Ga naar content

Fietsen in Nederland

Wat zijn de mooiste gebieden om te fietsen in Nederland? Nederland is een fietsland bij uitstek; in elke provincie zijn mooie fietspaden en fietsroutes aangelegd en Nederlanders zijn gek op fietsen. Geen pittige routes over bergen, maar fietsen in Nederland is puur ontspanning. Het handige knooppuntensysteem maakt het mogelijk om je eigen fietsroute samen te stellen door knooppunten met elkaar te verbinden tot een tocht langs de mooiste plekjes om te fietsen in Nederland. In de bossen en natuurparken vind je bovendien tal van mountainbikeroutes in alle niveaus.

Fietsvakantie Nederland

In bijna alle Nationale Parken van Nederland zijn mooie fietspaden aangelegd, om optimaal de natuur te beleven. Fietsen in Nederland is leuk als arrangement: een fietsweekendje of midweek fietsen in Nederland: in meerdere dagen krijg je een betere indruk van een gebied. Het is mogelijk om een volledig verzorgd fietsarrangement te boeken, zodat je zelf niets meer hoeft te regelen. Of je kan fietsen in Nederland van hotel naar hotel.

Georganiseerde fietsarrangementen:

Mooiste gebieden om te fietsen in Nederland

Wat zijn de mooiste fietsgebieden in Nederland?

1. Fietsen in Limburg

Limburg is met haar glooiende landschap een van de populairste provincies van Nederland om te fietsen. Het heuvelachtige landschap levert soms pittige, maar zeker ook mooie fietstochten op. Voor recreatieve fietsers, maar ook voor wielrenners en mountainbikers, zijn er fraaie routes door de Limburgse natuur. Daarnaast worden er regelmatig tourtochten georganiseerd: een van de bekendste is de Hel van het Mergelland. Deze tocht voor wielrenners en mountainbikers biedt de meest uitdagende klimmen van Zuid-limburg.

Limburg is een van de eerste provincies die het fietsknooppunten systeem heeft geïntroduceerd. Fietsen in Limburg is extra genieten als je dit combineert met bijvoorbeeld een bezoek aan Maastricht of Valkenburg. Wist je dat je het Pieterpad ook kunt fietsen? Enkele etappes voeren door de provincie.

2. Fietsen in Noord-Brabant

Noord-Brabant heeft vele mooie fietsgebieden. De Loonse en Drunense Duinen, de Groote Peel, de regio rond de Biesbosch en de Maashorst zijn schitterende natuurgebieden om op de fiets te verkennen. Naast mooie fietsroutes, natuur en gezellige steden geniet je van de Bourgondische gastvrijheid van de Brabanders. 

3. Fietsen in Zuid-Holland

Zuid-Holland is een provincie met een heel afwisselend landschap. Zo kan je fietstochten maken door bossen, langs duinlandschappen en polders, terwijl je onderweg Oudhollandse dorpjes doorkruist. Ook deze regio heeft een fietsknooppunten route systeem. Op de website van Zuid-Holland vind je een handige fietsrouteplanner, waarbij je zelf je route kan plannen en uitprinten. 

4. Fietsen in Gelderland

In Gelderland zijn de fietsroutes zeer gevarieerd. In Zuid-Gelderland wordt het landschap gekenmerkt door de rivieren en kun je heerlijk fietsen over dijken en tussen boomgaarden.

In het noorden vind je dan weer de Hoge Veluwe, een van de mooiste natuurgebieden van Nederland, waar je ook prima kunt fietsen. Hier werken ze met een uniek fietshuur systeem. in het nationaal park zijn op een aantal plaatsen in totaal 1700 witte fietsen gestald. Bezoekers van de Hoge Veluwe kunnen gratis gebruik maken van deze fietsen, je betaalt wel voor de entree van het park. De fietsen kunnen niet op slot en zijn voor iedereen bruikbaar. Wil je toch een eigen fiets die anderen niet mogen meenemen? Dan is er de mogelijkheid om een blauwe fiets te huren. En er worden ook tandems verhuurd.

Ook de natuur bij Lunteren is prachtig om te mountainbiken en te fietsen. Stop even bij het Middelpunt van Nederland!

5. Fietsen in Overijssel

Een van de mooiste fietsgebieden in Nederland is de provincie Overijssel, met onder andere het mooie Twente. De regio bevat een aantal waterrijke gebieden, waarlangs schitterende fietsroutes voeren. Denk hierbij aan Weerribben-Wieden en Salland, maar zeker ook aan de routes langs de Vecht. In het Vechtdal zijn tal van mooie vakantieparken en campings waar je fietsen kunt huren. 

6. Fietsen in Amsterdam

Verken Amsterdam eens op een andere manier! Dat is hartstikke leuk voor een actief weekendje weg en op de fiets voel je je net een echte Amsterdammer. Niet alleen de binnenstad is makkelijk op de fiets te verkennen, ook rond de stad liggen tal van mooie gebieden om te fietsen.

Fietsknooppunten

Er zijn vele mogelijkheden om fietsroutes te vinden in Nederland, maar toch is het altijd even zoeken naar de mooiste routes in de natuur. Een van bekendste manieren is het fietsknooppunten systeem.
Met dit netwerk van fietsroutes stel je je eigen fietstocht samen. Dit doe je door van knooppunt naar knooppunt te fietsen: bordjes met een cijfer die zich bevinden op mooie routes in heel Nederland. Bij elk fietsknooppunt staat een routebord met de afstand tussen de verschillende knooppunten. Zo kun je zelf bepalen hoe lang en welke kant je op gaat. Uiteraard zijn er ook veel reeds uitgestippelde fietsknooppuntenroutes.

Fietsgidsen

Ga je vaker fietsen in Nederland, dan raden wij aan om een goede fietsgids te kopen. De meeste zijn te koop bij Bol.com. Tegenwoordig gaat er veel digitaal, dus ook het uitstippelen van fietsroutes. De knooppuntroutes kunnen weer op een gps apparaat worden gezet, zodat je de route altijd op zak hebt. Bekende verstrekkers van digitale fietsroutes zijn garmin en onroute.

Een schitterend fietsevenement is de Niederrheinischer Radwandertag. Deze grensoverschrijdende fietstocht leidt je langs de mooiste plekjes van noord Limburg, Gelderland en Duitsland. Er zijn verschillende startpunten.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!