede wandelkaart of reisgids te kopen.

5. Beste tijd om te wandelen op Madeira

De beste tijd om te wandelen op Madeira is de zomer, de wandelpaden kunnen in de lente, herfst en winter soms wat glibberig zijn. Hou in het noorden van het eiland altijd rekening met regen en mist, ook in de zomermaanden.

Tips

- Vraag gratis de nieuwe wandelbrochure van Djoser aan.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!