Ga naar content

Vechtdal

Natuur in Overijssel - Het Vechtdal in Overijssel is een symfonie van groen en blauw. Langs de rivier de Vecht liggen mooie routes en groene weilanden. Geen wonder dat de regio een topbestemming is voor mensen die een weekendje of langere tijd willen onthaasten in de natuur. Groene natuur strekt zich uit zover het oog reikt, terwijl kastelen, oude boerderijen en Hanzesteden je mee terug in de tijd nemen. Vergeet niet te genieten van heerlijke streekproducten als asperges, fruit en streekbier!

Natuur in het Vechtdal

Tijdens een vakantie in het Vechtdal staat het landschap centraal. Naast mooie bossen en uitgestrekte groene weilanden vind je in het gebied rond de Vecht stuifduinen, waterplassen en vijvertuinen. De Vecht loopt als een levensader door het gebied en biedt waterrecreatie in allerlei vormen, maar ook de kleinere riviertjes in deze streek zijn prachtige plekken om te vertoeven en te genieten van water en natuur.

Mooiste plekken langs de Vecht

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van het Vechtdal? Ik bezocht het gebied en liet me verrassen door de mooie natuur. Wat me meteen opviel was de gastvrijheid op de vakantieparken en campings en de vele mogelijkheden om zowel actief te zijn en ook te genieten in alle rust.

1. Vechtpark Hardenberg

Dwars door het centrum van Hardenberg stroomt een mooi rivierenlandschap. Breng een bezoek aan de koppeltuinen bij het Natuuractiviteitencentrum De Koppel, waar je kennis maakt met het Vechtdal in het klein. Het blotevoetenpad is populair bij kinderen, maar bezoekers kunnen ook wandelen over een betonpad langs graslanden met bloemen en een vijver. Ooit geweten dat er een wildwaterbaan in Nederland is? Hier vind je het. Bij Hardenberg kan je ook abseilen, boogschieten en klootschieten of varen met de Vechtezomp, de mooiste fluisterboot op de Vecht. Overnachten in de buurt van Vechtpark Hardenberg kan bijvoorbeeld in Vakantiepark De Vlegge.

Wildwaterbaan
© Christein van Hoffen
Deel op Pinterest

2. Anjerpunten

Dit zijn vijf vertrekpunten om de diversiteit van het Vechtdal optimaal te beleven. De belevingspunten hebben elk een eigen thema. In Gramsbergen leer je alles over de cultuur en geschiedenis van de regio, in Hardenberg staan de thema's water en natuur centraal, in Beerze beleef je het boerenleven, in Hoonhorst kom je meer te weten over duurzaam leven en samenwerking en in Vilsteren zie je prachtige landgoederen.

3. Reestdal

Rondom het meanderende riviertje de Reest ligt het mooie Reestdal, een cultuurlandschap waar natuur, toerisme en geschiedenis met elkaar verweven zijn. Natuurgebieden zoals de Zwarte Dennen, de Wildenberg en de Takkenhoogte kunnen te voet, per fiets of te paard verkend worden. Ook fijnproevers komen aan hun trekken op een van de jaarlijkse festiviteiten, zoals het Smaakmakersfestival en het Wijnfeest.

4. Ommerschans

In 1625 werd een bouwwerk ter verdediging tegen de oprukkende Spanjaarden gebouwd. Vijftig jaar later brak de Bisschop van Münster er door heen en nog later, begin 19de eeuw was hier een bedelaarskolonie. De bewogen geschiedenis van de schans heeft een fraai natuurgebied achtergelaten, waar bos en gracht het open landschap doorbreken. Op diverse dagen kan je hier wandelen onder begeleiding van een gids, die je meer vertelt over de natuur en de geschiedenis.

Deel op Pinterest

5. Boswachterij Ommen

Boswachterij Ommen en het stuifzand De Sahara vormen een mooi wandel- en fietsgebied. Ook paardrijden is populair op de zandverstuiving. Om De Sahara te bereiken volg je de Beerzerweg vanaf Ommen, rijd je langs het spoor en neem je de afslag naar de Eerderveldweg.

6. Regge

Langs het kabbelende water van de rivier de Regge kan je bijzonder mooi wandelen. In Hancate starten verschillende routes langs de meanderende rivier en de daarin uitmondende beekjes. De Gele Wandelroute begint bij de Nieuwe Brug in Ommen. Wandel ook door de bossen naar de uitzichtpunten van de Lemelerberg. Een letterlijk hoogtepunt in de omgeving. Ook kan je vanaf Hellendoorn, Rijssen of Enter een boottocht maken op de rivier. Huur een sloep, een kano of fluisterboot.

