Ga naar content

São Miguel Azoren

Mooiste eilanden Azoren - Een eiland op de Azoren dat we bijzonder in de kijker willen zetten vanwege de natuur is São Miguel, ook het Groene Eiland van de Azoren genoemd.

São Miguel eiland

Sao Miguel is het grootste en voor velen mooiste eiland van de Azoren. TUI fly vliegt rechtstreeks op Sao Miguel en sinds 2022 kan je ook met Transavia direct vliegen naar dit eiland. Je kan hiervandaan makkelijk overtochten maken met de boot of vliegtuig naar de andere eilanden van de Azoren, maar het hoofdeiland biedt genoeg mogelijkheden voor een onverstoorde natuurvakantie. Bovendien vind je hier ook de hoofdstad van de Azoren, Ponta Delgada.

Natuur São Miguel Azoren

Het eiland is bijzonder mooi. De natuur op Sao Miguel varieert van mooie zandstranden, weiden en schitterende meren tot heuvels begroeid met laurisilvabossen. Het is een vulkanisch eiland en overal vind je caldeiras, geisers en warme bronnen. Er zijn tal van miradouros (uitzichtpunten) die de moeite waard zijn. Met een huurauto tuffen en overal stoppen is de ideale manier om een vakantie op Sao Miguel te beleven. Wie wil wandelen komt ook hier aan zijn trekken. De Picoda Vara is het hoogste punt van het eiland. 

Natuur Sao Miguel
Deel op Pinterest

Mooiste plekken Sao Miguel

Wat zijn de mooiste plekjes op het eiland? Welk gebied moet je zeker zien tijdens een rondreis op Sao Miguel? Het eiland kan grofweg opgedeeld worden in drie delen: het oosten, het midden en het westen. Eén week vakantie volstaat om de hoogtepunten van Sao Miguel te zien, maar wie er langere tijd verblijft zal zich zeker niet gaan vervelen. Je kunt er wandelen, walvissen zien, quad tours en jeeptours boeken en allerlei mooie plekjes ontdekken. Hieronder geef ik een overzicht van hoogtepunten en bezienswaardigheden per gebied om te zien tijdens je vakantie.

Onze aanbevolen vakanties:

1. Bezienswaardigheden westen van São Miguel

In het westen van het Azoreneiland Sao Miguel bevinden zich de beroemde meren van Sete Cidades: het Lagoa Azul en het Lagoa Verde. Het groene en blauwe meer liggen tegen elkaar en leveren fraaie plaatjes op vanaf verschillende uitzichtpunten. Het bekendste viewpoint is Vista do Rei, maar het mooiste zicht heb je via de route die over de kraterrand langs de meren voert.

Wie op zoek is naar het mooiste plekje op Sao Miguel moet deze weg rijden. Een 4WD is net niet nodig, maar bereid je wel voor op een avontuurlijke weg. Er worden ook jeeptours als excursie aangeboden. Naast de twee bekende meren liggen nog tal van andere kleine meertjes verspreid over het westen van het eiland.

De noordelijke kust is een beetje saai, maar de westkant van Sao Miguel mag je zeker niet overslaan. Mosteiros is een pittoresk dorpje om te bezoeken en heeft een prachtig, door groene bergen omringd zwart lavastrand, met een ruige rotspartij in zee en goede surfgolven. In Ferraria vind je thermale bronnen en een modern kuuroord. In Capelas kan je een bezoek brengen aan een oude walvisfabriek.

2. Bezienswaardigheden midden van São Miguel

In het centrale deel van het eiland vind je de twee belangrijkste steden van Sao Miguel: de hoofdstad Ponta Delgada in het zuiden en Ribeira Grande in het noorden. Verder is ook het pittoreske plaatsje Caldeiras da Ribeira Grande een bezoek waard.

Maar in het midden van Sao Miguel vind je ook tal van natuurlijke bezienswaardigheden. Hoogtepunt (voor sommigen hoogtepunt van de Azoren) is het Lagoa do Fogo, een schitterend meer, omzoomd met witte stranden. Een pittige wandelroute die de moeite loont voert vanaf Vila Franca naar het meer.

Even ten noorden van het Fogo meer vind je een klein, prachtig natuurreservaat: Caldeira Velha. Je kunt er baden onder een warme waterval, wat een paradijs! De weelderige plantengroei (veel grote varens) doet denken aan Nieuw-Zeeland.

