Ga naar content

Wandelen in Twente

Twente - Moet je er echt even tussenuit? Wil je de boel de boel laten, en je laptop en deadlines even laten voor wat ze zijn? Kom dan wandelen in Twente, de omgeving om even helemaal tot rust te komen. Als je voor het massatoerisme naar Twente komt, ben je hier aan het verkeerde adres, want dat is er niet.

Wat je er wel vindt, zijn aaneengeregen natuurgebieden, eeuwenoude landgoederen en boerderijen in de zo kenmerkende Saksische stijl. De glooiende heidevelden, schilderachtige beekjes en ruige hoogvenen trekken met name wandelaars en natuurliefhebbers die houden van rust en ruimte. 

Wandelen in de herfst in Twente
Deel op Pinterest

Nergens in Nederland kun je beter onthaasten dan hier. ’s Morgens vroeg of in de avondschemering heb je overal in de Twentse natuurgebieden de kans om vossen, reeën, eekhoorntjes en bunzings tegen te komen. Typerend voor de streek is het coulisselandschap, dat ook in de aangrenzende Achterhoek zo kenmerkend is. Dit landschap is te herkennen aan aaneengeschakelde percelen die afgescheiden worden door bomenrijen, bermen vol kruiden, struikjes en houtwallen.

Mooiste wandelgebieden in Twente

Het wandelnetwerk in Twente is zeer omvangrijk, met vele duizenden kilometers aan gevarieerde routes. In dit artikel zal ik er paar opnoemen die de moeite van het ontdekken waard zijn.

1. Buurserbeek & Buurserzand

Deze wandelroute staat stap voor stap beschreven op website (en app) Komoot en voert je over een lengte van 16,1 kilometer door de zuidoosthoek van Twente. Maar liefst 83% van deze route is onverhard en dus zijn goede schoenen geen overbodige luxe, want het kan er nat en glibberig zijn.

Buurserzand
Deel op Pinterest

Je start en eindigt bij de H. Maria Praesentatiekerk in Buurse, en tijdens de tocht passeer je de Harrevelderschans, vele vlonderpaden en de Bommelas, een typische ‘los hoes’ boerderij. Lees meer over het Buurserzand.

2. Haaksbergerveen

Ten zuiden van het zandgebied ligt meteen ook een ander prachtig natuurgebied op je te wachten. Ook hier een waaier aan paden en uitgezette routes, variërend van 2 tot 20 km. Sommige wandelroutes combineren het Buurserzand en het Haaksbergerveen. Wanneer je gaat hiken in dit gebied komen waterdichte schoenen wel van pas, het kan hier erg zompig zijn. Lees meer over het Haaksbergerveen

Haaksbergerveen
Deel op Pinterest

3. Sallandse Heuvelrug – Twilhaarwandeling

Startpunt is het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug (Grotestraat 281 in Nijverdal). De wandeling van Staatsbosbeheer is 8,5 kilometer lang en voert je over heide en door het bos. Er is een schaapskooi te vinden langs de route, dus heb je in het voorjaar grote kans om lammetjes te zien. Ook passeer je het voormalige terrein Twilhaar, een werkkamp uit WOII.

Het gebied is behoorlijk heuvelachtig, wat zorgt voor de nodige zweetdruppels, maar ook voor prachtige vergezichten. De route is bijna geheel onverhard, dus wees je ervan bewust dat de paden mul kunnen zijn in de zomer en dat het dan soms wat zwaarder kan zijn voor de ongeoefende wandelaar. De kans op het zien van reeën, buizerds en korhoenders is aanwezig, en er worden ook geregeld vossen gespot op de Sallandse Heuvelrug

Wandelen Sallandse Heuvelrug
Deel op Pinterest

4. Engbertdijksvenen – wandelroute Het Veenschap

Dit uitgestrekte gebied van 1000 hectare omvat het grootste perceel levend hoogveen van Nederland, van maar liefst 17 hectare. Ter vergelijking: in Nederland is in totaal nog maar 25 hectare hoogveen bewaard gebleven. Start je wandelroute vanaf parkeerplaats De Johanneshoeve, Dalweg 39 in Westerhaar-Vriezenveensewijk.

