Ga naar content

Vlieland

Mooiste eilanden Waddeneilanden - Vlieland is een verborgen pareltje voor natuurliefhebbers. Voor velen is het Waddeneiland niet zo bekend, maar het is een prachtig natuurgebied, met veel mooie plekjes.

Natuur Vlieland

Vlieland is het op een na kleinste Waddeneiland van Nederland en het meest van het vasteland verwijderd. Auto’s mogen niet mee op het eiland. Alleen de bewoners zelf mogen een auto hebben, die uitsluitend gebruikt wordt om naar het vasteland te rijden. Het is er bijgevolg heerlijk rustig, een ideaal gebied om te wandelen en te fietsen. Je hoeft zelf geen fiets mee te brengen, want er worden overal fietsen verhuurd. Vlieland is een en al natuur. Lange zandstranden, bossen en duinen bepalen het karakter van het eiland. In de duinen, maar ook elders op het eiland kun je prachtig fietsen, er zijn meer dan 25 km aan fietspaden.

Mooiste plekken Vlieland

Wat zijn de mooiste gebieden en mooiste plekken van Vlieland? Een overzicht van bezienswaardigheden en hoogtepunten om te zien tijdens een verblijf op het eiland.

1. Vliehors

De Vliehors is een zandvlakte van 25 km² in het westelijke deel van Vlieland. Het wordt wel eens de Sahara van het noorden genoemd. Midden in het gebied staat het Drenkelingenhuisje, vroeger een schuilplaats voor gestrande drenkelingen, nu een klein juttersmuseum. 

Vliehors
Deel op Pinterest

Op weekdagen is het gebied niet toegankelijk omdat de luchtmacht er oefeningen doet, maar in het weekend zijn delen van het natuurgebied wel open voor het publiek. De Vliehors Expres biedt unieke excursies met legertrucks. Hierbij wordt je meegenomen naar de zandvlakte. De wagen scheurt over het strand, dwars door het water. Onderweg bewonder je de vele vogels en met geluk een zeehond. Je gaat eerst naar het drenkelingenhuisje waarin je de meest opvallende vondsten ziet die zijn gedaan op het strand. Van kunstgebitten tot schedels van dolfijnen en van speelgoedauto's tot kinderjasjes die bij de containerramp van 2019 zijn aangespoeld. Bizar!

Vliehors Expres Vlieland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook brengt de Vliehors Expres je naar het meest westelijke puntje van Vlieland, waar je de vuurtoren van Texel goed kan bewonderen. Hemelsbreed is de afstand tussen Texel en Vlieland 1,6 kilometer maar de sterke zeestroming maakt het lastig om van het ene eiland naar het andere te peddelen of zwemmen. Op deze westelijke punt zie je nog een oude steiger die vroeger diende als aanmeerplaats voor de boot die tussen Vlieland en Texel voer. Tegenwoordig is deze steiger buiten werking maar de restanten staan er nog. Beetje spookachtig!

2. Vuurboetsduyn

In het noordoosten van het eiland, op de hoogste duin, staat de Vuurboetsduyn. Deze beroemde vuurtoren is de laagste van heel Nederland en wordt vanwege de kleur en hoogte ook wel de rode kabouter genoemd. Hij staat op een 45 meter hoge groene duin met bijna dezelfde naam, de Vuurboetsduin. 

Het is wellicht de bekendste bezienswaardigheid van Vlieland. De toren biedt een schitterend panorama met zicht over het wad, het bos, de duinen en het strand. Je ziet zowel de Noordzeekant als de Waddenzeekant. De toren is op bepaalde momenten van de dag te bezoeken, afhankelijk van het seizoen. Bekijk de openingstijden.

Vuurtoren Vlieland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Kroon’s Polders

De Kroon's Polders vormt een van de mooiste gebieden op Vlieland; het is een belangrijk gebied voor planten en vogels. Jaarlijks broeden er vele vogels. Trekvogels houden een stop op hun lange vlucht naar zuidelijker gelegen gebieden. Het natuurgebied is aangelegd door het aanbrengen van stuifdijken, om de scheiding van Vlieland en de Vliehors te voorkomen.

