Ga naar content

Sierra Nevada National Park

De Sierra Nevada in Spanje heeft de hoogste berg van het Spaanse vasteland, de 3.481 meter hoge Mulhacen. In het voorjaar, zomer en najaar kan je mooi wandelen, paardrijden en fietsen in het nationaal park en avontuurlijke reizigers kunnen er zelfs bergbeklimmen.

Sierra Nevada in Andalusië

Laten we eerst wat meer vertellen over de regio. Het Sierra Nevada gebergte in Andalusië kan in alle seizoenen bezocht worden. Tijdens de zomer zijn de bergen redelijk dor, met schaarse begroeiing, maar een verblijf in de bergen is een welkome verkoeling na bijvoorbeeld een vakantie bij de Costa del Sol.

In het najaar heerst de beste temperatuur en kan je veel fruit plukken van de bomen. Dat geeft een bijzonder gevoel aan een vakantie in Andalusië. In de winter is de Sierra Nevada een populaire wintersportbestemming, vooral Spanjaarden komen hier vaak om te skiën of andere wintersporten te beoefenen. Voor buitenlandse toeristen is de belangrijkste reden om hier de natuur in te trekken het wandelen in de bergen!

Bijzondere overnachtingen

Wat te doen in de Sierra Nevada?

Wat valt er te beleven in de Sierra Nevada? Wat kan je er zoal doen en zien? Enkele tips voor leuke activiteiten en bezienswaardigheden:

1. Wandelen in de Sierra Nevada

Er zijn verrassende wandelingen te maken in de natuur. Tijdens een tocht in de bergen heb je veel kans op het zien van hertjes, wilde geiten, vale gieren of misschien zelfs slangen. Wandelingen in de Sierra Nevada zijn er in iedere moeilijkheidsgraad, van korte hikes tot pittige meerdaagse tochten naar de hoogste toppen. Een tip voor wie een niet te zware, maar zeer mooie wandeling in het gebied wil maken.

- Vanaf het dorp Monachil, nabij Granada, kan je een wandeling maken in de kloof van Los Cahorros. Vanaf de parking voert een soms moeilijk pad door een nauwe kloof. Maar de beloning komt pas na de kloof, wanneer je het pad volgt dat naar een hoger gedeelte voert en uitzicht geeft op een fraai stuk natuur.

- Overige goede vertrekpunten om te wandelen in de Sierra Nevada zijn de plaatsen Durcal, Pradollano, Dilar, Padul en Capileira.

Je kan op eigen houtje wandelen, er zijn dan diverse sites met alle uitgestippelde wandelroutes en GPS coördinaten, maar je kan ook kiezen voor een volledig verzorgde wandelvakantie. Bekijk daarvoor onze reistips.
Wil je andere gebieden in de regio te voet verkennen, lees dan meer over wandelen in Andalusie.

2. Dorpjes in de Alpujarras

Op de zuidelijke flanken van het Sierra Nevada gebergte liggen authentiek gebleven witte dorpen. Dit gebied noemt men de Alpujarras in Andalusië. Het is een vredig en nog onontdekt stukje Andalusië. De witte dorpen tegen de bergflanken, zoals Pampaneira en Trevelez, zijn een ideaal vertrekpunt om te wandelen, maar je kunt ook heerlijk struinen langs de toeristenshops, waar gedroogde hammen en worsten uitgestald zijn. Het is een absolute aanrader om deze dorpjes te bezoeken tijdens een vakantie in de Sierra Nevada.

3. Granada bezoeken

Tijdens een rondreis in de Sierra Nevada is een bezoek aan de stad Granada een leuke dagexcursie. Hier vind je immers het imposante Alhambra. Het paleis is wereldberoemd cultureel erfgoed, met invloeden uit verscheidene culturen. Reserveer je kaarten van tevoren en reken op een volledige dag om het Alhambra te bezoeken. Het gebouw en de bijhorende tuinen zijn immens groot. 

Alhambra
Deel op Pinterest

TIP: tickets voor het Alhambra via Get Your Guide.

4. Dagje naar de Costa Tropical

Ook de kust is niet ver weg en biedt een leuke variatie. De route die van Granada naar de kust voert komt uit bij Motril. Naar het westen vind je de Costa Tropical, met gezellige plaatsjes als Nerja, waar je ook grotten kunt bezoeken.
Naar het oosten vind je de Costa d'Almeria. Dit zou ik niet aanbevelen voor een bezoek, want de hele kust is volgebouwd met lelijke tuinkassen.

De stranden die zich het dichtst bij de Sierra Nevada bevinden zijn druk, zeer druk. Maar het is wel een leuke afwisseling voor een dagtrip tijdens je verblijf in de bergen.

5. Wintersport in de Sierra Nevada

Als natuurliefhebbers denken wij vooral aan wandelen en fietsen. Maar in de winter is het Spaanse gebergte een wintersportparadijs. Door de hoge bergen is hier sneeuwgarantie. In het weekend komen veel Spanjaarden uit de steden hier skiën en snowboarden, dus het is er dan drukker dan doordeweeks. Je treft hier dezelfde professionaliteit als in de Alpen, maar zonder uitbundige après-ski feesten. Uitstekend voor wie echt gaat voor skiën en daarna gewoon lekker tapa's wil eten met een wijntje erbij.

Excursies Sierra Nevada

Een dagexcursie naar het Alhambra in Granada zonder wachtrij? Of een safaritour met een 4WD? Bekijk de leukste tours in de Sierra Nevada op Get Your Guide (Betalen kan ook met iDeal!).

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!