Ga naar content

Vechtdal

Natuur in Overijssel - Het Vechtdal in Overijssel vormt een symfonie van groen en blauw. Langs de rivier de Vecht liggen mooie routes en groene weilanden. Geen wonder dat de regio een topbestemming is voor mensen die een weekendje of langere tijd willen onthaasten in de natuur. De stilte en rust domineren, terwijl kastelen, oude boerderijen en Hanzesteden je mee terug in de tijd nemen. Vergeet niet te genieten van heerlijke streekproducten, zoals asperges, fruit en streekbier!

Natuur in het Vechtdal

Tijdens een vakantie in het Vechtdal staat het landschap centraal. Naast mooie bossen en bloemrijke weilanden vind je in het gebied rond de rivier stuifduinen, waterplassen en vijvertuinen. De Vecht meandert als een levensader door het gebied en biedt waterrecreatie in allerlei vormen, maar ook de kleinere riviertjes in deze streek zijn prachtige plekken om te vertoeven en te genieten van water en natuur.

Mooiste plekken langs de Vecht

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van het Vechtdal? Wij bezochten het gebied meerdere keren en lieten ons telkens weer verrassen door de mooie natuur. Wat telkens weer opvalt is de gastvrijheid in de accommodaties, op de vakantieparken en campings en de vele mogelijkheden om actief te zijn of te genieten in alle rust. Een overzicht van mooie plekjes om te ontdekken!

1. Vechtpark Hardenberg

Dwars door het centrum van Hardenberg stroomt een fascinerend rivierenlandschap. Breng een bezoek aan de koppeltuinen bij het Natuuractiviteitencentrum De Koppel, waar je kennis maakt met het Vechtdal in het klein. Het blotevoetenpad is favoriet bij kinderen, maar bezoekers kunnen ook wandelen over een betonpad langs graslanden met bloemen en een vijver.

Ooit geweten dat er een wildwaterbaan in Nederland is? Hier vind je het. Bij Hardenberg kan je ook abseilen, boogschieten en klootschieten of varen met de Vechtezomp, de mooiste fluisterboot op de Vecht. Overnachten in de buurt van Vechtpark Hardenberg kan bijvoorbeeld in Vakantiepark De Vlegge.

Wildwaterbaan
© Christein van Hoffen
Deel op Pinterest

2. Rheeze en Beerze

Tussen Hardenberg en Ommen liggen een aantal mooie dorpjes, waaronder de esdorpen Rheeze, met haar historische brink, en Beerze, met haar fraaie landgoed en historische boerderijen. De oude brink bij Rheeze lijkt wel een openluchtmuseum, maar is gewoon bewoond. Je kunt hier overnachten in de sfeervolle B&B De Rheezer Kamer. De omgeving biedt daarnaast tal van mooie natuurgebieden, zoals de Mölnmarsch, het Beerzerzand en Oldemeijer. 

Vanaf de Distelbelt
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

3. Reestdal

Rondom het meanderende riviertje de Reest ligt het idyllische Reestdal, een cultuurlandschap waar natuur, toerisme en geschiedenis met elkaar verweven zijn. Natuurgebieden zoals de Zwarte Dennen, de Wildenberg en de Takkenhoogte kunnen te voet, per fiets of te paard verkend worden. Ook fijnproevers komen aan hun trekken op een van de jaarlijkse festiviteiten, zoals het Smaakmakersfestival en het Wijnfeest.

4. Ommerschans

In 1625 werd een bouwwerk ter verdediging tegen de oprukkende Spanjaarden gebouwd. Vijftig jaar later brak de Bisschop van Münster er door heen en nog later, begin 19de eeuw was hier een bedelaarskolonie. De bewogen geschiedenis van de schans heeft een fraai natuurgebied achtergelaten, waar bos en gracht het open landschap doorbreken. Op diverse dagen kan je hier wandelen onder begeleiding van een gids, die je meer vertelt over de natuur en de geschiedenis.

Deel op Pinterest

5. Boswachterij Ommen

Boswachterij Ommen en het stuifzand De Sahara vormen een afwisselend wandel- en fietsgebied. Ook paardrijden is populair op de zandverstuiving. Om De Sahara te bereiken volg je de Beerzerweg vanaf Ommen, rijd je langs het spoor en neem je de afslag naar de Eerderveldweg.

Het buitengebied van Ommen heeft nog meer te bieden, zoals het gebied Steile Oever, een stuwwal van de Regge uit de ijstijd, en natuurgebied Varsenerveld. 

