Ga naar content

Fietsen in Nederland

Nederland - Wat zijn de mooiste gebieden om te fietsen in Nederland? Ons kikkerlandje is een fietsbestemming bij uitstek; in elke provincie zijn mooie fietspaden en fietsroutes aangelegd en Nederlanders zijn er gek op. Geen pittige routes over bergen, want fietsen over de vlakke routes in Nederland is puur ontspanning.

Het handige knooppuntensysteem maakt het mogelijk om je eigen fietsroute samen te stellen. Door knooppunten met elkaar te verbinden stippel je zelf een tocht uit langs de mooiste plekjes om te fietsen in Nederland. In de bossen en natuurparken vind je bovendien steeds meer mountainbikeroutes in alle niveaus.

Fietsvakantie Nederland

In bijna alle Nationale Parken van Nederland zijn mooie fietspaden aangelegd, om tijdens een dagje weg optimaal de natuur te beleven. Fietsen in de natuur in Nederland is vaak ook te boeken als arrangement. Tijdens een fietsweekendje of midweek fietsen krijg je in meerdere dagen een betere indruk van een gebied. Het is mogelijk om een volledig verzorgd fietsarrangement te boeken, zodat je zelf niets meer hoeft te regelen. Overnachting is geregeld en de routes liggen voor je klaar. Een andere optie is dat je zelf gaat fietsen van hotel naar hotel.

Georganiseerde fietsarrangementen:

Mooiste gebieden om te fietsen in Nederland

Wat zijn de mooiste fietsgebieden in Nederland? Waar vind je de mooiste routes in de verschillende provincies? Dit en meer tips hieronder.

1. Fietsen in Limburg

Limburg is met haar glooiende landschap niet zo vlak als de overige regio's, maar daarmee toch een van de populairste provincies van Nederland om te fietsen. Het heuvelachtige landschap levert soms pittige, en vooral mooie fietstochten op. Voor recreatieve fietsers, maar ook voor wielrenners en mountainbikers, zijn er fraaie paden door de Limburgse natuur.

Fietsen in Zuid-Limburg
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Daarnaast worden er regelmatig tourtochten georganiseerd: een van de bekendste is de Hel van het Mergelland. Deze tocht voor wielrenners en mountainbikers biedt de meest uitdagende klimmen van Zuid-Limburg. 

Limburg is een van de eerste provincies die het fietsknooppunten systeem heeft geïntroduceerd. Fietsen in Limburg is extra genieten als je dit combineert met bijvoorbeeld een bezoek aan Maastricht of Valkenburg. Wist je dat je het Pieterpad ook kunt fietsen? Enkele etappes voeren door de provincie.

  • Georganiseerde fietsarrangementen Limburg

2. Fietsen in Zuid-Holland

Zuid-Holland is een provincie met een heel afwisselend landschap. Zo kan je fietstochten maken door bossen, langs duinlandschappen en polders, terwijl je onderweg Oudhollandse dorpjes doorkruist. Ook deze regio heeft een fietsknooppunten route systeem. Op de website van Zuid-Holland vind je een handige fietsrouteplanner, waarbij je zelf je route kan plannen en uitprinten.

Reuzen tulpenbollen
Deel op Pinterest

Fietsen in de Bollenstreek
Van half maart tot half mei zijn de kleurrijke bloemenvelden in de Bollenstreek een trekpleister voor fietstoeristen. Maar nu is er een nieuwe fietsroute uitgezet met gids, waarbij je het hele jaar door kan fietsen in de regio. Je rijdt met een e-bike langs het GIANT TULIP BULBS kunstproject. Tussen Leiden en Haarlem worden 80 reuzen tulpenbollen geplaatst, die door lokale kunstenaars beschilderd worden.

De e-bike tour met lokale gids vangt aan bij het Station van Hillegom en voert langs de reeds geplaatste reuzenbollen. De 65 km lange route vangt alle dagen aan om 09h45 en de verkorte versie van 40 km in augustus en september om 13u15. 

3. Fietsen in Gelderland

In Gelderland zijn de fietsroutes zeer gevarieerd. In Zuid-Gelderland wordt het landschap gekenmerkt door de rivieren en kun je heerlijk fietsen over dijken en tussen boomgaarden.

Veluwe fietsroutes
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In het noorden vind je de Hoge Veluwe, een van de mooiste natuurgebieden van Nederland, waar je ook prima kunt fietsen. Hier werken ze met een uniek fietshuur systeem. in het nationaal park zijn op een aantal plaatsen in totaal 1700 witte fietsen gestald. Bezoekers van de Hoge Veluwe kunnen gratis gebruik maken van deze fietsen, je betaalt wel voor de entree van het park. De fietsen kunnen niet op slot en zijn voor iedereen bruikbaar. Wil je toch een eigen fiets die anderen niet mogen meenemen? Dan is er de mogelijkheid om een blauwe fiets te huren. En er worden ook tandems verhuurd. 
Lees meer over Fietsen op de Veluwe.

