Ga naar content

De Achterhoek

Vakantie vieren of een weekendje weg in eigen land? Bezoek dan eens de Achterhoek. In deze mooie regio in het meest oostelijk deel van de provincie Gelderland, kun je heel wat natuurschoon vinden en valt er van alles te doen. Je hoeft niet ver van huis te gaan om van een diverse vakantie te genieten. Ga met ons mee en ontdek de mooiste plekken in de Achterhoek.

Natuur in de Achterhoek 

Het landschap van de Achterhoek is zeer divers met zijn slingerende wegen, oeroude bomen, meanderende beekjes waar je soms de ijsvogel voorbij ziet schieten, afgewisseld door landgoederen, akkers en bosranden. Als je om je heen kijkt, zie je steeds weer een ander decor.

Leuke accommodaties

In de verte liggende Saksische boerderijen en weidevelden die plotseling verdwijnen achter houtwallen, boomrijen of heggen en dan heb je ineens weer een vrij uitzicht op de horizon. Deze gevarieerde omgeving wordt ook wel een coulisselandschap genoemd. Net zoals op het toneel, waar je ook niet ziet wat er achter de coulissen gebeurt, heb je hier soms ook even geen zicht op de landschapselementen die even later gewoon weer verschijnen. 

Mooiste plekken Achterhoek

De coulisselandschappen zijn typerend voor de Achterhoek en hiermee staat de regio bekend als een van de mooiste natuurgebieden in het land. Het is ideaal voor konijnen, dassen en reeën. Zij gebruiken de houtwallen namelijk als schuilplaats, Ook de zeldzame boomkikker en ijsvogelvlinder kun je spotten en horen als je goed om je heen kijkt en luistert.

Natuur Achterhoek
Deel op Pinterest

1. Winterswijk

Winterswijk kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan biotopen. Bij Berenschot's Watermolen kan je een mooie wandeling maken langs stromende riviertjes in een schitterend beukenbos. Spechten zijn hier veelvuldig aanwezig. Bij de oude steengroeve maak je kans op het zien van de oehoe en vleermuizen en in de veengebieden bloeit en groeit van alles. 

2. Omgeving Doetinchem

In en rond Doetinchem bevinden zich verscheidene natuurgebieden. In het oosten van de stad ligt het bosgebied en kasteel de Slangenburg. In het centrum vind je een aantal parken, waaronder Overstegen.

- Montferland

Ten zuidwesten van Doetinchem kan je natuurgebied Montferland verkennen. Dit kenmerkt zich door heuvels, zoals de ruim 91 meter hoge Hettenheuvel, de Eltenberg, de Hulzenberg en de Galgenberg. Verder bestaat het landschap uit gevarieerde bossen en omzoomde akkers. Met name de langeafstandsroute het Pieterpad doorkruist dit natuurgebied.

- Kruisbergse bossen

Een gebied dat ik bijzonder mooi vind, zijn de Kruisbergse Bossen, ten noordwesten van Doetinchem. Het gebied bestaat uit een bebost heuvelachtig terrein, afgewisseld met vennen. De rivierduinen zijn vrij zeldzaam, waardoor hier ook bijzondere dieren en planten voorkomen.

Het is heerlijk wandelen langs de sloten en vennetjes, maar ook paardrijden en fietsen zijn populair. Reeds in de tijd van de Romeinen werd hier gebivakkeerd.

Planten en dieren

Unieke plantensoorten die je in de Achterhoek kunt aantreffen, zijn de aronskelk, rode ogentroost, spurrie en slofhak. Deze laatste drie wortelen op de rogge- en tarweakkers, terwijl de aronskelk zich het fijnst voelt op natte gronden, zoals bij poelen en vennetjes. Hier kun je ook nog de bijzondere kamsalamander tegenkomen. Met name in de Kruisbergse Bossen komen veel vogels voor, alsook reeën, hazen en konijnen.

Overige bezienswaardigheden Achterhoek

Wat is er nog meer karakteristiek aan de Achterhoek, wat zijn de hoogtepunten om te zien? Hieronder een kort overzicht van bezienswaardigheden en hoogtepunten die je eigenlijk niet mag missen tijdens je weekend of vakantie in de streek.

