Ga naar content

Wandelen in Andalusie

Andalusië - Waar kan je mooi wandelen in Andalusië? Het gebied is drie keer groter dan Nederland, dus is het onmogelijk om in een paar zinnen alle wandelmogelijkheden in dit 'land' te bespreken. In alle 22 landschapsparken die de regio heeft kan je fantastisch wandelen, van dagwandelingen tot meerdaagse trektochten.

Wandelvakantie in Zuid-Spanje

Henk van Wijngaarden van Stap Reizen bespreekt hier de 7 meest interessante parken om te wandelen in Andalusië, allen met mooie, gemarkeerde wandelroutes, zowel trektochten als dagwandelingen.

NatureScanner voegt er leuke tips aan toe voor een wandelvakantie in Andalusië. Let bij het boeken van je wandelreis goed op wat er precies wordt aangeboden: is het een individuele reis of groepsreis? Is het inclusief bagagevervoer en hoe zijn de hotels waar je overnacht? Wie op eigen houtje gaat wandelen in Andalusië kan terecht bij De Zwerver voor interessante wandelgidsen en -kaarten.

Meerdaagse trektochten in Andalusië

In Tarifa, de zuidpunt van Spanje, begint de grote E4 wandelroute die van daar via Frankrijk, Italië en Kroatië naar Kreta loopt. Het Andalusische deel van deze route is de GR 7 en loopt door de natuurparken, Los Alcornocales en de Sierra de Grazalema waarna de route zich splitst in een tak via Cordoba of via Malaga, las Alpujarras en de Sierra Nevada.

Cabo de Gata hike
Deel op Pinterest

In het prachtige natuurpark Cazorla komen de routes weer samen, waarna de GR 7 Andalusië verlaat. De wandelroute is behoorlijk goed gemarkeerd, maar er zijn ook mindere stukken. Een goede voorbereiding is dan ook aan te raden. Overnachten kan in vrijwel elk dorp, zonder dat je vooraf hoeft te reserveren.

Er zijn ook andere meerdaagse trektochten in Andalusië: de GR 142, die, 140 km lang, door las Alpujarras gaat of de zware GR 240: 300 km om de hele Sierra Nevada heen. Heel anders is het kustpad door Cabo de Gata, 4 dagen relaxt wandelen langs een grotendeels onaangetaste zeekust.

Dagwandelingen in Andalusië (rond- en lijnwandelingen)

Het landschap biedt oneindig veel mogelijkheden voor een dagtocht. Hieronder een aantal mooie plekken om een dagje te wandelen in Andalusië. In de meeste gebieden kan je ook meerdere dagen wandelen.

Mooiste wandelgebieden in Andalusië

Top 10 van mooiste gebieden om te wandelen in Andalusië:

1. Sierra de Aracena

De Sierra de Aracena is een kleine bergrug boven Sevilla, bedekt door steeneiken, vol dehesas (boomweides), gerookte hammen en juweeltjes van witte dorpen als Alájar, Linares en Aracena. Prachtige wandelingen over oude klinkerpaden in verschillende lengtes en zwaarte tussen deze dorpen.

2. Los Alcornocales

Uitgestrekt en dichtbebost gebied, vlak boven Gibraltar, vol kurkeiken en kastanjes, die de ochtendmist lang onder het bladerdak houden en zo voor een verrassend vochtig biotoop zorgen, cruciaal voor veel soorten tijdens de vogeltrek. Paradijs voor vogelaars en botanici. Bekende lijnwandeling loopt van Alpandeire naar Atajate, populair zijn de tochten rond Benarrabá en Jimena de la Frontera of door de kloof Cañon de Buitreras bij El Colmenar, aan de oostkant van het natuurgebied.

Kloof van Buitreras
Deel op Pinterest

3. Grazalema (Ronda)

Natuurreservaat dat twee Sierra's van Andalusië beslaat met een heel gevarieerd landschap. Enkele van de mooiste wandelingen gaan door strikt beschermde natuurgebieden, waar beperkte bezoekersaantallen worden toegelaten, zodat vooraf toegang moet worden geregeld.

De moeite wordt ruim beloond met fraaie wandeltochten als die van Grazalema naar Zahara de la Sierra door uniek Pinsapo-bos (dennen), door de Garganta Verde (kloof) of de beklimming van de Pinar of Torreón, de hoogste bergtop in de Sierra de Grazalema. Rond Benaocaz en Benaoján zijn wandelingen te combineren met rit per boemeltrein.