Gelderland fietsen
Fietsen in Lunteren
Deel op Pinterest

Ook de natuur bij Lunteren is prachtig om te mountainbiken en te fietsen. Vanaf het Lunterse Bos kun je richting het Edese Bos of het Wekeromse Zand rijden. Stop even bij het Middelpunt van Nederland! Hieronder zie je een van de plaatjes die ik heb gemaakt tijdens een vroege ochtendrit op het zadel, heerlijk vind ik het om hier te fietsen.

  • Fietsarrangementen in Gelderland

4. Fietsen in Noord-Brabant

Noord-Brabant heeft vele mooie fietsgebieden. De Loonse en Drunense Duinen, de Groote Peel, de regio rond de Biesbosch en de Maashorst zijn schitterende natuurgebieden om op de fiets te verkennen. Naast mooie fietsroutes, natuur en gezellige steden geniet je van de Bourgondische gastvrijheid van de Brabanders. Genieten op je tweewieler!

  • Fietsvakantie in Noord-Brabant

5. Fietsen in Overijssel

Een van de mooiste fietsgebieden in Nederland is de provincie Overijssel, met onder andere het mooie Twente. De regio bevat een aantal waterrijke gebieden, waarlangs schitterende fietsroutes voeren. Denk hierbij aan Weerribben-Wieden en de Sallandse Heuvelrug, maar zeker ook aan de routes langs de Vecht. In het Vechtdal zijn tal van mooie vakantieparken en campings waar je fietsen kunt huren. Bekijk nog meer tips over fietsen in Overijssel.

  • Fietsvakantie Overijssel
Fietsen in Overijssel
Deel op Pinterest

6. Fietsen in Drenthe

Eigenlijk kunnen we Drenthe wel de fietsprovincie van Nederland noemen, want nergens anders zijn er zoveel uitgezette routes. In de nationale parken van Drenthe kan je bijvoorbeeld prachtig fietsen, maar er zijn ook veel routes buiten die gebieden. Stel zelf samen langs de fietsknooppunten of fiets een bekende route, zoals je die op de website van de ANWB kunt vinden. Lees meer over fietsen in Drenthe.

  • Georganiseerde fietsvakanties

7. Fietsen in Friesland

Op het zadel langs uitgestrekte meren, pittoreske dorpjes en molens. Hoe idyllisch kan het zijn? Tijdens een fietsvakantie in het noorden kom je helemaal tot rust. Wat dacht je er van om de Elfstedentocht te fietsen, of de omgeving van de Friese Meren al trappend te verkennen?

  • Georganiseerde fietsvakanties

8. Fietsen in Amsterdam

Verken Amsterdam eens op een andere manier! Dat is hartstikke leuk voor een actief weekendje weg en op de fiets voel je je net een echte Amsterdammer. Niet alleen de binnenstad is makkelijk op de fiets te verkennen, ook rond de stad liggen tal van mooie gebieden om te fietsen.

  • Georganiseerde tours en mini-fietsvakanties

9. Fietsen op de Waddeneilanden

De Waddeneilanden kan je het best op de fiets verkennen. Vlieland bijvoorbeeld, dat een autoluw eiland is. Ook Terschelling is prima trappend te verkennen. Fiets langs wuivende grassen, vuurtorens en geniet bijna constant van een schitterend zicht op de Noordzee en de Waddenzee. Maak onderweg een stop om vogels te spotten vanuit een kijkhut of drink een warme chocomelk bij een van de paviljoens op het strand.

Fietsknooppunten

Er zijn vele mogelijkheden om fietsroutes te vinden in Nederland, maar toch is het altijd even zoeken naar de mooiste routes in de natuur. Een van bekendste manieren is het fietsknooppunten systeem.

Met dit netwerk van fietsroutes stel je je eigen fietstocht samen. Dit doe je door van knooppunt naar knooppunt te fietsen: bordjes met een cijfer die zich bevinden op mooie routes in heel Nederland. Bij elk fietsknooppunt staat een routebord met de afstand tussen de verschillende knooppunten. Zo kun je zelf bepalen hoe lang en welke kant je op gaat. Uiteraard zijn er ook veel reeds uitgestippelde fietsknooppuntenroutes.

Fietsgidsen

Ga je vaker fietsen in Nederland, dan raden wij aan om een goede fietsgids te kopen. De meeste zijn te koop bij Bol.com. Tegenwoordig gaat er veel digitaal, dus ook het uitstippelen van fietsroutes. De knooppuntroutes kunnen weer op een gps apparaat worden gezet, zodat je de route altijd op zak hebt. Bekende verstrekkers van digitale fietsroutes zijn garmin en onroute.

Een schitterend fietsevenement is de Niederrheinischer Radwandertag. Deze grensoverschrijdende fietstocht leidt je langs de mooiste plekjes van noord Limburg, Gelderland en Duitsland. Er zijn verschillende startpunten.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!