Ga naar content

Watervallen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een prachtige bestemming voor natuurliefhebbers. Het staat bekend als bloemeneiland, maar is ook zeer geliefd onder wandelaars. Wist je dat er volop watervallen op Madeira te vinden zijn? Hou je van watervallen, dan kun je echt je hart ophalen op dit mooie eiland.

Op watervallenjacht op Madeira

De meeste watervallen tref je aan tijdens een levada-wandeling. Vaak vormt een waterval de bron van de irrigatiekanalen, die over het hele eiland zijn aangelegd. Andere watervallen kom je halverwege de levada al tegen en soms moet je er zelfs onderdoor lopen.

Enkele watervallen op Madeira zijn met de auto bereikbaar en te zien vanaf een uitzichtpunt. En het hoort er natuurlijk ook bij om even de 'gratis wasstraat' te pakken bij een waterval die op de weg klettert!

Wat zijn de mooiste watervallen van Madeira? Naturescanner Janneke is regelmatig op dit eiland geweest en zet de top 5 plekken met indrukwekkende watervallen voor je op een rij.

Toffe reizen

1. Watervallen in Rabaçal

Ben je gek op watervallen, dan moet je in Rabaçal zijn. Dit natuurreservaat is hét watervallenparadijs van Madeira. Het bestaat uit een groen dal, dat je bereikt vanaf de hoogvlakte Paúl da Serra. Langs de bergen om dit dal stromen maar liefst vier levada's, waar je de mooiste watervallen vindt, zowel de hele bekende exemplaren als geheime pareltjes! 

De bovenste levada is Levada do Alecrim met op het einde een hele serene plek: een cascade van enkele meters hoog met daarvoor een poel, waar je forellen in ziet zwemmen.

Levada do Alectrim
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Loop hierna een stuk terug langs de levada, neem de trappen naar beneden en daar vind je Lagoa do Vento. Deze 'waterval van de wind' heeft zijn naam gekregen omdat deze waterval zelden recht naar beneden valt, maar door de wind altijd opzij stuift. 

Lagoa do Vento
Waterval van Lagoa de Vento
Deel op Pinterest

Overigens vormt deze waterval het bovenste deel van de Risco Waterval, die in twee stappen het dal instort. Het onderste deel van de waterval is bereikbaar na een korte wandeling vanaf het restaurantje van Rabaçal, waar ook de pendelbusjes stoppen. Dit maakt Risco een van de bekendere en ook meest bezochte watervallen van Madeira.

Risco waterval
Risco waterval na een nacht regen
Deel op Pinterest

  Zoals wel vaker bij watervallen het geval is, is de grootte en hoeveelheid water sterk afhankelijk van de regenval. Zo heb ik deze waterval wel eens gezien als een zeer klein stroompje. Maar toen ik een keer er vroeg in de morgen naartoe wandelde, nadat het de hele nacht had geregend, was de waterval zeer woest en indrukwekkend! Bovendien kwamen er overal kleine watervalletjes tevoorschijn in de rotswanden naast de levada. Het was echt een magische ochtend.

  Halverwege het levadapad naar de Risco waterval, kun je weer een afdaling maken naar de ondergelegen levada. In dit geval is dat het wandelpad dat uiteindelijk leidt naar 25 Fontes. Ook dit is weer een prachtig plekje met een grotere waterval, talloze kleinere watervalletjes (ik heb ze niet geteld, maar het zouden er zomaar 25 kunnen zijn) en kleurrijke rotswanden begroeid met varens.

  25 fontes in Rabaçal
  Deel op Pinterest

  Wat veel mensen niet weten, is dat je nog verder kunt afdalen naar een 'geheime' levada: de Levada da Rocha Vermelha. Doe dit wel alleen als je een goede conditie hebt en geen hoogtevrees, want het pad naar beneden is een stuk minder makkelijk dan de trappen naar de eerder genoemde levada's. En het zal geen verrassing zijn: ook bij de onderste levada van Rabaçal zijn een paar fraaie watervalletjes te vinden!

  2. Watervallen tijdens de hike vanaf Queimadas

  Een heel bekende levada-wandeling is die naar Caldeirão Verde, ook wel bekend als de 'Groene Ketel'. Onderweg kom je al een mooie waterval tegen en in het groene keteldal aan het eind van de levada stort een waterval bijna 100 meter naar beneden. Het nauwe en hoge keteldal in combinatie met het stromende water dat terechtkomt in een mooie lagoon, is zeker de moeite waard en een van de pareltjes van Madeira.

