Ga naar content

Rheeze

Natuur in Overijssel - Rheeze is een esdorp in het Overijsselse Vechtdal. Kenmerkend is de brink, waar oude Saksische boerderijen omheen liggen. In dit brinkdorp heeft de tijd even stilgestaan! Ook de omgeving is veelbelovend, vooral voor wie houdt van fietsen of wandelen. Rheeze is een prima uitvalsbasis om de omliggende natuur te verkennen.

Natuur en mooie plekken in Rheeze

In het Vechtdal bij Rheeze geniet je van de vele mooie plekjes langs de rivier de Vecht, zoals de Rheezermaten, de Distelbelt en het fietspontje. Ook de recreatieplas De Oldemeijer is een bezoekje waard. Wij verbleven enkele nachten in een schitterende Bed and Breakfast in het mooie dorp en verkenden de omgeving. Lees verder voor alle highlights in en rondom dit Overijsselse esdorp!

1. Brinkdorp Rheeze

Het esdorp Rheeze met de mooie oude brink is zeker het bezichtigen waard. Het is een van de weinige dorpen in Overijssel dat nog een dergelijke brink heeft. De boerderijen eromheen stammen uit de negentiende eeuw en zijn gebouwd in Saksische stijl. Net als het dichtbijgelegen dorp Beerze, kent Rheeze een beschermd dorpsgezicht. 

De brink was vroeger vooral belangrijk om vee te verzamelen. Dat kun je nog zien aan de oude boerenschuren, die met de achterkant naar de brink toe zijn gebouwd. Opvallend aan deze schuren is het vlechtwerk van riet aan de wanden, bedoeld als versiering.

Schuur aan de Rheezerbrink
Oude boerenschuur aan de brink van Rheeze
Deel op Pinterest

Tip: aan de brink ligt De Rheezer Kamer. In de potstal van een oude Saksische boerderij is een mooie B&B gevestigd, waar wij zelf twee nachten verbleven. Het is fraai ingericht met oog voor detail, veel comfort en verse bloemen. De accessoires en kunst aan de muur zijn van de hand van lokale kunstenaars. Gastvrouw Astrid Fidder komt 's ochtends een heerlijk ontbijt brengen met streekproducten. 

De Rheezer Kamer
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Bij De Rheezer Kamer is ook een theehuis, waar je in het weekend als wandelaar of fietser op het terras neer kunt strijken voor heerlijke gebak en koffie.

2. Het pontje

Kom je met het openbaar vervoer, dan kan je via Fietswereld Slot een fiets huren, die op het aangegeven tijdstip wordt geleverd bij station Mariënberg. Vanaf het station is het slechts een kwartier - twintig minuten fietsen. De leukste route is via het fietspontje, een geautomatiseerde pont over de Vecht. 

Pont Rheeze
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het is een goede binnenkomer in de regio, je krijgt meteen een mooi zicht op de levensader van het gebied en een landelijke gevoel.

3. De Rheezermaten

De Rheezermaten is een uniek natuurgebied aan de Vecht, op een steenworp afstand van Rheeze. Het gebied heeft een oud en nieuw deel. Het oude deel bestaat uit trilveen en daardoor vind je er prachtige bloemen en planten, zoals orchideeën. 

Wij waren er in het vroege voorjaar en genoten van velden vol paardenbloemen. Ook spotten wij een drietal reeën en de Indische gans in de weides! In het nieuwe deel van de Rheezermaten kun je volop weidevogels spotten, zoals kieviten en grutto’s.

Rheezermaten reeën
Reeën tussen de paardenbloemen in de Rheezermaten
Deel op Pinterest

Een mooie plek voor een pauze tijdens je wandel- of fietstocht door dit natuurgebied is de Vechtbank. Deze kunstzinnige zitplaats is ontworpen door Roel Westerman. De bank heeft de vorm van de nieuw gegraven meanders in de Vecht. Deze slingeringen worden weer hersteld om de rivier te verlengen en daarmee de stroming te bevorderen. Het water kan dan beter worden vastgehouden in tijden van droogte. 

