Ga naar content

Overijssel

Mooie plekken Nederland - De natuur in Overijssel is ontzettend divers. Je denkt waarschijnlijk al snel aan het vele water in de provincie. Rivieren, beekjes, vennen en meren. Maar Overijssel kent ook heuvelachtig gebied, kleurrijke weilanden en prachtige bossen. En daar tussenin de meest knusse steden en dorpen, statige kastelen en oude boerderijen. Elk met een eigen karakter. Hieronder geven we je tips voor bekende en minder bekende natuurgebieden in Overijssel.

Mooiste plekken in Overijssel

Ontdek de mooiste plekjes van de provincie! Van het bekende Giethoorn en de natuur in Twente tot de wat minder bezochte delen van de provincie. Maar ga ook zeker zelf lekker struinen door het landschap en ontdek zelf hoe mooi Overijssel is! Wij horen graag jouw geheime ontdekkingen.

1. Giethoorn en de Weerribben-Wieden

Toeristen komen van heinde en verre naar Nederland, speciaal om Giethoorn te zien.

Dronefoto Giethoorn
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Maar ook als Nederlander zou je dit prachtige dorp en de omliggende natuur eigenlijk eens gezien moeten hebben. Huur een fluisterbootje of kano en verwonder je over het Venetië van het Noorden! Vaar ook zeker het dorp uit en verken de smalle sloten en grote meren van nationaal park Weerribben-Wieden. 

Natuurgebieden Overijssel
Deel op Pinterest

Hier kano, sup of roei je door de rietkragen op zoek naar vogels en otters. Ga vroeg en je vaart in alle rust door het verstilde landschap. Even alleen op de wereld! Lees alles over de Weerribben-Wieden en Giethoorn.

2. Twente

Twente is de meest oostelijke regio van Overijssel. Hier is zoveel te ontdekken dat je echt moet kiezen welke plekken je tijdens jouw vakantie wil zien. Enkele van de mooie natuurgebieden:

  • Haaksbergerveen & Buurserzand - Het Haaksbergerveen is een uitgestrekt hoogveengebied vlakbij de Duitse grens. Hier wandel je over houten vlonderpaden door de vennen heen. Kikkers kwaken, libellen vliegen rond en de vogels fluiten vrolijk vanuit het riet. Iets noorden van het Haaksbergerveen ligt het Buurserzand. Je ziet nu waarschijnlijk een droge zandvlakte voor je, maar niets is minder waar. Ook hier geniet je van vennetjes, bos, heide en jeneverbessenstruiken. Tevens een geweldige bestemming voor de vogelaar.
  • Landgoed Twickel - Ten westen van Hengelo ligt dit mooie landgoed. Gekenmerkt door het kasteel en de vele boerderijen in een karakteristiek coulisselandschap. Fijne plek voor een rustgevende wandeling met een combinatie van natuur en cultuur.
  • Lutterzand - Stel je het volgende voor: een wild meanderende rivier die zich een weg baant door een gebied met stuifzand, bossen en heide. Je ziet het Lutterzand voor je! Onderstaande foto spreekt voor zich; het is werkelijk een uniek natuurgebied! Met geluk zie je een ijsvogel, oeverzwaluw of grote gele kwikstaart voorbij vliegen tijdens een wandeling door het gebied.
Mooiste plekjes Overijssel
Deel op Pinterest
  • Hulsbeek - Een fijn recreatiegebied dat is gecreëerd door mensenhanden. De recreatievijvers en bossen zijn heerlijk om te vertoeven op de warme dagen en trekken ook dierlijke bezoekers aan zoals de das en groene specht.

3. IJssellandschap

De IJssel is een van de mooiste rivieren van het land. Niet alleen op gebied van natuur heeft de waterloop veel te bieden, er is hier ook een hoop historie te vinden. Wandel bijvoorbeeld langs de bunkers van de IJssellinie, een oude verdedigingslinie die werd opgezet ten tijde van de Koude Oorlog, of ga vogelen in de Duursche Waarden. 

Kasteel de Haere
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Het glooiende heuvellandschap van de Sallandse Heuvelrug hoort absoluut bij de mooiste plekken van Overijssel. Het nationale park ligt op de grens van Twente en Salland en biedt de natuurliefhebber alles waar hij/zij van droomt. Het unieke landschap met maar liefst 26 heuvels biedt voldoende mogelijkheid om te wandelen en fietsen. Met telkens nieuw uitzicht over de uitgestrekte heidevelden en bossen. 

Mooiste natuurgebieden in Overijssel
Deel op Pinterest

Ook ontzettend leuk is om wilde dieren te gaan spotten. Zie jij de zeldzame nachtzwaluw, een ree of misschien een das? Plan jouw outdoor avontuur naar de Sallandse Heuvelrug.

