Ga naar content

Lemelerberg

De Lemelerberg is een van mijn favoriete plekken in Salland, een regio in Overijssel. Bedenk wanneer je hier wandelt of fietst dat je je op een stuwwal bevindt, die 150.000 jaar geleden werd opgeworpen door gletsjers.

Natuur Lemelerberg

Met de huidige Natura-2000 plannen wordt het landschap verder ontwikkeld tot een veelzijdige biotoop voor planten en dieren. Vogelaars weten hun weg al goed te vinden, vanwege de roodborsttapuit, kruisbek, appelvink en goudvink die hier voorkomen. Aan de voet van de Lemelerberg bevindt zich een vogelkijkhut. Even verderop, langs de Regge, maak je veel kans op het zien van ijsvogels.

Hier wil je overnachten!

Mooiste plekken op de Lemelerberg

Wat is er te zien op de Lemelerberg? De natuur bestaat uit bossen, heide en zandverstuivingen, jeneverbesstruwelen en losse bomen.

Vanaf de parkeerplaats bij Theehuis de Lemelerberg voeren mooie wandelroutes door het gebied. Statige lanen voeren langs de hoogtepunten van de stuwwal en laten je kennismaken met de grote diversiteit aan landschapselementen. Ook bij de Oude Raalterweg zijn twee parkeerplaatsen en vanaf Natuurcamping De Lemeler Esch vertrekken eveneens een aantal wandelroutes.

Kleinschalige accommodaties

1. Park 1813

Boven op de heuvel pronkt een schitterend monument. Hier waakt het standbeeld van een leeuw over de omgeving. De roodstenen leeuw kijkt uit over het bevrijdingspark. Vanaf de bankjes kijk je uit op de bossen en heide.

bankje Park 1813
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Dikke Steen

Wauw, wat een mooi plekje is dit! Op een van de hoogste punten van de Lemelerberg ligt een grote zwerfkei. Deze werd deels uitgegraven om te kijken of het echt een zwerfkei betreft. De enorme steen ligt nu midden in een geul en biedt een bijzonder doorkijkje naar de heide en verstuivingen op de helling. Vanaf de steen voert het pad verder naar boven, met weer een ander uitzicht, en een ander pad voert naar beneden, dwars door jeneverstruwelen en heidegebied naar het bos. 

Dikke steen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Archemerberg

Het hoogste punt van de omgeving ligt niet op de Lemelerberg zelf, maar is de nabijgelegen Archemerberg. Deze is 78 meter hoog. Geniet van een fraai vergezicht over de omgeving. Je ziet de heide, bossen en het Reggedal. 

3. Stuifzand en zandverstuivingen

Aan de zuidzijde van de Lemelerberg liggen prachtige heidegebieden en zandverstuivingen. Deze zijn dichtbegroeid en men werkt er aan om de bossen wat meer plaats te laten maken voor open heide, wat dan weer ten goede komt aan bepaalde dieren en planten.

4. Oude Raalterweg

Aan de westzijde van de Lemelerberg vind je oude eikenstoven bij de Oude Raalterweg. Deze eikenstoven werden in vroegere tijden gebruikt voor hakhout. Ook hier moet het bos meer ruimte gaan maken voor heide.

5. Speelbos de Lemelerberg

Ook met kinderen is het heel leuk om naar de Lemelerberg te komen. Na een rondwandeling van ca. 4 km kunnen ze de nog overgebleven energie kwijt in het speelbos "In het Hol van de Leeuw".

Klimmen en klauteren
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een uitdagend parcours over boomstammen voert naar een houten hut, die voor de kleinsten ook gewoon bereikbaar is met een trappetje. Kinderen kunnen slingeren aan touwen, klimmen op bomen en relaxen in een van de hangmatten die tussen de bomen zijn opgehangen. 

Wandelen op de Lemelerberg

Er zijn verschillende routes om de Lemelerberg te voet te verkennen. Daar de paden elkaar vaak kruisen maak je een wandeling zo kort of lang als je zelf wilt. Volg je een van de uitgezette paden, dan heb je de keuze uit routes van 4 tot 14 km. 

Mountainbiken op de Lemelerberg

De Lemelerberg is een walhalla om te mountainbiken. Het 13 kilometer lange MTB-pad is goed gescheiden van de wandelpaden, waardoor snelheidsduivels haast zonder belemmering kunnen racen. Smalle paadjes en mooie bochten, kronkelende single tracks, pittige beklimmingen, korte en langere afdalingen, kom jij ook je skills testen? 

MTB Salland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De MTB-route vangt aan bij de parkeerplaats boven op de Lemelerberg. 

Overnachten bij de Lemelerberg

De regio is voorzien van veel campings, vakantieparken, hotels en B&B's. De meeste overnachtingsplekken bevinden zich aan de oostzijde van de heuvel. 

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!