Ga naar content

Vogels Azoren

Ben jij ook een vogelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar de Portugese eilandengroep Azoren? Heerlijk, want op de eilanden komen tal van bijzondere vogels voor.

Vogels op Sao Miguel, Flores, Pico en Faial

De Azoren zijn prachtige eilanden in de weidse oceaan. Vogelreis organisatie Blue Elephant vertelt ons meer over de vogels op de Azoren.

Vogelreis Azoren

Er zijn enkele georganiseerde vogelreizen specialisten die vogelreizen naar de Azoren organiseren. Vaak zijn dit erg dure natuurreizen, wat een beetje zonde van het geld is. Het is ook mogelijk om zelf een goedkoop hotelletje op de Azoren of een georganiseerde fly-drive rondreis te boeken (bijvoorbeeld op de website van TUI) en er dan zelf op uit te trekken met een goede vogelgids in de hand.

Welke vogels op de Azoren?

De Azoren zijn de meest westelijke eilandengroep van Europa. De eilanden zijn ook voor landvogels niet gemakkelijk te bereiken. De vogelsoorten die er ooit aangekomen zijn hebben zich ontwikkeld tot kenmerkende ondersoorten. Het proces is niet zover gegaan als op de Galapagoseilanden met talrijke eigen soorten, maar zeker de moeite waard om eens te bekijken. Daarnaast zijn de Azoren weergaloos mooi, vooral heel groen, bloemrijk en door de vulkanische oorsprong van bijzondere schoonheid.

De meest bijzondere vogelsoort is de Priolo, de Azoren goudvink, die geen rood in de veren heeft, de enige endemische soort. Men dacht op een gegeven moment dat deze uitgestorven was, maar nu komt hij weer voor aan de oostkant van het eiland Sao Miguel. Van de vink is de ondersoort moreletti algemeen op alle eilanden. Ook de groenling heeft hier een eigen ondersoort op de meeste eilanden, nl. aurantiiventris en de merel de ondersoort azorensis. De buizerd komt met de ondersoort rotschildi voor op de meeste eilanden.

Naast deze bijzonderheden zijn vogels van de zee en kust overvloedig aanwezig. Pijlstormvogels en stormvogeltjes zie je ook wel vanaf de kust, maar veel beter tijdens tochten op zee. Westelijke winden brengen vogels uit Amerika en oostelijke winden vogels uit Europa. De trektijd maakt van de Azoren een paradijs voor vogelliefhebbers.
Negen eilanden plus een paar rotsklompen vormen de Azoren.

1. Vogels op Sao Miguel

Sao Miguel is het groenste en grootste eiland en heeft ook de langste lijst vogels. Het prachtige eiland heeft echt alles: subtropische vruchten, ananas, guaves, passievruchten, vijgen, olijven. Prachtige bloemen als azalea’s, hortensias, lelies, rododendrons en strelizia’s. Er is zelfs een theeplantage. Groene eilanden hebben meestal veel vogels. De Azoren goudvink komt voor aan de oostkant van het eiland, maar gewone soorten als kwartel, porseleinhoen, waterhoen, lepelaar, zomertaling en andere eenden kun je er ook zien.

Amerikaanse bontbekplevier
Deel op Pinterest

Aan de kust maak je kans op vogels als de Kuhls pijlstormvogel, grauwe, grote en Noordse pijlstormvogel, Dougalls stern en noem maar op. Daarnaast zijn er in de trektijd hele goede kansen op Amerikanen als Semipalmated Plover en Semipalmated Sandpiper, Bluewinged Teal, Double-crested Cormorant, Bonaparte’s en Ringed Gull en nog wel meer. En als je even wat anders wilt, dan kun je bij Sete Cidades lekker ontspannen in een van de natuurlijke zwembaden die op natuurlijke wijze door aardwarmte extra aangenaam zijn.

2. Vogels op Flores

Flores is het meest westelijke eiland van de Azoren. Hier landen vaak als eerste de vogels aan uit Noord-Amerika, die afdwalen tijdens de najaarstrek. Elk jaar zijn er flink wat te zien, zoals bijvoorbeeld de Black Duck, Greenwinged en Bluewinged Teal, Spotted Sandpiper, Semipalmated Plover, Lesser en Greater Yellowlegs, Yellow-billed Cuckoo, Blackthroated Green Warbler, Ovenbird en Red-eyed Vireo. Dit voegt zich dan bij de vogelsoorten van de oude wereld waardoor er een echte mix ontstaat met kwartel, visdief, Dougalls stern, houtsnip, houtduif, merel, zwartkop, goudhaan en kanarie.

Gele zwartkeelzanger
Deel op Pinterest

En ook een tochtje op zee levert ook al gauw bijzondere vogels op. Maar als het een beetje tegenzit met de vogels ervaar je Flores als een paradijs op aarde met zijn ongerepte bloemenweelde. Al wandelend ontdek je meren in de vulkaankraters, hagen van hydrangea, de enorme Rocha dos Bordões, vele watervallen en adembenemende vergezichten. Het dorpje Fajã Grande is omzoomd met wel 20 watervallen.

3. Vogels op Pico

Pico, het grijze eiland, is het hoogste en het op een na grootste eiland van de Azoren. De vulkaan Pico, die 2.351 meter hoog boven de zeespiegel uitsteekt, is voor wandelaars, die graag klimmen een uitdaging. Pico was vroeger het centrum van de walvisvangst. Wat overgebleven is, zijn 2 musea. Je kunt echter weer op walvisjacht maar dan alleen om te kijken. Als uitvalsbasis voor walvis- en dolfijnentochten is dit eiland een ideale plek. En dan kun je ook optimaal zeevogels zien, zoals Bulwers stormvogel, bont stormvogeltje, Wilsons en vaal stormvogeltje en al de pijlstormvogels. Mocht je een kans willen maken op een wenkbrauwalbatros, een keerkringvogel of een fregatvogel dan moet je vanaf dit eiland de zee op gaan.

4. Vogels op Faial

Faial is het blauwe eiland van de Azoren, misschien genoemd naar de blauwe hortensiahagen in mooi contrast met veel groen en de heldere blauwe lucht. Op het eiland Faial kan je prachtige wandelingen maken naar vulkaankraters, met name te noemen de Caldeira de Guilherme Moniz. Horta, de hoofdstad van Faial, heeft een fraaie jachthaven. Deze haven kan vertrekpunt zijn voor dolfijnen en walvisexcursies waarbij ook de zeevogels volop in beeld komen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Kees van Berkel
Geschreven door
Kees van Berkel
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!