4. Strand Vlieland

Het hele noordelijke deel van Vlieland is een lang zandstrand. Hiervandaan een uitzicht over alleen de zee en enkele bootjes of schepen die er varen. Bij de Vliehors ook een boortoren. Op het strand kan je heerlijk wandelen. Ten zuiden van Vlieland ligt de Waddenzee, die dagelijks twee keer vol en twee keer leeg loopt. In het daardoor ontstane gebied komen vele bijzondere dieren voor, zoals vogels, maar ook bodemdieren. Op de zandplaten vinden zeehonden hun heil. De Waddenzeekant is een toffe plek voor een wadlooptocht.

5. Zeehonden op de Richel

De bekendste zandplaat van het eiland, tussen Vlieland en Terschelling. Hier rusten vaak tientallen tot honderden zeehonden. De zeehondjes bij Vlieland liggen de ganse dag te rusten of zwemmen in de zee. Tijdens de tocht naar Vlieland kan je de dieren al zien liggen, maar tijdens een speciale excursie vanaf het eiland krijg je ze nog beter te zien.

Zeehonden Vlieland
Deel op Pinterest

Ga je in december zeehonden kijken dan heb je kans om de jonkies van de grijze zeehond te spotten. Zij zien er schattig uit door hun dikke witte vacht. De pups liggen dan enkele weken op het strand, pas daarna gaan ze het water in. In deze periode heb je dan ook meer kans om de dieren op het strand in Vlieland te spotten.

6. Vogels op Vlieland

Alle Waddeneilanden zijn een walhalla voor liefhebbers van vogels. Zo ook Vlieland. Hier spot je maar liefst 200 soorten! Van kluten tot lepelaars en van eidereenden tot roerdompen. Bij Kroon's Polders en Dodemansbol is het leuk vogels kijken maar ook elders spot je mooie soorten. 

Vogels op Vlieland
Deel op Pinterest

Leuke tip voor vogelaars: bij de Waddendijk kan je vaak lepelaars observeren. Ook bijzonder: op Vlieland zijn twee sneeuwuilen gespot. De kans dat je deze ziet is heel klein, maar bijzonder is het wel! Jordan vertelt je graag wat meer over vogels op Vlieland.

7. Bossen Vlieland

Vlieland biedt een grote afwisseling aan natuur, zo zijn er ook meerdere (weliswaar aangelegde) bossen: het bos rondom Oost-Vlieland, het Lange Paal bos, het Nieuwe en Oude Kooi bos en Bomenland. In de jaren '30 was men begonnen met het aanleggen van naaldbossen, maar grote delen worden nu omgezet naar loofbossen, omdat naaldbomen veel water uit de grond onttrekken en daarom duinplanten dreigen te verdwijnen.

Wandelen en fietsen op Vlieland

Stap op de fiets, trek die wandelschoenen aan en beleef het eiland op een actieve manier! De vele paden voeren je naar de mooiste plekjes op het eiland. Maak af en toe een stopje om te genieten van het prachtige vergezicht over zee of te kijken naar broedende vogels. 

Vakantie met de kinderen

Ook met kinderen is het heerlijk vertoeven op Vlieland. Een robbentocht, met snelle boten naar de zeehonden, mag zeker niet ontbreken tijdens je vakantie op het eiland. Bezoek de blootgelegde bunker op het strand of geniet van een leerzaam uitje naar het Museum de Noordwester. Ook tof is om een tochtje per tuk tuk te maken waarbij je wordt rondgereden en veel van het eiland kan zien zonder ver te wandelen. Maar het is ook heel leuk om gewoon te fietsen door de natuur (Vlieland is bijna geheel autoloos) en te spelen op het strand.

Overnachten op Vlieland
Ben je nog op zoek naar een gezellige accommodatie? Bekijk dan onze inspiratiepagina met de leukste overnachtingen van Vlieland.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!