Wandelroute in Andalusië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. La Axarquía

Landschapspark dat zich uitstrekt over de ruige zuidhellingen van de Sierra de Tejeda, ten oosten van Malaga. De plaatsen Cómpeta en Canillas de Albaida zijn de meest geschikte startpunten voor zeer gevarieerde dagwandelingen in La Axarquia, over kale kalkhellingen hoog boven de dorpen, door diepe, dichtbegroeide dalen en over warme, lagere heuvels snel afdalend naar de zee, waar tropische vruchten als lychees en mango's worden verbouwd. De Camino Limán en de Sendero Frigiliana - Fuente del Esparto behoren tot de meest spectaculaire routes in Andalusië.

5. Las Alpujarras

Las Alpujarras is de regio rond een reeks hooggelegen witte dorpen op de zuidhelling van de Sierra Nevada, waar de Moorse geschiedenis van Andalusië bij elke stap zichtbaar en voelbaar is. De GR 7 loopt er dwars doorheen van Lanjaron via Busquistar, Berchules en Cadiar naar Laroles. Je kunt dus delen van deze trektocht in Andalusië als dagwandeling lopen. Maar ook de rondwandelingen vanuit Capileira en Trevelez zijn Moorse avonturen op zich. In Orgiva kan je een rondwandeling maken langs eeuwenoude olijfbomen: de Ruta de los olivos centenarios. 

Trevelez Alpujarras
© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Cazorla

We trekken verder het binnenland in. Cazorla is het grootste natuurpark van Spanje, ten noordoosten van Jaen. Het ruige berggebied boven het stadje Cazorla is de bovenloop van de Guadalquivir en heeft een uitzonderlijk rijke fauna met Iberisch everzwijn, Spaanse berggeit, moeflon en lynx in de top van de voedselketen.

Wandelen bij Cazorla
Deel op Pinterest

Eeuwenoude veetracks en voetpaden doorkruisen het uitgestrekte gebied. Beste rondwandelingen zijn te maken vanuit het mooie dorp Cazorla en Siles.

7. Cabo de Gata

Cabo de Gata is het enige kustgebied in Andalusië waar het massatoerisme en de glastuinbouw aan voorbij is gegaan. Het is bijna een woestijnlandschap vol cactussen, agaves en hoge palmbomen, je waant je er meer in Afrika dan in Europa. Het is de droogste en warmste streek van Spanje en dus is er van januari tot juni en van oktober tot december uitstekend te wandelen. Wissel de wandeldagen langs de kust af met rondwandelingen vanuit San José, Las Negras of Rodalquilar. Vogelaars kunnen in Cabo de Gata genieten van duizenden flamingo´s en andere watervogels. 

Deel op Pinterest

8. Los Cahorros

Los Cahorros is een kloof bij Monachil in de directe omgeving van Granada. Vanaf Monachil kan je een mooie wandeling maken in Los Cahorros. Vanaf de parking voert een wandelpad door een nauwe kloof, met af en toe pittige stukjes. De beloning volgt zodra je de kloof gepasseerd bent, wanneer je het pad volgt dat naar een hoger deel voert en uitzicht biedt op een prachtig stuk ongerepte natuur.

9. Wandelen in Desfiladero de los Gaitanes en Caminito del Rey

Een van de gevaarlijkste wandelpaden ter wereld wordt momenteel verbouwd. In de omgeving kan je echter prachtig wandelen. Lees meer over de Camino del Rey.

10. El Torcal

Een van de meest bijzondere wandelgebieden in Andalusië. Wandel tussen als pannekoeken opgestapelde rotsen en in een merkwaardig natuurgebied. Lees meer over El Torcal.

Beste tijd om te wandelen in Andalusië

Wat is de beste tijd om te wandelen in Andalusië? Laag aan de kust (Axarquía, Cabo de Gata) kan je in de wintermaanden tot/met april uitstekend wandelen. Hoger op de hellingen zijn de wintermaanden te koud en te nat. Hier zijn de beste wandelmaanden april en mei, september tot/met november. Alleen op de hoge Sierra Nevada, 2000 meter en hoger, is het verantwoord om in juli en augustus wandeltochten te maken.

TIP: vraag gratis de nieuwe wandelbrochure van Djoser aan.

Video wandelvakantie Andalusië

In dit filmpje van Wim van Schaik zie je beelden van onze verschillende wandelingen in Andalusië.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Henk van Wijngaarden
Geschreven door
Henk van Wijngaarden
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!