Ga naar content

Serranía de Ronda

Mooiste plekken Andalusië - Ronda in Spanje, een plek die al sinds de 19e eeuw tot de verbeelding spreekt en kunstenaars vanuit heel Europa naar zich toe trekt. Het is niet gek dat Ronda juist tijdens de Romantiek - eind 18de begin 19de eeuw - zo populair werd bij de kunstenaars van die tijd. Tijdens de romantische periode keerden de kunstenaars zich af van 'het rationele' en herleefde de hang naar grote gevoelens, sterke emoties en persoonlijke ervaringen en zochten kunstenaars inspiratie in de natuur.

Mooiste plekken Ronda

Ronda, de stad op de rotsen in Zuid-Spanje. Het is een dunbevolkt, bergachtig en een voor Andalusië uitzonderlijk groen gebied.

De Serranía de Ronda in Andalusië is mystiek en raadselachtig en bezit een unieke schoonheid. Als je door het gebied rond Ronda reist, zal je merken dat de omgeving niet alleen een grote inspiratiebron is voor artiesten, maar dat de natuur, de magie van het landschap en de unieke sfeer ook reizigers in vervoering zal brengen. Een overzicht van mooie plaatsen in en rond Ronda.

1. Tajo de Ronda

Het historische stadje is befaamd door haar spectaculaire ligging, aan de rand van een diep ravijn. Ronda wordt in tweeën gesplitst door, een diepe kloof (Tajo) die is uitgesleten door de rivier de Guadalivín. De aanblik van de stad en de Puente Nuevo (de nieuwe brug) over de Tajo is een van de iconische bezienswaardigheden van Andalusië.

Kloof bij Ronda
Deel op Pinterest

Het stadje heeft als cultuurbestemming veel te bieden en de stierenvechtersarena of 'Plaza de Toros' (de oudste nog in stand zijnde arena van Spanje) en het historisch centrum zijn de moeite waard om te bezoeken, maar zelf zijn wij geen voorstander van stierenvechten. Als je van de gebaande paden wijkt en de regio verder gaat ontdekken, zal je zeker gegrepen worden door de vele verrassingen die de Serranía de Ronda voor je in petto heeft.

2. Lokale wijnen van Ronda

Afdalend vanuit de stad de vallei in, verruil je de drukte van het centrum van Ronda voor natuur, stilte en sereniteit en fantastische vergezichten. De glooiende vlakte ten westen van de stad wordt omringd door machtige bergketens en wandelend door deze omgeving heb je steeds weer een andere aanblik op de Tajo en de stad. Bijna alle toeristen beperken zich tot het (beroemde) uitzicht vanaf de brug, maar de lokale bevolking is ervan overtuigd dat de weidse panorama’s vanuit het dal dit uitzicht makkelijk overtreffen.

In het natuurlijke amfitheater, gevormd door de bergen die de vlakte van Ronda (depresión de Ronda) omringen, is het proeven van lokale wijnen in een van de wijngaarden een unieke ervaring. Midden in de natuur geniet je van de wijn, kazen, ham en olijfolie uit de streek en welke kant je ook opkijkt, het uitzicht is fantastisch.

Richting het westen zie je de hoge pieken van de Sierra de Grazalema, en richting het oosten wordt de horizon bepaald door het gebergte van de Sierra de las Nieves. 

Omgeving Ronda
Deel op Pinterest

De Serranía heeft een rijke wijnhistorie die terug gaat naar de Romeinse tijd, maar aan het eind van de 19e eeuw werd de wijnbouw in de streek bijna geheel verwoest door de druifluis. Langzaam zijn de wijngaarden opnieuw aangeplant en inmiddels levert de streek weer hele goede wijnen. De wijngaarden en Bodega's liggen verspreid door het serene en mystieke gebied, en het is een aanrader om deze omgeving wandelend te verkennen.

3. Wandelroutes Ronda

Een originele manier om de streek te ontdekken is door de route van de romantische reizigers (Ruta de los Viajeros Románticos) te volgen. De wandelroute loopt van Gibraltar tot Ronda en doorkruist de gehele Serranía. Vele dichters en schrijvers vonden inspiratie voor hun meesterwerken in dit gebied en het traject wordt ook wel de meest romantische route ter wereld genoemd. Dit schept hoge verwachtingen, maar deze hike maakt dat ook helemaal waar: het is volgens ons bijna onmogelijk om niet verliefd te worden op deze regio.

Het pad loopt door bergachtig gebied, waar je watervallen en kleine riviertjes tegenkomt en waar de enige bebouwing bestaat uit kleine witte dorpjes, die tegen de berghellingen zijn geplakt. Als je door deze serene omgeving trekt en wordt verrast door steeds veranderende, weidse panorama’s, is het bijna onmogelijk om je voor te stellen dat de overvolle kust van de Costa del Sol, met zijn soms rondweg lelijke hoogbouw en volle stranden op een steenworp afstand ligt.

4. Invloeden van kunstenaars

Vanaf het begin van de 19e eeuw steeg de populariteit van de Serranía de Ronda, omdat deze door de kunstenaars van die tijd werd ontdekt en beschreven. Vanaf dat moment is Ronda altijd een plaats gebleven waar kunstenaars graag verblijven. Het was bijvoorbeeld een favoriet onderkomen van kunstenaars, zoals Ernest Hemingway, Rainer Maria Rilke, Washington Irving en Orson Welles. Hemmingway schreef er een roman over de rivaliteit tussen twee beroemde stierenvechters uit Ronda.

5. Moorse invloeden in witte dorpen

De Moorse overheersing van ‘el Ándalus’ heeft ook in de Serranía de Ronda zijn sporen achtergelaten. Dit is bijvoorbeeld terug te vinden in de namen van de dorpjes. De vele dorpjes in de Serranía de Ronda die beginnen met Bena, wat Arabisch is voor zoon van, zoals Benahavis, Benalauría en Benarraba, werden vernoemd naar zonen van de Moorse heersers. Doorat de Serranía van Ronda van oudsher een moeilijk bereikbaar gebied is, hebben de witte dorpjes hun authentieke karakter behouden. De moderne tijd lijkt hier geen invloed te hebben gehad en het is heerlijk ronddwalen in de smalle steegjes. De Serranía de Ronda is bezaaid met deze dorpjes, die de typische Andalusische sfeer ademen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!