Ga naar content

Walvissen bij de Azoren

Walvissen zien bij de Azoren

De Azoren zijn een prachtige reisbestemming vanwege hun groene karakter, mooie landschappen en vele mogelijkheden tot wandelen. Maar wat ik het meest bijzonder vond aan een reis naar de eilanden is toch wel de mogelijkheid om walvissen bij de Azoren te zien. Je kunt excursies maken om walvissen en dolfijnen te zien in de omringende Atlantische Oceaan.

Rond de Azoren heb je kans op het spotten van walvissen (blauwe vinvissen en potvissen), dolfijnen, schildpadden en haaien. Walvissafari's en excursies worden aangeboden door lokale toeristenbureau's, maar je loopt het risico dat het uitverkocht is. Ga je echt speciaal naar de Azoren om walvissen te zien, dan kan je best een walvisreis van tevoren reserveren.

Duuzame whale-watching op de Azoren

De Azoren zijn een topbestemming op het gebied van dolfijnen en walvissen. Ruim 25 verschillende soorten doen zich te goed aan de voedzame wateren rondom de eilanden om bij te komen tijdens hun migratie of om hun jongen ter wereld te brengen. Duurzame reizen en een goede bescherming van deze Mid-Atlantische "kraamkamer" en "snackbar" is voor met uitsterven bedreigde walvissoorten van groot belang.

Wereldwijd is slechts 0,3% van onze oceanen een beschermd zeereservaat, een gebied ter grootte van Nederland, en slechts 29 van de 1.300 beschermde zeeparken is speciaal beschermd voor walvissen en dolfijnen. De status en levenswijze zijn van veel walvissoorten nog totaal onbekend, simpelweg door het feit dat zowel het microleven als de reuzen van de oceaan moeilijk te observeren zijn in hun habitat. De marine natuurbescherming staat letterlijk in de kinderschoenen.

Beste tijd walvissen Azoren: mei tot oktober, potvissen zijn het hele jaar te zien.

Waar walvissen zien op de Azoren?

Wat is het beste eiland voor een walvisexcursie op de Azoren?

1. Walvissen bij Sao Miguel

Het eiland Sao Miguel is het populairste bestemming voor een whale watching dagtrip. Tijdens een excursie maak je kans op het zien van diverse soorten walvissen en dolfijnen.
Boek nu rechtstreeks losse Walvis Tours op de Azoren.

2. Walvissen bij het eiland Pico

Op het Azoreneiland Pico is Nova Atlantis de enige organisatie die zich bezighoudt met de bescherming van de walvissen bij de Azoren. Zij willen, door het verzamelen en publiceren van data en door toepassing van de binnen de EU geldende wetgeving, het onderzoeksgebied beschermen. Dit betekent ook toezicht op het naleven van de regels bij whale watching. Afstand houden en de dieren niet lastig vallen is het belangrijkste devies.

Zo zetten zij zich al jaren in om het zwemmen met dolfijnen te verbieden omdat dit schadelijk is voor de dolfijnen: een groep dolfijnen wordt omsingeld door boten en dan worden de mensen in het water gelaten tussen dolfijnen, die in paniek niet meer weten waar ze heen moeten. Daarnaast vormt het een zware bedreiging voor de unieke populatie Risso’s dolfijnen in het gebied. Zij krijgen hun jongen in de nabijheid van de kust omdat de moeders 400 meter diep moet duiken om voedsel te vinden. De jongen liggen dan verzameld in een soort crèches en zijn een makkelijk doelwit voor de boten.

Let er bij het boeken van een whale watching tour of expeditie op de Azoren dan ook op dat je boekt bij een duurzame whale watcher die de regels respecteert.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!