Ga naar content

Het Hulsbeek

Mooie plekken in Twente - Als je er aan toe bent om er even op uit te gaan en helemaal bij te komen in de natuur, lees dan verder over de vele activiteiten in het Hulsbeek. Landgoed het Hulsbeek in Oldenzaal is één van de mooiste recreatieparken van Nederland.

Mooiste plekken

Het Hulsbeek is verdeeld in drie zones: de waterrecreatie, de sportieve activiteiten en een rustgebied. Het rustgebied, dat het grootste deel van het Hulsbeek bevat, bestaat uit uitgestrekte bossen met heidevelden en kilometerslange wandelroutes. Aan de westkant van deze bossen, volledig buiten gehoor van de activiteiten bevindt zich Villapark Eureka. Hier kan je helemaal tot rust komen in de luxe vrijstaande villa’s in het bos.

1. De waterrecreatie

Het Hulsbeek beschikt over recreatieplassen zoals een zwemplas, surfvijver en visvijver. De zwemvijver is omringd door weidevelden, zandstranden en speelstranden en vormt een heerlijke plek om te zwemmen. Tijdens de zomer vinden diverse evenementen plaats op de grote weidevelden rondom de vijvers. Maar ook buiten het evenementen seizoen zijn er veel gave dingen om te doen op het Hulsbeek, of je nou houdt van wandelen, fietsen of mountainbiken. Of zelfs van activiteiten zoals quad rijden, karten, paintballen of klimmen in een klimbos. Alles kan je vinden op domein het Hulsbeek. 

Deel op Pinterest

2. Het bos in Oldenzaal

Rond de recreatievijvers van Oldenzaal liggen bossen met de mooiste bospaden, fietsroutes en heideveldjes. Deze brengen je langs de schitterende beekjes en vennetjes. Verschillende routes zijn beschikbaar zodat je nooit twee keer hetzelfde ziet. Op deze manier kan je blijven genieten van al het moois dat Landgoed het Hulsbeek te bieden heeft.

3. Omliggende natuur

De wandel-, fiets- en atb routes brengen je langs prachtige plekjes en bijzonderheden op het Hulsbeek. Voorbeelden hiervan zijn de Springertuin, de watermolen, de marken, de vijver met treurwilg en de ijsvogel. De Springer tuin is benoemd naar de ontwerper Leonard Springer. Meer dan 100 jaar geleden werd het zand van de afgraving gebruikt om de leukste paadjes te maken die hij ontworp. 

Langs de Springertuin loopt een sierlijk beekje waar vroeger twee watermolens stonden. Het water liep onder langs de molen en was bedoeld voor het malen van koren. Kromme wandelpaadjes brengen je langs de molen en bruggetjes, plateautjes leiden je over het ondiepe water. Zo kan je in de beek kijken waar middeleeuwse stenen te zien zijn. Deze worden van oudsher Kloostermoppen genoemd.

De markenstenen in het Hulsbeek geven de grenzen tussen Gammelke en Deurningen aan. Deurningen is een kerkdorp en Gammelke is een gemeenschap. Beiden liggen in de gemeente Dinkelland. Naast de originele steen die zichtbaar is gemaakt, zijn op de andere grenzen weer stenen geplaatst.

Naast de genoemde vijvers, heeft Landgoed het Hulsbeek nog een aantal vijvers zoals een kleine vijver die bekend staat om de treurwilg. Elk moment van het jaar is dit een prachtige plek om langs te wandelen of fietsen via de mooiste routes of paden.

Rond de vijvers bevinden zich steile oevers en veel overhangende takken. Dit zijn plekjes waar je de ijsvogel zou kunnen spotten. Herkenbaar voor plekjes van deze mooie vogel zijn de gaten in de oevers. Mocht je een ijsvogel spotten, blijf dan kijken of hij in actie komt voor het vangen van een visje.

Deel op Pinterest

In het gidsje Mooiste Netwerkwandelingen in Twente van Elmar Uitgeverij staan een aantal wandelroutes bij Hulsbeek en Deurningen.

De leukste activiteiten

Een aantal van de leukste dingen om te doen in het Hulsbeek zijn al genoemd. Of je nou komt voor rustige activiteiten zoals wandelen of fietsen, of betaalde recreatie, zoals quad rijden, karten of paintballen. Alles vind je in de bossen bij Oldenzaal. De leukste activiteiten vind ik zelf zwemmen, wandelen of fietsen. Wanneer je zin hebt in een sportieve bezigheid raad ik aan de atb route of de wielerbaan te ontdekken. Mocht je liever te voet actief bezig gaan, dan is het trimparcours een leuke uitdaging.

Uitjes zijn er ook genoeg. Kijken wie het snelst is op de buiten kartbaan van wel 700 meter, of wie het meest behendig een parcours door bospaden aflegt op een quad. Ook dit is mogelijk. Daarnaast zijn er voor de durfals uitdagingen zoals klimmen in de bossen op hoogtes tot wel 12 meter, of strijden in een paintball gevecht tussen de bomen.

Met kinderen naar het Hulsbeek

De zwemvijver is omringd met zandstranden en speeltuinen. Maar ook het speelbos en de waterspeeltuin maken het Hulsbeek erg geschikt om met kinderen te bezoeken. Ook de parken in de buurt zijn uitnodigend om er even met de kinderen tussenuit te gaan.

Bereikbaarheid en parkeren

Vanaf het aangrenzende Villapark Eureka is het Hulsbeek makkelijk wandelend of fietsend te bereiken. Maar ook vanaf andere locaties is het Hulsbeek goed te bereiken. Er zijn meerdere mogelijkheden tot parkeren op het Hulsbeek. Aan de kant van Oldenzaal en wat centraler op het Hulsbeek liggen meerdere parkeerplaatsen. Deze bevinden zich achter slagbomen, na een heerlijk dagje genieten kan je na aankoop van een kaartje weer op weg.

Afbeelding van Wilco Nieuwenhuis
Geschreven door
Wilco Nieuwenhuis
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!