Ga naar content

Camino del Rey

Mooiste plekken Andalusië - Het gebied dat de Desfiladero de los Gaitanes canyon en de beroemde Camino del Rey omvat is één van de meest spectaculaire natuurparken van Andalusië. Desfiladero de los Gaitanes is een natuurpark met helderblauwe meren en prachtige natuur, gelegen tussen hoge bergen en kliffen en bevolkt door een grote diversiteit aan roofvogels.

Een ideale plek voor wandelaars, kanoërs, natuurliefhebbers en bergbeklimmers, die het gebied waarschijnlijk kennen van het beroemde klimpad, de Caminito del Rey of "Koningspad".

Desfiladero de los Gaitanes

Ben je op zoek naar een natuurvakantie in het zuiden van Spanje dan is een bezoek aan dit natuurgebied zeker een aanrader. Het natuurpark Desfiladero de los Gaitanes is een mooi bergachtig gebied. Vanuit de dorpjes Ardales en El Chorro zijn er mooie wandelingen te maken. Vanaf Ardales kan je wandelen langs de meren tijdens een dagtocht. Om Camino del Rey te bezoeken en het park beter te verkennen kan je het beste een nacht of twee slapen op één van de campings of accommodaties in de omgeving. Je kan het park ook combineren met een bezoek aan het aangrenzende natuurgebied El Torcal tijdens een wandeltrekking.

Leuke overnachtingstips:

Caminito del Rey

Een van de hoogtepunten van het stuwmeren- en berggebied van Gaitanes is de spectaculaire Camino del Rey of Caminito del Rey, letterlijk vertaald het "Koningspad". Deze bekende wandelroute in Andalusië is alom bekend bij outdoororganisaties en klimclubs. Dit beroemde wandelpad tussen bergen, kloven en steile afgronden werd aangelegd in de 19de eeuw. Het is een pad waar klimmers over steile rotsen lopen en kloven van 100 meter hoog oversteken door middel van houten bruggen.

Onder de kloven kronkelt de rivier door het gebied. Tevens is het een uitdagend Via Ferrata pad, een pad met zekeringen. Het Koningspad was, tot grote spijt van sommigen, een aantal jaren gesloten voor klimmers, omdat er veel ongelukken zijn gebeurd. Het werd echter gerenoveerd en in maart 2015 is het weer open gegaan voor klimmers en wandelaars.

De afgebrokkelde stenen bruggetjes en paden langs de rotswanden werden vervangen door houten loopbruggen met een hek. Op sommige plaatsen werden ze vervangen door glazen platen, wat duizelingwekkende beelden oplevert. De Caminito del Rey is nu begaanbaar voor kinderen vanaf 8 jaar oud. Aanmelden via internet of een reisorganisatie is aanbevolen. De wandelroute is nu 7 kilometer lang en voert over een hoogte van 100 meter.

Bereikbaarheid Camino del Rey

Hoe kom je bij de Caminito del Rey en het natuurgebied Desfiladero de los Gaitanes? Desfiladero de Gaitanes ligt op anderhalf uur rijden ten noorden van Malaga en op 50 kilometer van de steden Ronda en Antequera.

Geschiedenis van El Camino del Rey

Waar komt de naam Camino del Rey vandaan? In het begin van de 20ste eeuw werden er in de regio van de Desfiladero de Gaitanes enorme stuwmeren gebouwd. Toen het project voltooid werd, opende de Spaanse koning Alfonso XIII een pad dat een verbinding legde tussen twee van deze stuwdammen. Hiermee werd het het "looppad van de koning" gedoopt en werd het gebied bekend in heel Spanje.

Excursies en tours

Het natuurgebied

Hou je meer van wandelen dan van klimmen, dan zal je in Desfiladero de los Gaitanes zeer zeker genieten van de enorme variëteit aan flora en fauna. Het is tevens een beschermd gebied voor vogels, en met name veel roofvogels. Zo zul je veel gieren, arenden en haviken door de lucht zien zweven. Er zijn ook mogelijkheden om te kanoën op de helderblauwe meren.

Je kan kamperen op een camping gelegen in de buurt van de Camino del Rey en genieten van het uitzicht op het berggebied. Daarnaast kan je een trekking door deze natuurparken goed combineren met een bezoek aan de tussenliggende authentieke Andalusische dorpjes en starten of eindigen vanuit de Moorse steden Ronda en Antequera.

Video Camino del Rey

My Guide Malaga maakte dit leuke filmpje waarin je een goed beeld hebt van de route. Waanzinnige uitzichtpunten, duizelingwekkende plateaus en torenhoge rotsen maken dit tot een unieke ervaring.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!