Ga naar content

Wandelen in Overijssel

Van korte dagwandelingen tot een meerdaagse lange afstandswandeling door de natuur. Wat je ook wil doen, een wandelvakantie in Overijssel is een verademing. Verken te voet de mooiste Overijsselse streken, zoals Twente, de Sallandse Heuvelrug of de Weerribben-Wieden.

Wandelroutes Overijssel

We hebben de mooiste wandeltochten per streek in de provincie op een rij gezet. Inspiratie voor jou als wandelliefhebber in deze provincie vol rust en ruimte. Door natuurgebieden, langs rivieren en oude boerderijtjes en over landgoederen met een landhuis of kasteel. Wandelen in Overijssel blijft verrassen! 

Georganiseerde wandelvakanties

1. Wandelen in Waterreijk Weerribben en Wieden

Het Nationaal Park Weerribben-Wieden is een prachtig natuurgebied dat is ontstaan door turfwinning. Geniet al wandelend van de slootjes met wuivende rietkragen, veengebieden en hooilanden. 

Kies voor een van de volgende wandelroutes:

- Weerribben Rietwandeling (16,4 km). Hier leer je het noordelijk deel van De Weerribben goed kennen. Onderweg spot je vast mooie rietvogels als de rietzanger, baardman en snor! Dankzij de nummers van het wandelnetwerk kun je de route op elke plek beginnen, bijvoorbeeld aan de Berkenlaan in Kalenberg.

- Giethoorn waterdorpen wandeling (25 km). Hoewel Giethoorn vaak behoorlijk druk is met toeristen, hoort een wandeling door dit bekende dorp er wel bij. Met deze wandelroute kom je door nog meer waterdorpen, zoals Belt-Schutsloot, Dwarsgracht en Wanneperveen. Daartussen geniet je van natuur en kun je vogels spotten vanaf de Vogelkijkhut Beulakerpolder.

Weerribben
Watermolentje in de Weerribben
Deel op Pinterest

- Nationaal Park & het Veenhart (11,2 km). Tijdens deze wandeling vanaf de Flodderbrug kom je oer-Hollandse landschappen tegen en struin je door het laagbos van de Weerribben. Overal zie je kleine watermolens, die verzuring van de grond tegengaan. Je komt ook langs de veenwerkershuisjes van vroeger.

2. Wandelen in de IJsseldelta

In de IJsseldelta het noordwesten van de provincie Overijssel zijn veel soorten natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen. We tippen er een paar:

Laarzenpad Zalk (4 of 5 km). Door de uiterwaarden van de IJssel, langs de rivier en over boerenerf.

Duursche Waarden wandeling
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

- Blauwe route Duursche Waarden. In een grote meander van de IJssel lag vroeger de Steenfabriek Fortmond. Hier start een wandelroute van 7,6 km (blauwe pijltjes) door de Duursche Waarden. Of loop de Trage Tocht (11 km), die de groene en blauwe route met elkaar combineert.

3. Wandelen in het Vechtdal

Langs de Overijsselse Vecht, die vanuit Duitsland ons land binnenstroomt langs Hardenberg en Mariënberg, Ommen, Vilsteren, Dalfsen en Zwolle, is het heerlijk wandelen. Wat zijn mooie wandelingen in het Vechtdal?

Het Rondje Rheeze (12,8 km) loopt door en rondom het mooie Rheeze. Je start bij recreatieplas de Oldemeijer, komt dwars door het brinkdorp en langs De Haarplas (Zwanenmeer).

- De Trage Tocht Dalfsen (17 km) doet interessante highlights in het Vechtdal aan, zoals Kasteel Rechteren, de Stuw van Vilsteren en Uitkijktoren De Stokte.

Uitkijktoren Vechtdal
Uitkijktoren De Stokte
Deel op Pinterest

- Door het Junner Koedal loopt een mooie wandelroute van 15,1 km, die is in te korten tot een wandeling van 10 km. Met kinderen is Het Wolvenspoor een aanrader, informeer bij restaurant de Bootsman.

- Door Landgoed Beerze is een wandelroute uitgestippeld van 4,8 km lang door verschillende landschapstypes. Je loopt langs Huis Beerze en het veengebied, over heide en door een stuifzandgebied.

4. Wandelen in het Reggedal

In het zuiden van de provincie Overijssel meandert de Regge, waar je mooie wandelingen langs kunt maken.

- Bij de Stuw in Hancate starten diverse routes. Een aanrader vinden wij de route door natuurgebied de Velderberg (7,6 km). Je ziet er eeuwenoude eiken en veel bloemen en planten, waar vogels en vlinders op af komen.

Regge
Deel op Pinterest

- Hellendoornse Berg en het Reggedal (10,6 km). Door dicht bos beklim je de berg in Hellendoorn terwijl je langs de Regge geniet van prachtige vergezichten. 

- Wandelroute Enter (7 km) start in het voormalige schippersdorp. Vroeger werd hier met een zomp (platbodemschip) over de Regge gevaren, waarmee meer lading vervoerd kon worden dan met paard en wagen.

