Ga naar content

Eilandhoppen op de Azoren

De negen bewoonde eilanden van de Azoren zijn allemaal zo verschillend dat het zonde is slechts één eiland te bezoeken. Hop daarom zeker van eiland naar eiland in deze prachtige archipel. Hoe regel je zo’n reis met eilandhoppen op de Azoren? En hoe lang heb je nodig? Wij vertellen het je op basis van onze eigen ervaring.

Azoren eilandhoppen

Wat goed is om te weten, is dat de Azoren in drie groepen ingedeeld kunnen worden: oost, centraal en west. Binnen die groepen kan je eenvoudig eilandhoppen per boot maar tussen de groepen doe je er gezien reistijd beter aan met het vliegtuig te gaan. Tenzij je het niet erg vindt om 6 tot 8 uur op een boot te zitten. Je hebt dan wel kans op het zien van dolfijnen en walvissen.

Oostelijke eilanden: São Miguel en Santa Maria 
Centrale eilanden: Pico, Faial, São Jorge, Terceira en Graciosa 
Westelijke eilanden: Flores en Corvo

Van deze eilanden zijn Santa Maria en Graciosa minder interessant. Deze worden vaak overgeslagen tijdens het eilandhoppen.

Hoe plan ik mijn reis?

Heb je geen zin in puzzelwerk en wil je alles gewoon in één keer geregeld hebben? Kijk dan bij onderstaande aanbieders van eilandhoppen reizen naar de Azoren. Zij hebben de meest ideale reisroute voor de reisduur al uitgestippeld.

Island hopping Azoren
© Naturescanner
Pico
Deel op Pinterest

Meer vrijheid hebben en zelf je reis plannen? Het makkelijkst is om met Transavia een rechtstreekse vlucht te boeken van Amsterdam naar Ponta Delgada op São Miguel. Dit wordt jouw uitvalsbasis. Daarna kies je zelf jouw weg. Vrijwel iedereen blijft tenminste een paar dagen op São Miguel. Zoek je een leuke accommodatie op het hoofdeiland, maar ook op andere eilanden? Bekijk dan onze tips voor bijzonder overnachten op de Azoren

Hoe reizen tussen de eilanden?

Je hebt twee opties: varen of vliegen.

Per boot
Binnen de eilandgroepen is het efficiënt en prettig reizen per ferry. Deze veerlijnen maken het mogelijk om dagtripjes te maken. Er is één ferry operator in de Azoren, Atlantico Line. Kijk op hun website voor de meest actuele afvaarttijden, die variëren per seizoen en per dag.

De veerboten die het hele jaar door gaan, binnen eilandgroepen:
- Blauwe lijn Pico - Faial, 30 minuten.
- Groene lijn Pico - São Jorge. Kan vanaf Madalena in 1u20 of vanaf São Roque in 50 minuten. 
- Roze lijn Flores - Corvo, 40 minuten.

Seizoensgebonden lijnen:
- São Miguel - Terceira, 6 uur.
- São Miguel - Santa Maria, 4 uur.
- Faial - Flores, 8 uur.

Vulkanisch Azoren
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Houd er rekening mee dat je midden op de Atlantische Oceaan zit en een tocht met de ferry best ruig kan zijn. Heb je last van zeeziekte dan is vliegen tussen de groepen toch echt een betere optie. Heb je een sterke maag en geen haast, dan is het juist wel een relaxte manier van slow travel.

Per vliegtuig
Dit hebben wij zelf gedaan. Wij combineerden São Miguel met Pico en dit was simpelweg te veel gedoe met de ferry. Met de propellervliegtuigjes van Azores Airlines vlieg je tussen de eilanden. De meeste vluchten zijn direct, maar soms wordt een tussenstop gemaakt. Even om je een idee te geven: São Miguel naar Pico duurt 45 minuten. São Miguel naar Flores 1u25. De verbindingen tussen eilanden verschillen per dag, het is niet altijd mogelijk om een directe vlucht te maken en soms zal er een tussenlanding of overstap zijn op een ander eiland. Puzzel daarom zelf met je vertrekdagen om op zo gunstig mogelijke tijden te vliegen.

Of je nou per ferry of per vliegtuig reist, plan nooit te strak en plan een bufferdag in. De weerscondities op de Azoren zijn erg wisselvallig en bij slecht weer worden vluchten en veerboten regelmatig vertraagd of geannuleerd.

Eenmaal op de eilanden is vervoer per huurauto het handigst. Wij boekten onze huurauto bij Sunny Cars, super transparante huurvoorwaarden en een all-in verzekering.

Hoe lang heb je nodig?

Neem ruim de tijd voor jouw rondreis met eilandhoppen op de Azoren. Er is zo ontzettend veel te zien en te doen. Trek liever meer dagen uit voor een eiland dan dat je alle eilanden in korte tijd wil aandoen. Het verschilt per eiland hoe veel tijd je er wil doorbrengen. Voor São Miguel kan je makkelijk een week uittrekken.

Eilandhoppen tips Azoren
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Voor een klein eilandje als Corvo is een dag ook al voldoende. Voor Pico is 3 dagen voldoende. Jouw verblijfsduur hangt ook af van de activiteiten die je gaat ondernemen. Wil je een dag walvissen spotten op Pico of misschien zelfs Mt. Pico beklimmen, dan komen er extra dagen bij.

Welke eilanden bezoeken?
Onderstaand enkele combinaties van eilanden die vaak worden aangeboden. Zo krijg je een idee van de ideale reisduur voor de Azoren.

8 dagen eilandhoppen

Dit is met reistijden erbij best beperkt. Focus je alleen op hoofdeiland São Miguel om alles te zien of combineer de highlights van São Miguel met een kort bezoek aan Pico of Terceira.

14 dagen eilandhoppen
Heb je twee weken de tijd dan is de combinatie van São Miguel en de driehoekeilanden Pico, Faial en São Jorge erg leuk. Of doe een combinatie van São Miguel met de westelijke, ongerepte eilanden Flores en Corvo.

21 dagen eilandhoppen

Het complete plaatje! Hiermee kan je alle kanten op. Zowel oost, centraal als west past in het plaatje. Uiteraard kan je zelf kiezen welke eilanden het meest interessant zijn en aansluiten bij jouw wensen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!