Ga naar content

Twente

Mooiste plekken Overijssel - Landbouwgronden, kronkelende weggetjes en beekjes die het landschap doorsnijden, afgewisseld met oude bomen: je bent in Twente. Enschede, Almelo en Hengelo zijn de trekpleisters voor cultuurliefhebbers, maar Naturescanner geeft je een aantal leuke toeristische tips voor een weekendje natuur in Twente.

Natuur in Twente

Twente heeft op het gebied van natuur veel te bieden. De afwisseling tussen droog en nat land brengt vanzelfsprekend een bijzondere afwisseling in flora en fauna met zich mee. Verspreid over de diverse natuurgebieden in Twente leven reeën, vossen, steenmarters, bunzingen en een zeldzame salamander: de kamsalamander.

Mooiste plekken in Twente

Wat zijn de mooiste plekjes in Twente? Waar kan je mooi wandelen of fietsen en de natuur in volle teugen opnemen? Een overzicht van leuke bezienswaardigheden voor de natuurliefhebber:

1. Sallandse Heuvelrug

Vlakbij Nijverdal ligt het natuurpark De Sallandse Heuvelrug. Dit is een van de grootste natuurgebieden in Twente en hier vind je de heide. Vanaf de Sallandse Heuvelrug naar de Oostgrens zijn echter nog meer pareltjes in de natuur te ontdekken. De idyllische Rivier de Regge vormt de scheiding met Salland.

2. Dinkeldal

Ten oosten van Ootmarsum loopt het riviertje De Dinkel. In het dal van dit water ligt Otterhagen, een uniek gebied voor het spotten van weide- en moerasvogels.

3. Buurserzand en Haaksbergerveen

De droge zandbanken van Buurserzand staan enigszins in contrast met het zompige Haaksbergerveen, maar toch vind je hier ook tal van vennen en plassen. De paden door het hoogveen geven je het gevoel dat je op veren loopt. Er zijn mooie wandelingen uitgezet die door beide Twentse natuurgebieden lopen. Ook de laatste etappe van het Trekvogelpad voert door de regio. 

Haaksbergerveen
Deel op Pinterest

4. Het Streu: oudste hunebed

Het landschap is 150.000 jaar geleden ontstaan door het stuwende ijs. Zo’n 5000 jaar gelden moeten er, getuige de opgravingen, al bewoners zijn geweest. Het oudste hunebed van Nederland stamt uit deze tijd en staat in natuurgebied Het Streu.

5. Natuurgebied Manderheide

Dit heidegebied in Twente is relatief jong. De akkerlanden in dit gebied zijn niet meer in gebruik, De vruchtbare laag is verwijderd en er groeit weer heide. Ook de inheemse jeneverbes doet het hier goed en vormt de kenmerkende jeneverbesstruwelen.

6. Het Hulsbeek

Aan de rand van de gemeente Oldenzaal ligt het recreatiegebied Het Hulsbeek. Een zwemvijver, bossen en mooie natuur om te verkennen op de fiets of te voet. Lees meer over het Hulsbeek

Hulsbeek
Deel op Pinterest

Activiteiten in Twente - Wat te doen?

Ben jij ook zo iemand die niet stil kan zitten? Welkom in een regio waar je er lekker actief op uit kunt. 

1. Wandelen

  De natuur in Twente leent zich uitstekend voor een weekendje fietsen en / of wandelen. In totaal zijn er 423 mooie wandelingen in Twente uitgezet, waarvan verschillende routes met thema. Van een bomenpad tot een erfgoedroute er zijn tal van leuke themawandelingen en wandelroutes van 3 kilometer tot fraaie routes van enkele dagen. Ook kan je je eigen wandelpad samenstellen met de knooppunten. Lees meer over wandelen in Twente.

  2. Fietsen in Twente

  Voor fietsers zijn er eindeloos veel mooie fietsroutes in Twente. Je kunt er zelf op uit trekken en een route uitstippelen langs knooppunten. Geen zin in dat uitzoekwerk, boek dan een meerdaagse georganiseerde fietsreis. Je hoeft dan zelf helemaal niets meer te regelen, alleen trappen mag je zelf nog doen! Wat dacht je van 4-daagse fietsvakantie in Twente langs wijnboerderijen en kastelen?

  3. Paardrijden in Twente

  Vanaf de rug van een paard ziet het landschap er weer heel anders uit. Het is alsof je zelf deel uitmaakt van de natuur in Twente. Vogels, reeën en ander wild vluchten voor een ruiter minder snel weg dan voor wandelaars en fietsers. Een unieke ervaring. Door heel Twente liggen goede ruiterroutes. Je kunt je eigen paard meenemen of bij een goede stal een paard huren. Een aanrader is Stal Denink. Vanuit een 8-persoons vakantiewoning en goed verzorgde stalling kun je de natuur in Noordoost-Twente te paard verkennen. Je kunt er je eigen paard stallen of er een paard huren. Ook om te fietsen en wandelen in Twente is deze vakantiewoning een mooie uitvalsbasis.  

  Bijzonder overnachten in Twente

  Wist je dat je in Twente kan overnachten in een sterrenkubus? Onder een glazen dak geniet je van de heldere sterrenhemel boven je bed. Bekijk ook andere bijzondere overnachtingen in Twente.

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Jeanine Brinkhuis
  Geschreven door
  Jeanine Brinkhuis
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!