Caldeira Velha
Deel op Pinterest

Voor de kust van Vila Franca do Campo ligt een beschermd natuurreservaat, het eiland Ilheu da Vila, waar je in de zomer kunt gaan zwemmen. Het hele jaar door voeren walvissafari's langs het eilandje. Vanaf Ponta Delgada en Vila Franca kan je walvissafari tours boeken. Het hele jaar door zijn er walvissen en dolfijnen te zien in de Atlantische Oceaan rond de Azoren. Zeer de moeite en meer kans om walvissen te zien krijg je niet in Europa.

Caldeira Velha, een stukje tropen op São Miguel

3. Bezienswaardigheden oosten van São Miguel

Het oosten van São Miguel is wat ons betreft het mooiste gedeelte van de Azoren. Dit gedeelte wordt vooral bezocht omwille van de weelderige begroeiing en de vele vogels. Vogelaars van over de hele wereld komen hierheen om een bijzondere vink te spotten die alleen hier voorkomt.

Bezienswaardigheden oosten van São Miguel
Deel op Pinterest

Hotels bieden speciale bird watching tours aan. De vegetatie in het oosten van Sao Miguel is zo weelderig, dat je je soms in het regenwoud waant. In het noordoosten van het eiland bevindt zich het dorp Nordeste, met een prachtig vuurtorentje. Bij het plaatsje Achada is een mooie stopplek met waterval en watermolen.

Ribeira dos Caldeirões Natural Park

In de Nordeste streek bevindt zich dit prachtige natuurgebied. Het natuurpark Ribeira dos Caldeirões biedt een weelderige plantengroei. Een meer, een glashelder riviertje en waterval maken het tot een idyllisch gebied.

Furnas

Een laatste plaats die we zeker willen vermelden als bezienswaardigheid is Furnas en het gelijknamige meer. Het gebied rond dit dorp is zeer vulkanisch en je kunt er vele modderpoelen en borrelende poeltjes zien. De aarde stoomt en kookt, hier voel je het binnenste van de aarde.

Furnas
Deel op Pinterest

De lokale bevolking gebruikt de warme putten om een lokaal gerecht te bereiden: de Cozido. Je kunt dit bestellen in restaurants, maar reserveren is dan wel nodig. In Furnas bevindt zich tevens een prachtige botanische tuin vol eeuwenoude knoestige bomen, heldere meertjes en kleurrijke bloemen, het Terra Nostra Park.

Whale watching op Sao Miguel

Sao Miguel is een goede plek om walvissen te kijken. Vanaf dit eiland kun je de dieren het hele jaar bewonderen. Toch is de beste tijd voor walvissen van mei tot en met oktober. Bekijk onze uitgebreide pagina over het zien van walvissen op de Azoren.

Tips rondreis Sao Miguel

Wil je alle hoogtepunten van het eiland zien, dan is een rondreis op Sao Miguel erg leuk. Bekijk onze tips voor een fly-drive reis Azoren of eilandhoppen op de Azoren. Zoek je een leuke accommodatie, doe dan inspiratie op op onze pagina over bijzonder overnachten op de Azoren.

Beste reistijd voor Sao Miguel
 is voorjaar en zomervakantie, want dan tovert het eiland zich om tot een bloementapijt. Het water is warm genoeg om in te zwemmen van juni t/m september.

Tips eilandhoppen:

Hoogtepunten op Sao Miguel:

  • Meren Sao Miguel: Lagoa do Fogo, het meer van Furnas en de meren van Sete Cidades: blauwe en groene meren in vulkaankraters, waar je prachtig kunt wandelen. 
  • Stranden van Melicias bij Ponta Delgada, Moinhos bij Porto Formoso en tal van andere onontdekte strandjes.
  • Picoda Vara: maak een wandeling naar de hoogste bergtop van het eiland.
  • Terra Nostra Park: mooie botanische tuin.
  • Nordeste: een mooi dorp in het noordoosten van Sao Miguel met het Ribeira dos Caldeiros natuurgebied.
  • Ilheu Vila Franca do Campo: de natuur van dit eiland op ongeveer 1000 meter van de kust is beschermd natuurgebied.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!