Ga naar content

Costa de la Luz en Doñana National Park

Andalusië natuur - Het meest zuidwestelijke deel van Andalusie, ingeklemd tussen Portugal, Gibraltar en Sevilla, is het minst bekend bij toeristen. Dit geeft plaats voor veel natuur, drassige gebieden, veel vogels en de mooiste kust van Zuid-Spanje. Reden voor Naturescanner om eens te kijken wat je kunt verwachten tijdens een reis naar Donana National Park en de Costa de la Luz.

Mooiste plekken Zuidwest-Andalusië

We nemen je mee naar enkele mooie plekjes in de natuur van Zuidwest-Andalusië. Onbekend en ongerept!

1. Donana National Park

Waar vind je nog ongerepte natuur in Zuid-Europa? In Andalusië! Niet overal, maar er zijn nog steeds mooie, weinig bezochte natuurgebieden. Wie van vogels en mooie natuur houdt, moet tijdens een vakantie in Andalusië zeker een bezoek brengen aan het Doñana National Park.

Doñana is een van de belangrijkste biosfeerreservaten van Europa en daarmee een niet te missen gebied tijdens een natuurreis in Zuid-Spanje. Het landschap omvat grote contrasten: van moerassen met ontelbaar veel waterlopen tot groene struikgewassen, pijnboombossen en brede, onbegroeide witte zandduinen. Dit natuurpark is het leefgebied van met uitsterven bedreigde diersoorten en een stopplaats voor vele migrerende vogels.

Mooiste natuurvakanties

- Vogels in Doñana National Park
Flamingo’s voeden zich hier met kreeftachtigen in smaragdgroene meren, terwijl dichte kolonies reigers nestelen in de kurkeikenbossen van de Doñana. Op de ooievaarsheuvel aan de oostkant van het park kan je broedende ooievaars waarnemen. In "Las Marismas", de moerassen, verzamelen vogels zich ook massaal. Vanuit hutten met strooien daken kan je de vogels observeren. Bij de Laguna de Fuente de Piedra, zijn er naar verluid 13.000 paren flamingo’s te vinden.

- Excursies Doñana National Park
Een goede uitvalsbasis voor tours en excursies in Donana is het plaatsje El Rocio. Er zijn mogelijkheden tot paardrijden in het Doñana natuurpark en er worden tal van andere excursies en tours georganiseerd, waaronder boottochten, 4WD tours, fotografie cursussen en birdwatching excursies. Voor tours kun je eens kijken bij Get Your Guide.

Dieren Donana National Park
Deel op Pinterest

Ter afwisseling met wat cultuur zorgt Donana voor een ideale plek om tot rust te komen in Andalusië. Voorheen werd de Iberische lynx hier nog wel eens gezien, tegenwoordig is echter het gebied ten noordoosten van Cordoba, de Sierra de Cardeña, een beschermd natuurgebied, waar je meer kans maakt op het zien van Iberische lynx in Andalusië.

2. Costa de la Luz

Zelfs in de zomermaanden kan het vrij rustig zijn bij de kust in het zuiden van Andalusië. De stranden zijn moeilijker bereikbaar en minder bekend bij de massa's toeristen. De Costa de la Luz is voor ons dan ook de mooiste costa van Andalusië en een rondreis langs de Costa de la Luz laat je kennismaken met mooie steden en prachtige natuur. Tarifa en Trafalgar zijn uitstekende plaatsen om te surfen en te windsurfen. Tarifa is echter ook de plek waar trekvogels hun oversteek maken naar Afrika en daardoor een belangrijke plaats voor vogelspotters. Tevens kun je er excursies boeken om dolfijnen, walvissen en zelfs orka's te spotten. Vanaf deze kust kan je een bezoek brengen aan Sevilla en Jerez de la Frontera.

Costa de la Luz
Deel op Pinterest

In het natuurgebied rond de baai van Cádiz ligt Cabo Trafalgar, een grote rots met vuurtoren bij een prachtig strand. De stad Cádiz is een van de oudste steden van Europa, waarvandaan Columbus op zijn ontdekkingsreis naar Amerika vertrok.

3. Gibraltar

Gibraltar is een van mijn eerste vakantieherinneringen. De aapjes die hier los rondlopen hebben indruk gemaakt op een klein meisje. De rots en omgeving mogen niet ontbreken als bestemming tijdens een vogelreis of natuurreis in Zuid-Spanje.

Hier maken jaarlijks vele trekvogels de oversteek naar Marokko, wat op slechts 15 km verwijderd ligt van de kust. Talrijke Europese roofvogels vliegen dan over de Straat van Gibraltar, richting het warme zuiden. In de omgeving tal van andere interessante natuurgebieden en reservaten, zoals Cabo Trafalgar, de zoutpannen van Barbate, de half droge lagune van La Janda, de Ojen vallei in het natuurgebied Alcornocale. 

Gibraltar natuur
Deel op Pinterest

4. Rio Tinto

De Río Tinto is een rivier in het zuidwesten van Spanje. De rivier stroomt vanaf de Sierra Morena naar de Golf van Cádiz, waar ze bij Huelva in zee uitmondt. Het gebied rond de rivier staat bekend om de mijnbouw: zilver, ijzer, koper, goud en andere metalen, wat heeft geleid tot forse verontreiniging. De bacteriën zorgen voor een rode kleur, waar de rivier haar naam aan dankt. Door de opvallende kleur is dit een van de bekende bezienswaardigheden in Zuid-Spanje.

Vogels in Zuid-Spanje

Vogelaars kunnen zich verwachten aan een grote diversiteit aan vogels, zowel trekvogels als standvogels. Onder de trekvogels rekenen we de ooievaar, havik, slangenarend, boomvalk, rode wouw, grauwe kiekendief en vale gier. Op het lijstje van standvogels staan de blauwe rotslijster, kleine torenvalk, witgat, griel, kleine zwartkop, Adoin's meeuw, Moorse nachtzwaluw, enz.

Vakantie in het zuiden van Andalusië

Tijdens een vakantie in het zuiden van Spanje, bij de Costa de la Luz en het Donana National Park, geniet je altijd van rust en ruimte. Niet de drukte van de Costa del Sol, maar veel natuur, vogels en een rustige omgeving. Tevens is de stad Cadiz een leuke stad om te bezoeken; kijk eens op Baja Bikes voor leuke fietstours.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!