Ga naar content

Wandelen op de Azoren

De Azoren hebben de naam de ideale wandelbestemming te zijn. En dat is terecht. Op alle eilanden zijn de laatste jaren korte en langere wandelingen uitgezet over oude veetracks en mooie klinkerpaden en deze wandelpaden zijn duidelijk gemarkeerd. Het is fantastisch om te voet de uiteenlopende plekken van de eilanden te ontdekken. Maar waar kan je mooi wandelen op de Azoren?

Meest geboekte reizen:

Waar wandelen op de Azoren?

Wil je hiken op de Azoren? In principe kan je op alle eilanden zowel korte dagwandelingen als meerdaagse trektochten maken. Wie zelf een lange wandelvakantie organiseert moet er rekening mee houden dat niet alle wandelroutes onderling verbonden zijn, het is dan handig om een goede wandelgids bij te hebben (kijk eens bij reisboekhandel De Zwerver). Heb je de tijd om een langere wandelvakantie te plannen, dan vaar of vlieg je naar de moeilijk bereikbare, westelijke eilanden Flores en Corvo, waar het toerisme nog nauwelijks is doorgedrongen. Puur avontuur en 'off the beaten track' wandelen! 

1. Wandelen op Sao Miguel

Op Sao Miguel zijn de meeste wandelingen (circa 35) uitgezet. De populairste wandelroutes zijn de klim naar het mysterieuze meer Lagoa do Fogo en de wandeling rond de blauwe kratermeren van Sete Cidades. Ook elders op het eiland zijn bijzondere plekjes te ontdekken.

Mooiste wandelroutes Azoren
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Wandel naar de Caldera Velha, een warmwaterbron in het midden van de jungle. Een pad voert door subtropisch woud met hoge boomvarens naar een bron waar je in kan baden. Rondom het meer van Furnas kan je ook mooi wandelen. Het pad voert langs zwavel- en heetwaterbronnen.

2. Wandelen op Sao Jorge

Nog mooier misschien zijn de wandeltochten op de eilanden Sao Jorge en Pico, eilanden in de middengroep. Op Sao Jorge zijn het spectaculaire afdalingen naar de vruchtbare Faja's dos Cubres en da Ouvidor. Een van de mooiste wandeleilanden in Europa als je het ons vraagt!

3. Wandelen op Pico

Op Pico kan je bij goed weer proberen de steile top, 2351 m. hoog, te beklimmen, meestal onder begeleiding van een lokale gids. Vanaf berghut Casa da Montanha voert een goed gemarkeerd pad naar de top. In de caldera kan je een vulkaan in een vulkaan beklimmen; de Pico Piquinho. Dit laatste stuk naar de top van de Piquenho is wel zwaarder.

Reken op 6 uur dalen en stijgen om de Pico en de Pico Piquinho te beklimmen. Wil je het rustiger aan doen, dan dwaal je tussen de duizenden, ommuurde wijnveldjes van Verdelho Pico. Meer wandelroutes vind je op onze pagina over het eiland Pico. Onze collega Manou trok er zelf op pad en deelt haar tips met jou!

Wandelen op Pico
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

4. Wandelen op de Azoren en walvissen spotten

Whale watching op de Azoren is de toeristische topper. Vanaf alle eilanden zijn walvissen te bekijken, soms kan je ze zelfs met de verrekijker vanaf de kustpaden spotten. Het aantrekkelijkste is de grote variatie in soorten: de potvis is er het hele jaar, in het voorjaar zijn de blauwe vinvis (grootste dier op aarde), gewone vinvis en noordse vinvis met geluk te zien. Dolfijnen zwemmen er altijd in grote aantallen rond de boot: gestreepte dolfijnen, tuimelaars, risso's dolfijnen. Op alle eilanden kan worden gewhalewatched, maar Faial (Horta) en Pico (Lajes) garanderen de beste trips met de meeste soorten.

Wandelvakantie Azoren

Er zijn verscheidene mogelijkheden voor een trekking. Je kan deelnemen aan een groepswandelreis of een volledig verzorgde individuele wandelreis op de Azoren boeken. Ben je op zoek naar een leuke accommodatie, bekijk dan onze pagina met bijzondere overnachtingen op de Azoren.

Als je op eigen houtje gaat wandelen, zorg dan zeker van tevoren voor een goede kaart en reis- of wandelgids. Ter plekke zijn deze niet makkelijk te vinden en ook in grote hotels kunnen ze je niet verder helpen.
TIP: vraag gratis de nieuwe wandelbrochure van Djoser aan.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!