Ga naar content

Sierra de Aracena

Andalusië - De Sierra de Aracena is een nog authentiek gebleven gebied in het westen van Andalusië. Maak een praatje met caballero’s met hoed en laarzen in de bodega’s. Wandel op een rustig tempo over lage bergen en door het zogeheten "dehesalandschap": boomgaarden met kurkeiken, steeneiken en kastanjes. Varkens, schapen, geiten en paarden lopen vrij rond in de dehesa.

Vakantie in de Sierra de Aracena

Ontdek het meest authentieke deel van Andalusië, het Aracena gebergte. Hier komen slechts natuurliefhebbers, rustzoekers en wandelaars. Het klimaat in de Sierra de Aracena is relatief vochtig voor Andalusische begrippen, maar het is hier heerlijk vertoeven voor wie houdt van sfeervolle dorpen en onbetreden natuur.

Mooiste plekken Sierra de Aracena

Wat zijn de mooiste plekken, de belangrijke bezienswaardigheden en hoogtepunten om te zien? Het zijn vooral de knusse, kleine dorpjes, de kastanje en kurkeiken boomgaarden en de groene bergen die dit Spaanse gebied zo interessant maken. Wandel tussen witte huizen, neem een terrasje op een monumentaal dorpsplein of geniet van de stilte in de natuur. 

Sierra de Aracena
Deel op Pinterest

1. Bergen in de Sierra de Aracena

Het natuurpark draagt officieel de naam Parque natural de Sierra de Aracena y Picos de Aroche. Het gebergte is niet al te hoog en de bergen hebben eerder een zachte, afgeronde vorm. De meeste toppen zijn slechts 400 tot 900 meter hoog; het hoogste punt is de Cerro del Castaño met 962 meter. Deze bevindt zich in het koelste en hoogste deel, de Sierra verde. Twee rivieren, de Odiel en Murtigas slingeren door het gebergte.

Het beschermde natuurgebied is het tweede grootste natuurpark van Andalusië. Twee parallelle gebergten worden hier gescheiden door de valleien van de Múrtigas en de Huelvarivier. In het zuiden liggen de hoogste bergen. Het westen is het meest ongerepte deel. Ook het noorden is dunbevolkt, hier vind je tal van valleien, gevormd door stroompjes en riviertjes. Het oostelijke deel is het dichtstbevolkt en wordt het meest gebruikt voor landbouw.

2. Dieren in het natuurpark

Verscheidene diersoorten hebben hun leefgebied in dit aangename klimaat. Otters, steenmarters, bunzingen, wilde katten en zelfs de Iberische lynx worden hier gezien. Het gebied staat niet zo bekend als Extremadura onder vogelaars, maar ook hier komen veel roofvogels voor. De steenarend, vale gier, monniksgier en zwarte ooievaar kunnen hier geobserveerd worden. Sinds eeuwen worden er Iberische varkens, schapen en geiten gehouden in de Sierra de Aracena. 

Dieren Sierra de Aracena
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Bomen

Kurkbomen, tamme kastanjes en steeneiken komen hier veelvuldig voor. Vooral de vele eiken zorgen ervoor dat men op grote schaal Iberische varkens kan houden, waar men dan weer de beroemde Jabugo ham van maakt.

4. Bevolking

Dolmens en menhirs bij Aroche duiden op een vroege bezetting van het gebied door mensen. Ook de Romeinen waren tot de komst van de Moren aanwezig. Met de komst van de Christenen kwam een volgende woelige periode. Sinds de komst van Benito Arias Montano in de 16de eeuw kent de Zuid-Spaanse streek eindelijk rust. Pas recentelijk is het toerisme op gang gekomen en vormt nu een van de belangrijkste economische bronnen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!