7. Poort van het Vechtdal

Aan de dijk van de N340 bij Zwolle staat de blikvanger van de regio. Een kunstwerk van vier stalen zieleschepen. Dijkmoment is het vertrekpunt om te fietsen of te wandelen in de omgeving. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om vanaf hier 80 km te fietsen over de Kunstwegenroute. Langs de route staan tientallen kunstwerken van hedendaagse artiesten, maar ze voert je ook mee door prachtige natuur.

8. Mooie plaatsen in het Vechtdal

Duizenden toeristen bezoeken jaarlijks de Hanzesteden Ommen en Zwolle. Het historische centrum van beide plaatsen biedt diverse musea, toprestaurants en mooie gebouwen. Tip: in Ommen kan je leuk overnachten in een boomhut met zicht op de Vecht, op Camping de Koeksebelt. Ook een bezoekje aan Hardenberg en Staphorst mogen niet ontbreken tijdens je vakantie in het Vechtdal. In Staphorst neem je een stapje terug in de tijd. Hier zie je nog traditionele klederdracht, het Staphorster Stipwerk en mooie, met riet bedekte boerderijen.

Bijzonder overnachten in het Vechtdal

Met al dat moois is het geen wonder dat het Vechtdal ieder jaar een trekpleister is voor veel toeristen. De verscheidenheid aan accommodaties in het Vechtdal is groot. Er zijn campings en vakantieparken voor alle leeftijden. De ene camping richt zich op gezinnen met baby's en kleuters, de andere camping richt zich dan weer op gezinnen met tieners.

Camping de Zandstuve bijvoorbeeld heeft in het voorjaar speciale dreumesweken voor de allerkleinsten. Hier vind je een groot aanbod aan accommodaties, van luxe glamping tenten, tunneltenten en lodges tot losse kampeerplekken met of zonder eigen sanitair.

Camping De Kleine Wolf biedt zowel kampeerplaatsen als chalets en richt zich op gezinnen.

't Rheezerwold richt zich op gezinnen met iets oudere kinderen en is iets minder massaal. Ook hier vind je naast kampeerplekken verscheidene unieke accommodaties.

Kasteel camping Rheezerwold
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Deze kampeerdorpen hebben allemaal een kasteel, wat erg populair is onder gezinnen met kinderen. Reserveer tijdig, want deze originele slaapplekken zitten snel vol! Bekijk nog meer bijzondere overnachtingen in het Vechtdal!

Actief in het Vechtdal

Pomp de banden maar op of trek de wandelschoenen aan, want de natuur in het Vechtdal nodigt uit om er op uit te trekken! Van bushcraft tot forest bathing, van kajakken tot mountainbiken, bereid je voor op een actieve vakantie.

1. Fietsen in het Vechtdal

De vele fietsroutes zijn populair bij jong en oud. Voor gezinnen met kinderen is het heerlijk fietsen langs het water. Maar ook met een groep vriendinnen of als stel kan je geen mooier fietsgebied in Overijssel vinden. De meeste vakantieparken en hotels bieden fietsverhuur aan en uiteraard kan je naast recreatieve fietsen tegenwoordig ook overal e-bikes huren.

Fiets bijvoorbeeld over de LF16 Vechtdalroute, een 245 km lange route die zich uitstrekt van Zwolle tot Darfeld (bij de bron van de Vecht). Je kan natuurlijk ook een deel hiervan fietsen. Of kies voor een korter fietspad langs Rheeze, over het rondje Hardenberg-Beerze, een mooie route langs de Vecht. Het Rondje Reestdal is 38 km lang en voert langs Staphorst, met boswachterij en de Zwarte Dennen.

2. Wandelen in het Vechtdal

Het Vechtdal is het mooiste wandelgebied in Overijssel. Met maar liefst 1.500 km aan wandelpaden, zoals het Vechtdalpad en de Landgoederenroute Dalfsen, heeft de regio al diverse mooie prijzen in ontvangst mogen nemen. Een populaire route is de Archemerbergroute, over de gelijknamige berg en de Lemelerberg. Ook het bekende Pieterpad voert door het Vechtdal. Voor cultuurliefhebbers zijn er de Kunstwegen, vertrek vanaf Grensmeander en Gramsbergen.

Wandelen langs de Vecht
© MarketingOost
Deel op Pinterest

3. Varen, kajakken en suppen

Een bezoek aan het Vechtdal is niet compleet als je geen boot- of kanotocht op de Vecht, de Regge of een van de zijrivieren hebt gemaakt. Heel populair is stand up paddling of suppen, waarbij je rechtstaand op een board door de natuur peddelt. Heerlijk om te doen!

4. Wellness aan de Vecht

Even helemaal tot rust komen, dan vind je in Overijssel de beste adresjes! Vakantiehuizen met infrarood sauna, jacuzzi en Finse sauna. Zet de telefoon maar uit, want hier mag jij opladen!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!