Ga naar content

Walvissen bij de Azoren

Walvissen zien bij de Azoren

De Azoren zijn een prachtige reisbestemming vanwege hun groene karakter, mooie landschappen en vele mogelijkheden tot wandelen. Maar wat ik het meest bijzonder vond aan een reis naar de eilanden is toch wel de mogelijkheid om walvissen bij de Azoren te zien. Je kunt excursies maken om walvissen en dolfijnen te zien in de omringende Atlantische Oceaan.

Rond de Azoren heb je kans op het spotten van walvissen (blauwe vinvissen en potvissen), dolfijnen, schildpadden en haaien. Walvissafari's en excursies worden aangeboden door lokale toeristenbureaus, maar je loopt het risico dat het uitverkocht is. Ga je echt speciaal naar de Azoren om walvissen te zien, dan kan je best een walvisreis van tevoren reserveren.

Duurzame whale-watching op de Azoren

De Azoren zijn een topbestemming op het gebied van dolfijnen en walvissen. Ruim 25 verschillende soorten doen zich te goed aan de voedzame wateren rondom de eilanden om bij te komen tijdens hun migratie of om hun jongen ter wereld te brengen. Duurzame reizen en een goede bescherming van deze Mid-Atlantische "kraamkamer" en "snackbar" is voor met uitsterven bedreigde walvissoorten van groot belang. 

zeeschildpad azoren
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Wereldwijd is slechts 0,3% van onze oceanen een beschermd zeereservaat, een gebied ter grootte van Nederland, en slechts 29 van de 1.300 beschermde zeeparken is speciaal beschermd voor walvissen en dolfijnen. De status en levenswijze zijn van veel walvissoorten nog totaal onbekend, simpelweg door het feit dat zowel het microleven als de reuzen van de oceaan moeilijk te observeren zijn in hun habitat. De marine natuurbescherming staat letterlijk in de kinderschoenen.

Wat is de beste periode voor whale watching?

Beste tijd walvissen Azoren: mei tot oktober. Sommige soorten, zoals potvissen, zijn het hele jaar door te zien. Wie naast tandwalvissen zoals de potvis en dolfijnen ook baleinwalvissen wil zien (vinvissen en bultruggen), die moet van eind maart tot eind mei naar de Azoren komen. Dit is de migratietijd van de baleinwalvissen en in deze periode maak je dan ook meer kans om deze dieren te treffen. Zeker weten doe je nooit, dus fingers crossed! Om je kans op walvissen te vergroten is het aan te raden meerdere tours in te plannen. Zeker omdat de tours in het voorjaar nog weleens verzet moeten worden vanwege slecht weer.

Waar walvissen zien op de Azoren?

Wat is het beste eiland voor een walvisexcursie op de Azoren?

1. Walvissen bij Sao Miguel

Het eiland Sao Miguel is de populairste bestemming voor een whale watching dagtrip. Tijdens een excursie maak je kans op het zien van diverse soorten walvissen en dolfijnen. De kans op walvissen is zo'n 75%.
Boek nu rechtstreeks losse Walvis Tours op de Azoren.

2. Walvissen bij het eiland Pico

Kom je echt voor de walvissen, dan raad ik je aan om naar Pico af te reizen. Hier is de kans om potvissen te zien maar liefst 98%! Bijna een garantie dus dat je deze vriendelijke reuzen gaat zien. Fijn is dat de meeste organisaties pas uitvaren wanneer de spotters vanaf de kant ook daadwerkelijk een walvis hebben gespot. 

Let er bij het boeken van een whale watching tour of expeditie op de Azoren op dat je boekt bij een duurzame whale watcher die de regels respecteert.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!