Ga naar content

De Regge

De Regge is een rivier in het zuiden van de Provincie Overijssel. Het 70 km lange riviertje kronkelt lieflijk tussen de weilanden en met riet begroeide oevers, langs eeuwenoude boerderijen. Houten bruggen verbinden de oevers met elkaar. Hier, in het Reggedal, heerst complete rust, alleen de vogels en het kabbelende water laten van zich horen.

Mooiste plekken

Het Twentse coulisselandschap zorgt voor een afwisselend landschap. Bij het water van de Regge kom je om te genieten van de natuur en de stilte. Wat te zien en te doen langs de rivier de Regge? 

1. Rivier de Regge

De Regge wordt onderverdeeld in de Boven-Regge, de Midden-Regge en de Beneden-Regge. Ze begint bij Diepenheim. Bij Ommen mondt de rivier uit in de Vecht. De Overijsselse Vecht welteverstaan, want bij Utrecht stroomt ook een Vecht. Onderweg slingert ze haar weg door natuurgebieden, zoals de Velderberg bij Hancate.

Brug over de Regge
Deel op Pinterest

Eeuwenlang was dit een belangrijke handelsroute tussen de verschillende Hanzesteden in de omgeving. Tot 1925 vervoerde men hier handelswaren met zompen, een karakteristiek scheepstype met platte bodem. In die tijd werd de rivier ook verder uitgediept en deels gekanaliseerd.

2. Natuurgebied Velderberg

De Velderberg bij Hancate (Hellendoorn) is een natuurgebied met een grote hoeveelheid planten en bloemen, eeuwenoude eiken en een weelderige rijkdom aan vogels en andere dieren.

3. Landgoed Schuilenberg

Landgoed Schuilenberg ten noorden van Hellendoorn biedt een groot aantal activiteiten. Ook kan je vanaf de schuur varen met een fluisterboot over de Regge of mooie wandelingen maken in de omgeving.

4. Ommen

Ommen is een fraaie plaats waar de Regge uitmondt in de Overijsselse Vecht. Het is gelegen in het hart van het Vechtdal. Je kunt hier een aantal historische gebouwen bezichtigen of heerlijk ronddwalen door de gezellige straatjes. 

Iets zuidelijker, bij de gemeente Eerde, bevindt zich de Besthmenermolen, een uitkijktoren en een herdenkingsmonument. Ook de Steile Oever is een bekend plekje, waar de Regge in het verleden door haar oevers is getreden.

Vanaf de Beerzerweg is De Sahara toegankelijk voor wie een vakantie bij het water wil afwisselen met een wandeling over een zandverstuiving.

5. Vogels bij de Regge

De Regge is een favoriet gebied voor vogelaars. De ijsvogel wordt hier vaak gesignaleerd. Wees er snel bij om een foto te maken, want voor je het weet scheert hij weer over het water met zijn felle blauwe kleur.

IJsvogel
Deel op Pinterest

Op het water van de rivier dobberen waterhoentjes en op de oever kan je grutto's, kieviten, goudvinken en tureluur gadeslaan. Ook reigers en zwanen komen hier veelvuldig voor.

Wandelen langs de Regge

Reggepad - Een 73 km lange wandelroute voert langs de oevers van de Regge. Het pad vangt aan bij TOP Ommen, Stationsweg 35, Ommen en heeft een wit-blauwe Reggepad bewegwijzering.

Hancate - Wandelen door natuurgebied Velderberg van Landschap Overijssel.

Net voorbij de Reggestee in Hancate is een parkeerplaats (Hancateweg Oost, 7447 TL Hellendoorn). Hiervandaan vertrekken verschillende bewegwijzerde wandelroutes door een van de mooiste stukken langs de Regge. 3 van de routes zijn de zogeheten "Vensterbankjesroutes" die keurig aangegeven staan in verschillende kleuren.

Van een korte route van 4 km tot langere routes van 10 km of meer. Je wandelt door het Twentse boerenland, langs meanderende beken en historische schuren. Omdat je regelmatig door weilanden en moerassig gebied komt, zijn hoge wandelschoenen of laarzen aanbevolen. Honden aangelijnd.

Beek
© Naturescanner
Deel op Pinterest

E11 - Ook het Marskramerpad, de Europese wandelroute E11 loopt deels langs de rivier.
Ommen - Vertrekpunt de Nieuwe Brug.
Nijverdal - Vanaf Sport Vereniging Volharding Nijverdal vertrekt een wandelroute langs de Regge.
Ook bij Rijssen, Enter en Zuna kan je mooie wandelingen maken langs het water.

Een wandeling op de Lemelerberg vormt een mooie afwisseling met de routes langs het water en biedt een kijkje op de andere fraaie landschappen die Overijssel in petto heeft.

Fietsen langs de Regge

De rivieren in Overijssel vormen een prachtige omgeving om te fietsen. Zo kan je een fietstocht langs de Regge prima combineren met een dagje fietsen langs de IJssel of de Vecht.

Varen op de Regge

Bij goed weer is het heerlijk om de Regge vanaf het water te ontdekken. Er zijn verschillende opties. Met een kano zelf peddelen, een fluisterbootje huren of deelnemen aan een Reggesafari. Een begeleide rondvaart met een Enterse zomp vanaf Hellendoorn (botenhuis De Schuttevaer), Rijssen (Pelmolen Ter Horst) of Enter. 
Er zijn diverse verhuurpunten. Bij Rederij Peters in Ommen kan je terecht voor het huren van slopen, kano's en een georganiseerde rondvaart.

Vissen bij de Regge

De beken en rivieren in Salland zijn rijk aan vis. Veel recreanten komen hier tot rust met een vislijn. Op diverse plaatsen kom je vistrappen tegen. 

Vistrap
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Heb jij al zin in een mooie wandeling of fietstocht langs de Regge? Aarzel niet, het is een schitterend gebied om even helemaal tot rust te komen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!