Ga naar content

Twente in Nederland

Natuur in Nederland - Landbouwgronden, kronkelende weggetjes en beekjes die het landschap doorsnijden, afgewisseld met oude bomen: je bent in Twente. Enschede, Almelo en Hengelo zijn de trekpleisters voor cultuurliefhebbers, maar Naturescanner geeft je een aantal leuke toeristische tips voor een weekendje natuur in Twente.

Natuur in Twente

Twente heeft op het gebied van natuur veel te bieden. De afwisseling tussen droog en nat land brengt vanzelfsprekend een bijzondere afwisseling in flora en fauna met zich mee. Verspreid over de diverse natuurgebieden in Twente leven reeën, vossen, steenmarters, bunzingen en een zeldzame salamander: de kamsalamander.

Mooiste plekken in Twente

Wat zijn de mooiste plekjes in Twente? Waar kan je mooi wandelen of fietsen en de natuur in volle teugen opnemen? Een overzicht van leuke bezienswaardigheden voor de natuurliefhebber:

1. Sallandse Heuvelrug

Vlakbij bij Nijverdal ligt het natuurpark De Sallandse Heuvelrug. Dit is een van de grootste natuurgebieden in Twente en hier vind je de heide. Vanaf de Sallandse Heuvelrug naar de Oostgrens zijn echter nog meer pareltjes in de natuur te ontdekken.

2. Dinkeldal

Rechts van Ootmarsum loopt het riviertje De Dinkel. In het dal van dit water ligt Otterhagen, een uniek gebied voor het spotten van weide- en moerasvogels.

3. Buurserzand en Haaksbergerveen

De droge zandbanken van Buurserzand staan in contrast met het zompige Haaksbergerveen. De paden door het hoogveen geven je het gevoel dat je op veren loopt. Er zijn mooie wandelingen uitgezet die door beide Twentse natuurgebieden lopen. Ook de laatste etappe van het Trekvogelpad voert door de regio. 

4. Het Streu: oudste hunebed

Het landschap is 150.000 jaar geleden ontstaan door het stuwende ijs. Zo’n 5000 jaar gelden moeten er, getuige de opgravingen, al bewoners zijn geweest. Het oudste hunebed van Nederland stamt uit deze tijd en staat in natuurgebied Het Streu.

5. Natuurgebied Manderheide

Dit heidegebied in Twente is relatief jong. De akkerlanden in dit gebied zijn niet meer in gebruik, De vruchtbare laag is verwijderd en er groeit weer heide. Ook de inheemse jeneverbes doet het hier goed en vormt de kenmerkende jenverbestruwelen.

Activiteiten in Twente - Wat te doen?

Ben jij ook zo iemand die niet stil kan zitten? Welkom in een regio waar je er lekker actief op uit kunt. 

1. Wandelen in Twente

  De natuur in Twente leent zich uitstekend voor een weekendje fietsen en / of wandelen. In totaal zijn er 423 mooie wandelingen in Twente uitgezet, waarvan verschillende routes met thema. Zo vind je bij VisitTwente een bomenpad, een erfgoedroute en nog meer leuke themawandelingen. Korte wandelroutes van 3 kilometer tot fraaie routes van enkele dagen. Ook kan je je eigen wandelpad samenstellen met de knooppunten. 

  2. Fietsen in Twente

  Voor fietsers zijn er eindeloos veel mooie fietsroutes in Twente. Je kunt er zelf op uit trekken of een georganiseerde fietsreis boeken zodat je zelf niets meer hoeft te regelen. Wat dacht je van 4-daagse fietsvakantie in Twente langs wijnboerderijen en kastelen?

  3. Paardrijden in Twente

  Vanaf de rug van een paard ziet het landschap er weer heel anders uit. Het is alsof je zelf deel uitmaakt van de natuur in Twente. Vogels, reeën en ander wild vluchten voor een ruiter minder snel weg dan voor wandelaars en fietsers. Een unieke ervaring. Door heel Twente liggen goede ruiterroutes. Je kunt je eigen paard meenemen of bij een goede stal een paard huren. Een aanrader is Stal Denink. Vanuit een 8-persoons vakantiewoning en goed verzorgde stalling kun je de natuur in Noord-Oost Twente te paard verkennen. Je kunt er je eigen paard stallen of er een paard huren. Ook om te fietsen en wandelen in Twente is deze vakantiewoning een mooie uitvalsbasis.  

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Jeanine Brinkhuis
  Geschreven door
  Jeanine Brinkhuis
  Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!