Ga naar content

Costa Vicentina

Mooiste plekken Portugal - Weg van de drukke zuidkust van de Algarve, is het westen van de streek een oase van rust, stilte en mooie natuur. Aan de zuidwestkust van Portugal ligt het indrukwekkende Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, of kortweg de Costa Vicentina. Wat zijn de mooiste plekjes en wat is er te doen bij deze kust?

Natuurgebied zuidwestkust

Het Costa Vicentina natuurpark beslaat een 150 kilometer lange kuststrook, die zich uitstrekt in Alentejo en de Algarve, tussen Sines en Vila Bispo. Het gebied is nog volledig ongerept. Kenmerkend zijn de okergele rotswanden en valleitjes die naar leuke en verscholen stranden voeren. De weinige zijwegen die naar de kust lopen zijn grotendeels onverhard. Alleen bij Vila de Bispo (Castelejo), Carrapateira, Arrifana en Praia de Amonreira kun je het strand bereiken via een verharde weg. De overige wegen in het gebied zijn vaak onverhard of worden zo nu en dan door de wind bedolven onder een laag van zand, waardoor ze onvindbaar kunnen zijn.

Natuur Costa Vicentina

De Costa Vicentina herbergt ca. vele plantensoorten en is ook voor vogelaars een interessant gebied, met meer dan 200 geregistreerde vogelsoorten. Vanwege de schoonheid van de natuur is de hele kuststrook uitgeroepen tot beschermd natuurgebied in 1995. De naam Costa Vicentina is afgeleid van de H. Vincentius, van wie het
lichaam volgens de legende in een bootje aanspoelde op de Cabo de Sao Vicente.

1. Wandelen bij de Costa Vicentina

Houd je van wandelen? Dan is Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina zeker een bezoekje waard! Eén van de bekendste wandelroutes is de Rota Vicentina, een 400 kilometer lange wandelroute langs de westkust. Loop door een landschap van bijzondere flora en fauna, hoge kliffen, brede zandstranden en prachtige uitzichten over zee. Wandelen is hier plezierig met op de achtergrond de geur van lavendel, tijm en rozemarijn die in het wild groeien. 

Struiken en planten langs de Rota Vicentina bij Almograve
Deel op Pinterest

De Rota Vicentina is gemakkelijk te volgen dankzij een duidelijke markering met blauwgroene bordjes/verfvegen (kustpad) en roodgele bordjes/verfvegen (landpad). Natuurlijk zijn er ook nog andere wandelroutes langs de kust te vinden zoals de 8 kilometer lange rondwandeling Duinen van Almograve. Vanuit het kustdorpje Almograve (Alentejo) wandel je door verschillende gebieden noordwaarts richting het strand van Brejo Largo om vervolgens hoog door de duinen boven zee terug te keren naar Almograve. Omdat de wandelroutes en wegen vaak onverhard en hobbelig zijn, is het aanbevolen om stevige wandelschoenen met steun en goed profiel te dragen tijdens een wandeling.

2. Strand- en watersport

Het klimaat van Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina is anders dan in de rest van de Algarve doordat er constant een sterke tot zeer sterke Atlantische wind waait. De kust is daarom perfect voor surfliefhebbers en zo nu en dan worden er zelfs wereldkampioenschappen gehouden. Ook andere activiteiten kunnen op het strand uitgevoerd worden zoals vliegeren en zwemmen. Dit laatste is niet geheel ongevaarlijk, omdat een stevige wind en een sterke stroming niet ongewoon zijn hier.

3. Rondreis langs de zuidwestkust

Wil je het gebied liever met de auto verkennen, dan kan dat op verschillende manieren. Je kan zowel via het noorden als het zuiden Costa Vicentina binnenkomen om vanuit daar de kustweg op te rijden. Onderweg zijn er verschillende bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om even te bezoeken.

Vuurtoren
Deel op Pinterest

Zo kun je vanaf Cabo de San Vicente de noordelijke richting oprijden en een oud fort, een vuurtoren en enkele ambachtelijke kraampjes bezoeken tijdens de reis. Tijdens de reis kom je daarnaast verschillende houten loopbruggen en trappen tegen om zo al wandelend de verschillende baaitjes en stranden te verkennen zodat het natuurgebied niet te veel gestoord wordt. Geniet tijdens je reis van de gastvrijheid van de Portugese bevolking en voel ook op sommige momenten dat je echt ver van de bewoonde wereld bent.

Vakantie bij de Costa Vicentina

Liefhebbers van rust en ontspanning of van de zee en sportieve activiteiten vinden tijdens een vakantie bij de Costa Vicentina alles wat ze nodig hebben. Bijzonder overnachten is ook geen probleem! Verschillende pensions, B&B’s, pousadas en jeugdherbergen hebben zich hier gevestigd om bezoekers met open armen te ontvangen. In lokale restaurants wordt elke dag verse vis geserveerd. ’s Nachts wordt de vis gevangen en de volgende dag ligt deze al op je bord, heerlijk toch?!

Deze regio is dus zeker een must om te bezoeken wanneer je een bezoekje brengt aan het zuiden van Portugal!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Britt van Gastel
Geschreven door
Britt van Gastel
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!