Ga naar content

Sallandse Heuvelrug (Overijssel)

Salland - Waar in Overijssel vind je mooie natuur en kan je genieten van rust en stilte tijdens een weekend weg? Het bekendste natuurpark - en met reden - is de Sallandse Heuvelrug. Het is een schitterend natuurgebied, waar je kunt fietsen en wandelen op mooie plekjes of genieten van natuur met de kinderen. 

Natuur op de Sallandse Heuvelrug

De unieke uitstraling van natuurpark de Sallandse Heuvelrug is ontstaan in de ijstijd. Door de oprukkende ijstongen is er een heuvelachtig gebied ontstaan, een stuwwal, die na de ijstijd is bedekt met zand. Op deze schrale bodem gedijen heide en loofbossen prima. Het gevarieerde landschap brengt een grote verscheidenheid aan planten en diersoorten met zich mee. Het gebied leent zich uitstekend om te ontspannen in de natuur en het verkennen van het landschap te voet of per fiets.

Vakantietips

1. 26 heuvels

Het landschap van de Sallandse Heuvelrug bestaat uit maar liefst 26 bergen. Geen hoge bergen, maar mooie verhogingen op de stuwwal. De Holterberg, de Sprengenberg en de Hellendoornse berg om er maar enkele te noemen. Dit heuvelachtige landschap is voldoende reden om te genieten van prachtige uitgezette routes om te mountainbiken of te wandelen. Bezoek ook eens het Natuurmuseum bovenop de Holterberg.

Erve de Pas in Haarle is het startpunt voor een wandeling op de Sprengenberg. Het is ook een leuke ontmoetingsplaats, opgezet door Natuurmonumenten en Herberg de Pas. In de informatieschuur kom je alles te weten over de natuur en er is een speelnatuurterrein van OERR.

Een van mijn favoriete plekken is de Lemelerberg, een heuvel met fraaie uitzichten en mooie routes om te wandelen en te mountainbiken.

2. Planten Sallandse Heuvelrug

De vegetatie van de Sallandse Heuvelrug wordt voornamelijk bepaald door de voedselarme heuvelachtige zandgronden. Struikheide is daarom een van de veel voorkomende vegetatie vormen. De bossen in dit gebied zijn veelal aangeplant voor houtteelt, maar bieden een aangename afwisseling.

In de bosgebieden komen zeldzame kruiden voor, zoals de salomonszegel en het dalkruid. Ook verschillende bessensoorten zijn terug te vinden, waaronder de rode- en blauwe bosbes, jeneverbes en de vossenbes. Tot slot zijn er een aantal vennen aanwezig, die weer in hun oorspronkelijke staat zijn hersteld.

Vakantiehuis of camping

3. Dieren Sallandse Heuvelrug

Door de diversiteit en het unieke landschap, biedt het natuurpark ook een grote verscheidenheid aan diersoorten. In het park vind je een van de laatste leefgebieden van de korhoenders in Nederland. De heidevelden worden begraasd door grote schaapskuddes. Daarnaast leven er in het natuurgebied ook reeën, dassen, steenmarters en wezels.

Voor de vogelliefhebber is er een grote verscheidenheid aan vogels vast te leggen op de gevoelige plaat. Een aantal bijzondere vogels zijn de nachtzwaluw, roodborsttapuit en de boomleeuwerik. Langs de rivieren in de regio komen veel watervogels voor. Tijdens een wandeling langs de Regge zag ik maar liefst 5 ijsvogels, een goudvink en een aantal zilverreigers.

4. Wandelen en fietsen in Overijssel

Nationaal park de Sallandse Heuvelrug maakt onderdeel uit van het Twentse wandelnetwerk. Met dit unieke bewegwijzeringsysteem voor wandelpaden kun je eenvoudig routes volgen. De wandelroutes zijn zowel geschikt voor een korte wandeling, als een lange wandeltocht. Speciaal voor hondeneigenaren zijn er ook een aantal gebieden opengesteld waar de hond niet aangelijnd hoeft te zijn. Naast een grote verscheidenheid aan wandelpaden zijn er ook verscheidene fietsroutes aangelegd.

Actief op de Sallandse Heuvelrug
Deel op Pinterest

Het bekende Pieterpad voert ook langs het natuurpark. Bekijk onze informatie om de route deels of in zijn geheel te wandelen of te fietsen.

5. Vakantie in Overijssel met de kinderen

Ook met de kinderen is een vakantie in Overijssel erg leuk. Zoek je naar een bijzondere overnachting bij de Sallandse Heuvelrug, dan hebben we nog wel enkele tips. In de omgeving liggen diverse natuurcampings en prachtige vakantieparken met veel entertainment. Kijk eens bij de unieke overnachtingen in Overijssel.

In het natuurpark zelf worden veel leuke activiteiten voor kinderen en volwassenen georganiseerd. Zo vinden er bijvoorbeeld met regelmaat informatieve speurtochten en workshops plaats. Het museum en informatiecentrum Natuurdiorama Holterberg toont een unieke voorstelling van dieren in hun natuurlijke omgeving en is zeker een bezoekje waard.

Bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug

Het bezoekerscentrum van nationaal park de Sallandse Heuvelrug ligt aan de rand van het natuurgebied, aan de weg Nijverdal-Zwolle. (Grotestraat 281, Nijverdal, tel. (0548) 612711). Hier vind je alle informatie over activiteiten en evenementen.

Hier is ook Sterrenwacht Hellendoorn gevestigd. Deze is open voor het publiek op vrijdagavond en zaterdagmiddag.

Er zijn nog diverse andere toegangspunten voor het natuurgebied. Twee andere hoofdingangen vind je bij
- Holterberg (bij Natuurmuseum Holterberg aan de zuidkant)
- Erve De Pas (aan de westkant bij Haarle)

Overige parkeerplaatsen:
- Noetsele (Noetselerberg aan de oostkant)
- Helhuizen (Helhuizerweg aan de westkant)
- Zuidbroek (Bathemerweg aan de westkant)
- Numendal (aan de zuidzijde)
- Recreatieterrein Holterberg (dagcamping Staatsbosbeheer)

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!