Ga naar content

Alpujarras

Andalusië is de afgelopen decennia een van de topbestemmingen geworden voor een fly-drive rondreis in Europa. Een hoogtepunt is "La Alpujarra", een historisch gebied dat zich uitstrekt langs de zuidflank van de Sierra Nevada bergketen in Spanje. Tijd voor ons om hier een kijkje te nemen!

Alpujarras in Andalusië

De populariteit van Andalusië als vakantiebestemming is terecht. De mooie natuur, rijke cultuur, stranden, het klimaat en verscheidenheid aan landschappen zorgen voor een afwisselende en onvergetelijke vakantie. Natuurliefhebbers zoeken vooral de bergen op, zoals de Sierra Nevada, waar ze heerlijk kunnen wandelen in de ongerepte berglandschappen.

Tips voor overnachtingen

Ten zuiden van de bergketen ligt dit authentiek gebleven gebied dat bekend staat als de Alpujarras. Een streek vol idyllische dorpjes, mooie natuur en een heerlijke lokale keuken. Het is nog niet heel bekend bij de massa's toeristen en een rondreis in de Alpujarras staat dus voor rust en genieten! 

Wandelen in een dorp
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Uitvalsbasis is Granada, met het majestueuze Alhambra. Een niet te missen hoogtepunt als je de regio bezoekt. Voor de meeste mensen begint de reis echter al in Malaga, aanvlieghaven voor dit deel van Spanje. Als je niet kiest voor een georganiseerde reis, dan raden we aan om een auto te huren bij Sunny Cars, omdat zij nooit verborgen kosten hebben. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan, wat nog wel eens het geval is bij verhuurbedrijven in Zuid-Spanje. Je kunt natuurlijk ook per trein of met eigen auto naar het zuiden van Spanje rijden.

Mooiste plekken in de Alpujarras

Tijdens een rondreis in Zuid-Spanje zijn enkele dagen in dit gebied zeker aanbevolen: hier kan je nog het authentieke Andalusië zien. Wie een rondreis wil maken kan kiezen voor een individuele fly-drive, een groepsreis of een actieve wandelvakantie in de Alpujarras. Waarom is deze regio dan een aanrader en wat is er zoal te zien? Een overzicht van de hoogtepunten en bezienswaardigheden van de Alpujarras!

1. Schattige dorpjes

Hoewel het toerisme in de witte bergdorpen groeit, lijkt het nog steeds een beetje alsof de tijd hier heeft stilgestaan. De authentieke Andalusische witte dorpen van de Alpujarras hebben nog veel van hun charme behouden.

Kuierend door de hellende straten van Órgiva, Lanjarón, Trevélez of Capileira genieten we van de simpele dingen in het leven.

Kuierend door de hellende straten van Órgiva, Lanjarón, Trevélez of Capileira genieten we van simpele dingen. Kleurrijke bloempotten die uitgestald staan voor rustieke oude deuren, een kat die voor onze voeten wegspringt en de aroma's van de Spaanse keuken die hun weg vinden door een openstaand keukenraam.

2. Alpujarras en de bergen

Combineer een bezoek aan de verschillende witte dorpjes tegen de zuidflanken van de Spaanse Sierra Nevada. Dit gebergte is verrassend mooi en biedt een aantal schitterende wandelroutes.

Bijzondere reizen

Trek je wandelschoenen vast aan, want je kan uitstekend wandelen in de Alpujarras! Orgiva en Lanjarón zijn de bekendste dorpen en vaak zijn vakantiehuizen in deze plaatsen de uitvalsbasis voor een wandelvakantie in de Sierra Nevada.

Sierra Nevada
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Hiervandaan kan je tevens makkelijk andere pittoreske witte dorpen bezoeken, zoals Pampaneira, Bubion en Capileira. Dit laatste dorp is het vertrekpunt van enkele mooie dagwandelingen in de Sierra Nevada, bekijk voor een impressie hieronder ons filmpje over wandelen bij Capileira. Pampaneira is het mooiste dorpje van de drie, voor wie foto's wil maken van nauwe steegjes met witte huisjes, schattige schoorstenen en kleurrijke bloempotten. Overal vind je leuke restaurantjes en knusse tapasbars.

Trek de wandelschoenen aan!

3. Fauna en flora in de Alpujarras

Op het eerste zicht heeft de natuur in de Alpujarras misschien niet veel te bieden. De Sierra Nevada vertoont zich op een afstand als een dor gebergte met hier en daar wat struiken. Wanneer je echter de wandelschoenen aantrekt en een tocht door de bergen maakt val je van de ene verbazing in de andere.

De begroeiing blijkt toch minder schaars, je ziet tal van vogels en tijdens een wandeling in bijvoorbeeld de herfstvakantie kan je zomaar vijgen, granaatappels en andere vruchten plukken van de vele fruitbomen.

Bloesem in Alpujarras
Deel op Pinterest

Onderweg heb je veel kans op het zien van allerlei dieren. Wilde katten, dassen, vossen en eekhoorns zijn allemaal in de buurt te vinden. Hou ook de lucht in de gaten. Het meest opwindend om te zien zijn misschien wel de arenden:
steenarend, havikarend, dwergarend en slangenarend komen hier allen voor.

Langs Orgiva loopt de Route van de Oude Olijfbomen. Deze, soms wel 1000 jaar oude bomen hebben prachtige kronkelige en knoestige stammen en leveren mooie foto's op van de natuur in de Alpujarras. Ook wanneer je met een auto rondrijdt kan je veel mooie natuur zien, maar tijdens een wandeling voel je je toch meer verbonden met het landschap.

4. Streekgerechten in Andalusië

De Alpujarras staat ook bekend om allerhande artisanale streekgerechten en ambachtelijke producten. Trevélez bijvoorbeeld, het hoogst gelegen dorp van Spanje, trekt van over heel Spanje en daarbuiten toeristen om de heerlijke Serranoham te kopen. Je kunt er uitleg krijgen over het productieproces en natuurlijk heerlijke hammen proeven.

Tips vakantie Alpujarras

Vanaf de voornaamste dorpen en steden worden allerlei leuke excursies in de Alpujarras en Sierra Nevada georganiseerd. Bij Get Your Guide kan je excursies en tours betalen met iDeal.

Wandelen bij Capileira

Bekijk deze beelden voor een sfeerimpressie van onze wandelvakantie in de omgeving van de Alpujarras.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!