5. Vechtdal

Het Vechtdal wordt vooral gekenmerkt door veel groen en blauw. Groen van de weilanden en blauw van de rivier de Vecht. Maar er is nog zoveel meer.

De Vecht slingert door het Vechtdal
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Denk aan stuifzandvlaktes zoals de Ommense Sahara en het Beerzerzand, waar je heerlijk een middag kunt wandelen, picknicken en spelen. Maar ook kastelen, oude boerderijen en mooie historische steden. Bekijk al onze tips voor het Vechtdal inclusief leuke overnachtingstips en mooie wandel- en fietsroutes.

6. Reggedal

Fan van ijsvogels? Bezoek dan zeker het Reggedal. Het vogeltje komt hier maar al te graag vis vangen. Je wandelt langs de pittoreske Regge rivier, over bruggetjes en door grasland. Zeker in het voorjaar, als de bloesem bloeit sprookjesachtig mooi.

Natuur in Overijssel
Deel op Pinterest

Stap op de fiets, trek de wandelschoenen aan of huur een kano en verken de rivier en al haar schoonheid op jouw eigen manier.

7. Zwarte Dennen & Staphorst

In het Noorden van Overijssel vind je natuurgebied de Zwarte Dennen, dat onder de gemeente Staphorst valt. Je wandelt hier door prachtig bosgebied dat zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot een paradijs voor zowel de bezoekers als dieren en planten. Misschien kom je wel een dassenburcht tegen! 

Mooiste plekken in Overijssel
Deel op Pinterest

In de Zwarte Dennen staat zowel de natuur als recreatie centraal. Je kunt er genieten van mooie wandel-, fiets- en ruiterpaden en leuke speeltoestellen voor de kinderen. De recreatievijver biedt fijne verkoeling op warme dagen. Ook leuk is om het dorpje Staphorst te bezoeken, als je toch in de buurt bent. Hier ga je even terug in de tijd en verwonder je je over de mooie oude boerderijen met kleurrijke luiken. Super fotogeniek.

8. Lemelerberg

Een van onze persoonlijke favorieten is de Lemelerberg. Een fijne plek om een dag door te brengen in Overijssel. Je bevindt je in een indrukwekkend landschap van heidevelden, zandvlaktes en bossen op een stuwwal. Ga lekker vogels kijken, wandelen, mountainbiken, met de kids klimmen in het speelbos en bovenal genieten van het prachtige landschap. Lees al onze tips over de Lemelerberg

Leuk gebied voor kinderen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

9. Zwarte Meer

Ga lekker het water op en verken het vogel- en bloemrijke gebied met een fluisterboot of kano. Het is een natuurbestemming bij uitstek dankzij bijzondere bloemsoorten zoals de kievitsbloem en vele moerasvogels. In het meer ligt vogeleiland, waar je als vogelliefhebber eens geweest wil zijn.

Je kan dit alleen bezoeken tijdens een excursie met Natuurmonumenten, maar dat is zeker de moeite waard! 60 vogelsoorten broeden hier in alle rust. Denk aan de zeearend, nachtegaal, blauwborst en grote karekiet. Maar ook zonder een excursie is het fijn vogels kijken rond het Zwarte Meer. Bezoek bijvoorbeeld het uitkijkscherm aan de Zwartemeerdijk. Welke soorten spot jij?

10. Mooie plaatsen Overijssel

Naast prachtige natuur is Overijssel ook gezegend met pittoreske dorpen en steden. Wissel je avonturen in de natuur daarom zeker eens af met een bezoek aan bijvoorbeeld Hanzesteden Zwolle, Deventer en Kampen.

Natuur bij Zwolle
Deel op Pinterest

Zwolle en Kampen kan je goed combineren met Zwarte Dennen en de Weerribben-Wieden. Deventer is dan weer prachtig gelegen in de IJsselvallei. Stad en natuur gaan dus hand in hand in Overijssel. Leuke tip: deze 3-daagse stedentrip Zwolle van ANWB.

Wandelen 

Van korte dagwandelingen tot lange afstandswandeling door de natuur van Overijssel. Wat je ook wil doen, wandelen in Overijssel is altijd een aanrader. We hebben de mooiste hikes per streek in de provincie op een rij gezet. 

Fietsen 

Overijssel is een provincie bij uitstek om op de fiets te verkennen. De landschappen zijn mooi gevarieerd en je stelt je fietsroute makkelijk samen aan de hand van knooppunten. Lekker fietsen door Twente, langs de vogels van de Weerribben, door de rivierdalen van de Vecht, Regge of IJssel of een rondje langs de Hanzesteden. Bekijk onze tips over fietsen in Overijssel.

Bijzonder overnachten

Kies jij ook altijd het liefst voor een unieke overnachting? Eentje die er echt uitspringt? Dan heb je geluk, want op onze pagina met bijzondere overnachtingen in Overijssel staan alle parels op een rij. Onderstaand alvast een voorproefje.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!