Ga naar content

Witte dorpen route Andalusie

Zuid-Spanje is prachtig: de natuur is er fraai en het is een van de meest levendige en sfeervolle streken van Spanje. Sfeervolle dorpen passen prachtig in dit landschap. Verspreid over Andalusië, bijvoorbeeld in de heuvels van de Sierra de Grazalema en in de Alpujarras (ten zuiden van de Sierra Nevada), bevinden zich tal van oogverblindende dorpjes, de witte dorpen van Andalusië. 

Witte dorpen in Spanje

Spanje heeft een bijzondere sfeer. De dorpen zijn op veel plaatsen nog authentiek. Smalle steile straatjes voeren de toeristen langs met bloemen versierde balkons, pittoreske balkonnetjes en verroeste straatverlichting. De witte dorpen van Andalusië vormen een idyllische plek. Omdat deze dorpen inspireren en je in een enkel dorp al snel uitgekeken bent, bieden diverse reisorganisaties en touroperators een rondreis langs deze dorpen. De route kan verschillen per aanbieder, dus goed vergelijken is aanbevolen.

Witte dorpen routes

De meeste witte dorpen in Andalusië zijn leuk, dus je kan een eigen route uitstippelen. Wil je toch een richtlijn, dan hier 3 routes.

1. Toeristische witte dorpen route
De Witte Dorpen route van Arcos de la Frontera tot aan Ronda, in het Spaans de "Ruta de los Pueblos Blancos" is een aanbevolen route. De witte dorpen (Pueblos Blancos) liggen in een fraai berglandschap en gedurende de hele reis langs deze pittoreske plaatsjes word je omringd door ongerepte natuur. Er zijn diverse vertrekpunten voor het zuidwesten van Andalusie: Antequera (boven Malaga) en Montellano (onder Sevilla). Ook maken veel mensen de witte dorpen route vanaf Cadiz. Behalve Granada en Sevilla kun je een bezoek brengen aan Ronda, El Torcal en andere witte dorpen. 

Witte dorpjes in Spanje
||Algatocin

2. Groene witte dorpen route
Het gebied ten zuidwesten van Ronda heet de Serrania de Ronda. Het groene gebied kenmerkt zich door loofbossen en pijnbomen en strekt zich uit tot bij Estepona aan de kust. Hier bevinden zich u de pittoreske dorpjes van het oostelijke deel van de Ruta de los Pueblos Blancos; Algatocin, Benalauria en Gaucín.

3. Onbekende witte dorpen route
In het oosten van Andalusië kan je een geheel andere route volgen. Enkele witte dorpen liggen op de flanken van de Sierra Nevada (de Alpujarras) en vormen een goede uitvalsbasis om te wandelen in de bergen. Vaak is Orgiva of Lanjaron de uitvalsbasis voor dit gebied. Het zijn echter de drie hoger gelegen witte dorpen die de echte charme van Andalusië uitdragen: Pampaneira, Bubion en Capileira: witte huisjes, smalle straten, kleurrijke bloemengevels en grappige schoorstenen kenmerken deze dorpen. Deze witte dorpen route is veel minder toeristisch dan de routes rond Ronda.

Rondreis langs de witte dorpen

Om het authentieke Andalusië te ontdekken, mag een bezoek aan een van de witte dorpjes niet ontbreken. Toch hebben ze elk weer hun eigen charme en lokale streekproducten, en de leukste manier om kennis te maken met het echte lokale gevoel, is een rondreis langs de witte dorpen. Bekijk onze reistips voor georganiseerde rondreizen.

Onze top favoriete rondreizen witte dorpen:

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!