5. Wandelen op de Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug is ontstaan in de ijstijd en bevat veel glooiingen in het landschap. Vind je het leuk om een of meerdere toppen te beklimmen? Dan raden wij aan:

- De Archemerbergroute (12,2 km) die over de Archemer- en Lemelerberg loopt. Zeker in de heidetijd extra spectaculair. Dankzij de wandelknooppunten kun je de wandelroute op elk punt beginnen, bijvoorbeeld bij het boscafé. Wie weet kom je de schaapskudde nog tegen!

- De Koningsbeltwandeling (13 km) start bij het Buitencentrum in Nijverdal en doet vooral heidegebieden aan. Niet verrassend dat deze wandelroute is aangegeven met paarse pijlen. 

Sallandse Heuvelrug wandelen
Deel op Pinterest

- Bovenop de Holterberg starten een aantal wandelingen van verschillende lengtes. Bij elke route kom je door mooie bossen. Zoals de oranje route van 3,4 km door het Bos van Zichzelf. Beklim zeker ook de top van de Holterberg (60 meter hoog) en bekijk de Canadese begraafplaats.

6. Wandelen in Twente

Het Wandelnetwerk Twente met knooppunten is heel uitgebreid. Twents Blokje Om staat garant voor 300 kilometer wandelplezier. Enkele pareltjes van wandelroutes:

- Natuurpad Hulsbeek (3,1 km) bij het recreatiepark in Oldenzaal, aangeduid met bordjes met bruin blad en oranje pijl. Verken de afwisselende landschappen samen met de kids! Lees samen de bordjes en kom achter allerlei wetenswaardigheden over de natuur. Bekijk ook de mooiste plekken van Het Hulsbeek.

De Boeskoolroute (20 km) start in Losser en staat in het teken van witte kool, het symbool van Oldenzaal. Het natuurgebied Boerskotten bij De Lutte komen zeldzame planten voor, als de klokjesgentiaan en orchideeën. 

Lutterzand Twente
Lutterzand
Deel op Pinterest

- Wandelroute Lutterzand Dinkelroute (2,8 km). Korte maar afwisselende route langs de rivier de Dinkel. Wie weet spot je een ijsvogel of gele kwikstaart! 

Op zoek naar meer tips? Bekijk onze pagina over Wandelen in Twente.

7. Wandelen bij Zwolle

Rondom Zwolle is veel natuur te vinden en dat nodigt natuurlijk uit tot een heerlijke wandeling. Wandel bijvoorbeeld bij:

- Het Zwarte Water bij Hasselt. Het is prachtig struinen over de uiterwaarden en ver de hooggelegen kronkelende dijken aan weerszijden van deze rivier, die ontspringt in Zwolle.

- Het Zwolse Bos ligt op 15 minuten van Zwolle en is een gevarieerd bos waar je zelfs everzwijnen, herten en reeën kunt spotten. Beklim het uitzichtpunt van de Tonnenberg en kies de gelijknamige wandelroute van 4,5 km of ga voor de 12 km lange Trage Tocht. Ook leuk: het bos combineren met Landgoed Vosbergen.

- De Hanzestadswandeling Zwolle is vooral een stadswandeling, waarbij je ook mooie binnentuinen aandoet. 

Lange afstandswandelingen Overijssel

Heb je zin om meerdere dagen door de provincie Overijssel te wandelen? Kies dan voor een LAW! We hebben de mooiste op een rij gezet:

- Overijssels Havezatenpad
Een completer beeld van Overijssel kan je bijna niet krijgen. Wie het Havezatenpad (voorheen het Overijsselpad) wandelt, leert een groot deel van de provincie te voet kennen. Je start in Oldenzaal in het mooie Twente en zigzagt langs de mooiste plekken van de provincie. 270 kilometer hiken via rivierdalen, veenmoerassen, bossen, bloemrijke weides en heuvelachtige natuur helemaal naar het noorden om uit te komen in Steenwijk. Het makkelijkst is om een routeboekje mee te nemen.

- Trekvogelpad
Een van de bekendste langeafstandspaden van het land. Je wandelt van Bergen aan Zee naar Enschede via de mooiste vogelgebieden van Nederland. Alleen de laatste etappe van het Trekvogelpad loopt door Overijssel, maar wat voor een! Je wandelt door het Haaksbergerveen, dat je op onderstaande foto ziet, waanzinnig mooi! Lees alles over de route van het Trekvogelpad en start jouw avontuur!

Haaksbergerveen
Deel op Pinterest

Wil je een specifieke Overijsselse streek leren kennen, wandel dan bijvoorbeeld het Twentepad (85 km, rondwandeling), het WaterReijkpad door de Weerribben-Wieden (150 km, rondwandeling), Vechtdalpad (81 km, Zwolle - Dalfsen) of het Hanzestedenpad (124 km, Doesburg - Kampen).

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!