Ga naar content

Sallandse Heuvelrug (Overijssel)

Nederland natuur - Overijssel
Waar in Overijssel vind je mooie natuur en kan je genieten van rust en stilte tijdens een weekend weg? Het bekendste natuurpark - en met reden - is de Sallandse Heuvelrug. Het is een schitterend natuurgebied, waar je kunt fietsen en wandelen op mooie plekjes of genieten van natuur met de kinderen. 

Natuur op de Sallandse Heuvelrug

De unieke uitstraling van natuurpark de Sallandse Heuvelrug is ontstaan in de ijstijd. Door de oprukkende ijstongen is er een heuvelachtig gebied ontstaan, dat na de ijstijd is bedekt met zand. Op deze schrale bodem gedijen heide en loofbossen prima. Het gevarieerde landschap brengt een grote verscheidenheid aan planten en diersoorten met zich mee. Het gebied leent zich uitstekend om te ontspannen in de natuur en het verkennen van het landschap te voet of per fiets.

Vakantietips

1. Planten Sallandse Heuvelrug

De vegetatie van de Sallandse Heuvelrug wordt voornamelijk bepaald door de voedselarme heuvelachtige zandgronden. Struikheide is daarom een van de veel voorkomende vegetatie vormen.
De bossen in dit gebied zijn veelal aangeplant voor houtteelt, maar bieden een aangename afwisseling. In de bosgebieden komen zeldzame kruiden voor, zoals de salomonszegel en het dalkruid. Ook verschillende bessensoorten zijn terug te vinden, waaronder de rode- en blauwe bosbes en de vossenbes.
Ook zijn er een aantal vennen aanwezig, die weer in hun oorspronkelijke staat zijn hersteld.

Vakantiehuis of camping

2. Dieren Sallandse Heuvelrug

Door de diversiteit en het unieke landschap, biedt het natuurpark ook een grote verscheidenheid aan diersoorten. In het park vind je een van de laatste leefgebieden van de korhoenders in Nederland. De heidevelden worden begraasd door grote schaapskuddes. Daarnaast leven er in het natuurgebied ook reeën, dassen, steenmarters en wezels. Voor de vogelliefhebber is er een grote verscheidenheid aan vogels vast te leggen op de gevoelige plaat. Een aantal bijzondere vogels zijn de nachtzwaluw, roodborsttapuit en de boomleeuwerik.

3. Wandelen en fietsen in Overijssel

Nationaal park de Sallandse Heuvelrug maakt onderdeel uit van het Twentse wandelnetwerk. Met dit unieke bewegwijzeringsysteem voor wandelpaden kun je eenvoudig routes volgen. De wandelroutes zijn zowel geschikt voor een klein korte wandeling, als een lange wandeltocht. Speciaal voor hondeneigenaren zijn er ook een aantal gebieden opengesteld waar de hond niet aangelijnd hoeft te zijn. Naast een grote verscheidenheid aan wandelpaden zijn er ook verscheidene fietsroutes aangelegd. 
Het bekende Pieterpad voert ook langs het natuurpark. Bekijk onze informatie om de route deels of in zijn geheel te wandelen of te fietsen.

4. Vakantie in Overijssel met de kinderen

Ook met de kinderen is een vakantie in Overijssel erg leuk. Zoek je naar een bijzondere overnachting bij de Sallandse Heuvelrug, dan hebben we nog wel enkele tips. In de omgeving liggen diverse natuurcampings en prachtige vakantieparken met veel entertainment. In het natuurpark zelf worden veel leuke activiteiten voor kinderen en volwassenen georganiseerd. Zo vinden er bijvoorbeeld met regelmaat informatieve speurtochten en workshops plaats. Het museum en informatiecentrum Natuurdiorama Holterberg toont een unieke voorstelling van dieren in hun natuurlijke omgeving en is zeker een bezoekje waard.

Bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug

Het bezoekerscentrum van nationaal park de Sallandse Heuvelrug ligt aan de rand van het natuurgebied, aan de weg Nijverdal-Zwolle. (Grotestraat 281, Nijverdal, tel. (0548) 612711). Hier vind je alle informatie over activiteiten en evenementen.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!