De route heeft een lengte van 6 kilometer en is voor iedereen goed te doen. Je passeert het Veenmuseum en komt ook langs diverse ruilverkavelingsboerderijen. Aan de kant van Vriezenveen is in het landschap nog duidelijk het oude patroon van de voormalige verkaveling te zien. Hier is aan het begin van de jaren 2000 een loopbrug geconstrueerd die aansluit op het bekende Knuppelpad.

5. Langeafstandswandeling Reggepad 75,1 km

De lieflijke, 70 kilometer lange Regge ontspringt in de buurt van het Overijsselse Diepenheim en kronkelt dwars door Twente, om vervolgens in de Vecht bij Ommen uit te monden. De tocht is in zijn geheel terug te vinden op de website van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug.

Wandelen langs de Regge
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Je start deze wandeling bij TOP Ommen aan de Stationsweg 35 en je volgt de wit-blauwe Reggepad-bewegwijzering. De route omvat 92 knooppunten en heeft een duur van bijna 19 uur, uiteraard naar wens in te delen in kleinere etappes. Je wandelt langs mooie, eeuwenoude kastelen en landhuizen, over bruggen, langs stuwen en door de meest idyllische Twentse natuur.

6. Lemelerberg en Archemerberg - Archemerbergroute

Je parkeert je auto bij camping De Lemeler Esch (bij het Boscafé) en wandelt zo de natuur in. Deze paarse route , ook wel de Bergenroute genoemd, voert je gedurende 12,2 kilometer over de flanken van zowel de Archemenerberg als de Lemelerberg.

Lemelerberg
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De heide is er ’s zomers oogverblindend paars en de heuvels zijn voor iedereen met een goede conditie goed te belopen. Het wordt er nergens te steil en je loopt hier vrijwel overal over onverharde paden. De kans is groot dat je de grote schaapskudde tegenkomt die hier rondloopt, samen met de herder en zijn honden. Net als in diverse andere wandelgebieden in Twente, loop je hier door glooiende heidevelden, prachtige zandvlaktes en langs bijzondere jeneverbesstruiken.

7. Boswachterspad Springendal

Deze schitterende wandelroute van Staatsbosbeheer staat hoog aangeschreven bij wandelaars die je al voorgingen.
Startpunt is de parkeerplaats bij de Brandtoren (Hooidijk, Hezingen). Vanaf hier is het 18 kilometer genieten door oude bossen, langs meanderende beekjes, akkers en oude houtwallen.

Springendal
Deel op Pinterest

De Paardenslenkte is het hoogste punt van de route en de omgeving, en biedt de wandelaar mooie verre uitzichten over de heide. Het is hier op en top genieten en even waan je je in een ver buitenland. Het Springendal is zeer rijk aan wild als reeën en hazen.

Als het een beetje meezit, spot je misschien nog wel kleine zandhagedissen, en ook het vliegend hert kun je hier tegenkomen. Dit is een beschermde, zeldzame keversoort. In de lente staat het in dit gebied vol met bloeiende orchideeën en op de Braamberg geniet je van machtige oude beukenbomen en hoor je overal de zwarte specht. De ijsvogel en de gele kwikstaart leven hier langs de oevers van de beek.

8. De Borkeld

Heb je zin in een afwisselend landschap? Ga dan eens op pad in De Borkeld in de omgeving van Markelo. In augustus en september zijn hier velden vol paarse heide, maar ook knalgele stukken door het Jacobskruiskruid. Het Elsenerveen heeft veel watervogels én je vindt hier het grootste jeneverbesstruweel van Nederland! Het terrein is glooiend; de hoogste top van de Friezenberg ligt op 40 meter en biedt je een geweldig uitzicht over de omgeving.

Grootste jeneverbesstruweel
Jeneverbesstruweel
Deel op Pinterest

9. Langeafstandspaden in Twente

Dwars door Nederland voert het Trekvogelpad. Enkele etappes laten je kennismaken met de wandelmogelijkheden van Twente. Een leuke combinatie van gebieden om te wandelen, al kan je ook hier uiteraard kiezen om slechts een of twee etappes te lopen.

Wandelen in Twente

Heb jij ook al zin om Twente te voet te verkennen? Waar wacht je op? Trek de wandelschoenen aan, reserveer een leuke overnachting in de natuur en geniet van de eindeloze wandelmogelijkheden die hier op je wachten.

Wil je eens wandelen in een andere Overijsselse streek? Bekijk dan onze pagina over Wandelen in Overijssel.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Marja Bos
Geschreven door
Marja Bos
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!