De Vechtbank
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Bij de Vechtbank vind je een informatiepaneel en een observatiescherm om vogels te spotten. Het plan is om op de bank nog kilometers aan te brengen, zodat je precies kunt zien waar je je bevindt aan de 167 kilometer lange rivier.

4. Rheezerbelten

De zandduinen van de zandverstuiving bij Rheezerbelten zijn tot wel 12 meter hoog. Het is er heerlijk spelen voor kinderen en je hebt er een schitterend uitzicht op de Vecht. Je vindt de zandverstuiving aan de Grote Beltenweg in Rheeze / Hardenberg. 

Op recreatieterrein de Rheezerbelten is ook een pannenkoekenrestaurant aanwezig met een mooie speeltuin en er zijn leuke activiteiten voor het hele gezin, zoals midgetgolf. Onze persoonlijke tip is de Rheezer Bistro. Hier kun je genieten van prachtig opgemaakte gerechten, heerlijke wijnen en een gastvrije sfeer. Hier wordt gekookt met streekproducten én met liefde! 

Dineren bij Rheezer Bistro
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. De Distelbelt

Richting Mariënberg, aan het fietspad tussen de Stuwdijk en de Brinkweg, ligt een uitkijkheuvel: de Distelbelt. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de Vecht en het terrein de Mölnmarsch. Ook hier krijgt de Vecht de ruimte met een nieuw gegraven meander en een nevengeul door de polder, die onder water kan staan. 

Zicht vanaf Distelbelt
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

De Mölnmarsch is uniek, want het is een van de weinige plekken langs de Vecht met ooibos. Ooibos is een op natuurlijke manier ontstaan bos langs rivieren en dit trekt bijv. de bever en de zeldzame zwarte ooievaar aan.

6. Vistrappen

De Vecht is dankzij haar goede waterkwaliteit en ondiepe rivierkronkels rijk aan vissoorten. In de buurt van de Distelbelt zijn vistrappen aangelegd. Voor sommige vissen, zoals de winde en zeldzame rivierprik, is het moeilijk om stuwen en gemalen te passeren. Dankzij de schotten kunnen zij toch stroomopwaarts zwemmen. 

Vistrap Rheeze
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

In januari komt de snoek naar de Vecht om eitjes af te zetten. Rond maart trekt de winde van het IJsselmeer naar de Vecht om te paaien.

7. De Oldemeijer

Je hoeft niet ver te fietsen om nog meer mooie plekjes te zien. De Oldemeijer is een natuurgebied op slechts 4 kilometer van Rheeze. In de zomer is dit misschien wel de mooiste plek van Overijssel om te zwemmen. Het natuurwater van de recreatieplas is van goede kwaliteit en ook veilig voor kinderen, omdat de bodem niet meteen diep afloopt. 

Natuurgebied Oldemeijer
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wij waren er midden april en genoten van de rust in dit prachtige stukje natuur. De Oldemeijer ligt in boswachterij Hardenberg, dat maar liefst 1.000 hectaren groot is. Je kunt er geweldig fietsen en wandelen. 

Bij De Oldemeijer start ook het Rondje Rheeze, een wandeltocht van ruim 12 km langs alle hoogtepunten van het dorp en haar omgeving. 

Wandelen in Oldemeijer
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In de buurt van De Oldemeijer vind je verder de Haarplas, ook wel bekend als het Zwanenmeer. Hier is een vogeluitkijkpunt te vinden en veel flora en fauna.

Vakantie in Rheeze

Wil je zelf een keer een ongedwongen, rustige vakantie? Dan ben je in Rheeze op je plek. Vanuit de Rheezer Kamer of een andere accommodatie loop je zo de natuur in.

Wij verbleven in Rheeze op uitnodiging van VisitOost en Vechtdal Overijssel. Ontzettend bedankt dat we even helemaal tot rust konden komen in dit mooie brinkdorp in het Vechtdal! Dit artikel is geschreven vanuit ons eigen enthousiasme voor deze heerlijke regio.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!