Ga naar content

Mooiste plekjes Vlieland

Mooiste eilanden Waddeneilanden - Vlieland is een verborgen pareltje voor natuurliefhebbers. Voor velen is het Waddeneiland niet zo bekend, maar het is een prachtig natuurgebied, met veel mooie plekjes.

Natuur Vlieland

Vlieland is het op een na kleinste Waddeneiland van Nederland en het meest van het vasteland verwijderd. Auto’s mogen niet mee op het eiland. Alleen de bewoners zelf mogen een auto hebben, die uitsluitend gebruikt wordt om naar het vasteland te rijden. Het is er bijgevolg heerlijk rustig, een ideaal gebied om te wandelen en te fietsen. Je hoeft zelf geen fiets mee te brengen, want er worden overal fietsen verhuurd. Vlieland is een en al natuur. Lange zandstranden, bossen en duinen bepalen het karakter van het eiland. In de duinen, maar ook elders op het eiland kun je prachtig fietsen, er zijn meer dan 25 km aan fietspaden.

Mooiste plekken Vlieland

Wat zijn de mooiste gebieden en mooiste plekken van Vlieland? Een overzicht van bezienswaardigheden en hoogtepunten om te zien tijdens een verblijf op het eiland.

1. Vliehors

De Vliehors is een zandvlakte van 25 km² in het westelijke deel van Vlieland. Het wordt wel eens de Sahara van het noorden genoemd. Midden in het gebied staat het Drenkelingenhuisje, vroeger een schuilplaats voor gestrande drenkelingen, nu een juttersmuseum. 

Deel op Pinterest

Op weekdagen is het gebied vaak niet toegankelijk omdat de luchtmacht er oefeningen doet, maar in het weekend zijn delen van het natuurgebied wel open voor het publiek. De Vliehorsexpres biedt unieke excursies met legertrucks. 

2. Vuurboetsduyn

In het noorden van het eiland, op de hoogste duin, staat de Vuurboetsduyn. Deze beroemde vuurtoren wordt vanwege de rode kleur ook wel de rode kabouter genoemd. Hij staat op een 45 meter hoge groene duin met bijna dezelfde naam, de Vuurboetsduin. Het is wellicht de bekendste bezienswaardigheid van Vlieland. De toren biedt een schitterend panorama met zicht over het wad, het bos, de duinen en het strand. De toren is geopend van mei tot september. 

3. Kroon’s Polders

De Kroon's Polders vormt een van de mooiste gebieden op Vlieland; het is een belangrijk gebied voor planten en vogels. Jaarlijks broeden er vele vogels. Trekvogels houden een halte op hun lange vlucht naar zuidelijker gelegen gebieden. Het natuurgebied is aangelegd door het aanbrengen van stuifdijken, om de scheiding van Vlieland en de Vliehors te voorkomen.

4. Strand Vlieland

Het hele noordelijke deel van Vlieland is een lang zandstrand. Hiervandaan een uitzicht over alleen de zee en enkele bootjes of schepen die er varen. Bij de Vliehors ook een boortoren. Op het strand kan je heerlijk wandelen. Ten zuiden van Vlieland ligt de Waddenzee, die dagelijks twee keer vol en twee keer leeg loopt. In het daardoor ontstane gebied komen vele bijzondere dieren voor, zoals vogels, maar ook bodemdieren. Op de zandplaten vinden zeehonden hun heil.

5. Zeehonden op de Richel

De bekendste zandplaat van het eiland, tussen Vlieland en Terschelling. Hier rusten vaak tientallen zeehonden. De zeehondjes bij Vlieland liggen de ganse dag te rusten of zwemmen in de zee. Tijdens de tocht naar Vlieland kan je de dieren al zien liggen, maar tijdens een speciale excursie vanaf het eiland krijg je ze nog beter te zien. 

Deel op Pinterest

6. Lepelaars op de Waddendijk

Leuke tip voor vogelaars: bij de Waddendijk kan je vaak lepelaars observeren.

7. Bossen Vlieland

Vlieland biedt een grote afwisseling aan natuur, zo zijn er ook meerdere (weliswaar aangelegde) bossen: het bos rondom Oost-Vlieland, het Lange Paal bos, het Nieuwe en Oude Kooi bos en Bomenland. In de jaren '30 was men begonnen met het aanleggen van naaldbossen, maar grote delen worden nu omgezet naar loofbossen, omdat naaldbomen veel water uit de grond onttrekken en daarom duinplanten dreigen te verdwijnen. 

Deel op Pinterest

Wandelen en fietsen op Vlieland

Stap op de fiets, trek die wandelschoenen aan en beleef het eiland op een actieve manier! De vele paden voeren je naar de mooiste plekjes op het eiland. Maak af en toe een stopje om te genieten van het prachtige vergezicht over zee of te kijken naar broedende vogels. Van korte tot lange wandelroutes, je vindt ze op de site van Staatsbosbeheer

Vakantie met de kinderen

Ook met kinderen is het heerlijk vertoeven op Vlieland. Een robbentocht, met snelle boten naar de zeehonden, mag zeker niet ontbreken tijdens je vakantie op het eiland. Bezoek de blootgelegde bunker op het strand of geniet van een leerzaam uitje naar het Museum de Noorwester. Maar het is ook heel leuk om gewoon te fietsen door de natuur (Vlieland is bijna geheel autoloos) en te spelen op het strand.

Overnachten op Vlieland
Ben je nog op zoek naar een gezellige accommodatie? Bekijk dan onze inspiratiepagina met de leukste overnachtingen van Vlieland.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!