6. Junner Koeland

Een van de mooiste natuurgebieden is het Junner Koeland, een 100 hectare groot gebied ten oosten van Ommen. Dit gebied heeft een uitzonderlijke biodiversiteit. Het rivierlandschap wisselt af met hooiland, graslanden en rivierduintjes. Onder de bloemplanten die hier voorkomen rekenen we struikheide, de steenanjer, geel walstro, grote tijm en wilde gagel. Erg kenmerkend in het grasland van het Junner Koeland zijn de vele aardhopen van de gele weidemier, waarop vaak deze bijzondere plantensoorten groeien. Vanuit de vogelkijkhut kan je ca. 70 vogelsoorten zien en ook dassen, vossen en reeën komen voor. 

zeldzame wilde bij
© Rutger Bremer
Deel op Pinterest

7. Regge

Langs het kabbelende water van de rivier de Regge kan je bijzonder mooi wandelen. In Hancate starten verschillende routes langs de meanderende rivier en de daarin uitmondende beekjes. De Gele Wandelroute begint bij de Nieuwe Brug in Ommen. Wandel ook door de bossen naar de uitzichtpunten van de Lemelerberg. Een letterlijk hoogtepunt in de omgeving. Ook kan je vanaf Hellendoorn, Rijssen of Enter een boottocht maken op de rivier. Huur een sloep, een kano of fluisterboot. 

Regge
© Naturescanner
Deel op Pinterest

7. Poort van het Vechtdal

Aan de dijk van de N340 bij Zwolle staat de blikvanger van de regio. Een kunstwerk van vier stalen zieleschepen. Dijkmoment is het vertrekpunt om te fietsen of te wandelen in de omgeving. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om vanaf hier 80 km te fietsen over de Kunstwegenroute. Langs de route staan tientallen kunstwerken van hedendaagse artiesten, maar ze voert je ook mee door prachtige natuur.

8. Hanzesteden en mooie plaatsen in het Vechtdal

Duizenden toeristen bezoeken jaarlijks de Hanzesteden Ommen en Zwolle. Het historische centrum van beide plaatsen biedt diverse musea, toprestaurants en mooie gebouwen.

Ook een bezoekje aan Hardenberg en Staphorst mogen niet ontbreken tijdens je vakantie in het Vechtdal. In Staphorst neem je een stapje terug in de tijd. Hier zie je nog traditionele klederdracht, het Staphorster Stipwerk en mooie, met riet bedekte boerderijen.

Anjerpunten

De steenanjer is het symbool van het Vechtdal. De bloem staat voor de samenwerking tussen mensen en bedrijven. Hiernaar vernoemd zijn er "Anjerpunten", vijf vertrekpunten om de diversiteit van het Vechtdal te beleven. De belevingspunten hebben elk een eigen thema. In Gramsbergen leer je alles over de cultuur en geschiedenis van de regio, in Hardenberg staan de thema's water en natuur centraal, in Beerze beleef je het boerenleven, in Hoonhorst kom je meer te weten over duurzaam leven en samenwerking en in Vilsteren zie je prachtige landgoederen.

Vakantie in het Vechtdal

Wil je tijdens je vakantie verblijven in een unieke accommodatie? Wakker worden met zicht op de groene weiden en de waaiende bomen, of gezellig kamperen op een van de fraai gelegen campings of vakantieparken? Bekijk dan snel onze tips voor bijzondere overnachtingen in het Vechtdal

Actief in het Vechtdal

Pomp de banden maar op of trek de wandelschoenen aan, want de natuur nodigt uit om er op uit te trekken! Van bushcraft tot forest bathing, van kajakken tot mountainbiken, maak je klaar voor een actieve vakantie in het Vechtdal.

1. Fietsen in het Vechtdal

De vele fietsroutes zijn populair bij jong en oud. Voor gezinnen met kinderen is het heerlijk fietsen langs het water. Maar ook met een groep vriendinnen of als stel kan je geen mooier fietsgebied in Overijssel vinden. De meeste vakantieparken en hotels bieden fietsverhuur aan en uiteraard kan je naast recreatieve fietsen tegenwoordig ook overal e-bikes huren.

2. Wandelen in het Vechtdal

Het Vechtdal is het mooiste wandelgebied in Overijssel. Met maar liefst 1.500 km aan wandelpaden, zoals het Vechtdalpad en de Landgoederenroute Dalfsen, heeft de regio al diverse mooie prijzen in ontvangst mogen nemen. Een populaire route is de Archemerbergroute, over de gelijknamige berg en de Lemelerberg. Ook het bekende Pieterpad voert door het Vechtdal. Voor cultuurliefhebbers zijn er de Kunstwegen, vertrek vanaf Grensmeander en Gramsbergen.

Wandelen langs de Vecht
© MarketingOost
Deel op Pinterest

3. Varen, kajakken en suppen

Een bezoek aan het Vechtdal is niet compleet als je geen boot- of kanotocht op de Vecht, de Regge of een van de zijrivieren hebt gemaakt. Heel populair is stand up paddling of suppen, waarbij je rechtstaand op een board door de natuur peddelt. Heerlijk om te doen!

4. Wellness aan de Vecht

Even helemaal tot rust komen, dan vind je in Overijssel de beste adresjes! Vakantiehuizen met infrarood sauna, jacuzzi en Finse sauna. Zet de telefoon maar uit, want hier mag jij opladen!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!