  Caldeirão Verde
  Deel op Pinterest

  De meeste mensen wandelen terug na het bereiken van de Caldeirão Verde, maar je kunt de wandeling nog uitbreiden naar de Caldeirão do Inferno. Dit keteldal is twee keer zo hoog, maar de waterval stelt meestal maar weinig voor. Onderweg kom je door de Canyon do Inferno, deze is zeer indrukwekkend met twee bruggetjes over het ravijn heen, waar twee watervallen naast stromen.

  Onderweg naar Caldeirão do Inferno
  De Canyon do Inferno met watervallen
  Deel op Pinterest

  Wil je meer lezen over deze hike? Bekijk dan ook eens onze pagina over wandelen op Madeira. Onderstaande georganiseerde wandelreizen hebben de wandeling van Queimadas naar de Caldeirão Verde ook in het programma staan:

  3. Watervallen waar je achterlangs kan lopen

  Een verfrissende douche tijdens je wandeling? Ook dat kan op Madeira. Er zijn namelijk een paar levada-wandelingen waar je halverwege al langs een waterval komt, die vaak gedeeltelijk op het levadapad stort. Voorbeelden hiervan zijn Levada do Rei en de levada vanaf Ribeira da Janela. Een regenjas is zeker geen overbodige luxe, maar avontuurlijk is het wel! 

  Waterval Levada do Rei
  Deel op Pinterest

  Tijdens de rondwandeling vanaf Lombada da Ponta do Sol, waarbij je twee boven elkaar gelegen levada's combineert, heb je ook de mogelijkheid om achter een waterval langs te lopen. Als je geluk hebt blijf je bij deze wel droog, want de levada en het naastgelegen pad zijn uitgehakt in de rotswand achter de waterval.

  Levada Nova
  Waterval van Levada Nova
  Deel op Pinterest

  4. Gratis wasstraat voor je auto

  Ja, je (huur)auto mag eraan geloven als je op Madeira bent! In het zuiden vind je de oude kustweg tussen Ponta do Sol en Calheta, waar de Cascata dos Anjos op de weg stort. Je kunt hier je auto even onder parkeren en helemaal schoon laten spoelen. 

  Gratis wasstraat Madeira
  Deel op Pinterest

  Natuurlijk een grappig moment, maar hou wel in je achterhoofd dat er een risico is dat er steentjes meekomen. Overigens worden steeds meer van dit soort 'Rua's de Antigua' gesloten, omdat er nieuwe wegen met tunnels voor in de plaats zijn gekomen en de oude kustwegen niet meer onderhouden worden.

  5. Watervallen te zien vanaf uitzichtpunten

  Ben je wat slechter ter been en wil je toch mooie watervallen zien? Dat is zeker mogelijk op Madeira. Er zijn een aantal uitzichtpunten gemaakt, waar je vlakbij kunt parkeren.

  De bekendste is bij de Veu da Noiva waterval in Seixal aan de noordkust, ook wel bekend als Bridal Veil. Leuk weetje: toen ik in 2006 voor het eerst op Madeira kwam, waren de oude kustwegen in het noorden nog open en kon je nog door de tunnel rijden die achter deze waterval ligt. Gelukkig is de waterval nog steeds te bewonderen vanaf het nieuwe uitzichtpunt naast de tunnel.

  Bridal Veil waterval Madeira
  Veu da Noiva waterval bij Seixal
  Deel op Pinterest

  Ook de Garganta Funda waterval (met de bijnaam Deep Throat) is redelijk makkelijk te bereiken met de auto. Het is vanaf het parkeerplaatsje in de buurt van Ponta do Pargo nog ongeveer 5 minuten lopen naar het uitzichtpunt. Deze waterval is maar liefst 140 meter hoog en ligt verscholen achter een klif.

  Deep Throat waterval
  Garganta Funda waterval
  Deel op Pinterest

  Nog een leuke tip: neem bij het dorpje Santana het kabelbaantje bij Rocha do Navio. Je komt dan langs prachtige kliffen aan de kust, waar twee watervallen naar beneden storten. 

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Janneke Kaim
  Geschreven door
  Janneke Kaim
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!