1. Hanzesteden 

Langs de schitterende IJssel liggen de twee Achterhoekse Hanzesteden Zutphen en Doesburg met elk zijn eigen unieke uitstraling en aantrekkelijkheid. Wandel door de historische en schilderachtige straatjes, de knusse hofjes, proef de gezellige sfeer, laat je verbeeldingskracht de vrije loop gaan en stel je voor dat je weer even in de middeleeuwen bent.  

Bezienswaardigheden Achterhoek
Deel op Pinterest

2. Kastelen en landgoederen

In de Achterhoek liggen nog diverse indrukwekkende kastelen en landgoederen waarvan er nog verscheidene bewoond zijn. Deze kun je dan ook niet van binnen bezichtigen. Van buiten bekijken kan soms wel vanuit de mooie bijbehorende tuin(en). Ook lopen er vaak fiets- of wandelroutes over het landgoed.

Sommige kastelen en landgoederen kun je wel van binnen bewonderen, zoals kasteel Vorden, kasteel Ruurlo, landgoed Hackfort en huis Verwolde. In kasteel Slangenburg en Hackfort kun je overnachten

3. Klimbos en Doolhof 

Met kinderen naar de Achterhoek? In Ruurlo is er van alles te beleven, voor jong en oud. Ga bijvoorbeeld samen met je kinderen, vrienden of collega's klimmen in Klimbos Achterhoek. Er zijn 7 verschillende routes die elk variëren in moeilijkheidsgraad en hoogte. Ontdek het innerlijke kind in je en beleef een uitdagend en spannend avontuur.

Klaar met klimmen? Ga dan dwalen door doolhof Ruurlo. In het midden van het labyrint staat een toren waarvandaan je een mooi uitzicht hebt op het schitterend aangelegde gangenstelsel. Het grootste heggendoolhof van Nederland ligt in het park van kasteel Ruurlo.

4. Musea

Als je cultuur wilt snuiven en meer over de geschiedenis van de Achterhoek wilt weten, bezoek dan een van de vele musea. Bijna elk dorpje of stad heeft wel een museum. Interessant, leerzaam en boeiend voor jong en oud. De stad Borculo heeft drie musea, namelijk het Boerderijmuseum De Lebbenbrugge, het Brandweermuseum en Kristalmuseum. Als je een dag wilt besteden aan museumbezoek, ben je in Borculo aan het juiste adres. 

Wat te doen in de Achterhoek

Wie niet stil kan zitten is zeker ook op zijn plek in de regio. Er is een uitgebreid netwerk aan routes voor fietsers en wandelaars en daarmee is een actief weekend of weekje vakantie zo gevuld!

Fietsen in de Achterhoek

Ook voor fietsliefhebbers heeft de Achterhoek heel wat te bieden met zijn rijke historie, schitterende natuur, mooie fietspaden en handige routes. De streek is uiteraard ook aangesloten op het internationale netwerk van fietsknooppunten, die je in de gehele regio kunt oppakken en waarbij je zelf bepaalt welke kant je uitgaat en hoe lang je fietst. Ideaal dus voor de fietsfanaat die zijn eigen koers wil bepalen.

Fietsen in de Achterhoek
Deel op Pinterest

Mountainbiken en wielrennen kun je er ook goed. In de Achterhoek zijn er diverse mooie fietsroutes te vinden, zoals de Achtkastelenroute. Op deze circa 34 kilometer lange fietsroute fiets je langs 8 acht kastelen in het dorpje Vorden. Bekijk alle routes in deze fietsgids bij De Zwerver.

Fietsarrangementen Achterhoek

De Achterhoek heeft niet alleen een eigen wandelvierdaagse maar ook een fietsvierdaagse. Bij normale omstandigheden kun je in augustus vier dagen achter elkaar fietsen in de Achterhoek waarbij je uit 4 routes kunt kiezen. Meer informatie vind je op Fietsvierdaagse de Achterhoek

Wandelen in de Achterhoek 

Voor de wandelliefhebber is de Achterhoek met zijn diversiteit aan landschappen en historische bezienswaardigheden een waar mekka. Zo wandel je over boerenerven en door schilderachtige dorpjes om even later weer over groene bospaden en langs houtwallen te lopen. Het wandellandschap bij de buren verkennen kan ook, de streek grenst in het oosten namelijk aan Duitsland.

Wandelen kan het hele jaar door. Elk seizoen toont zo zijn eigen, unieke schoonheid aan de voorbijlopende natuurliefhebber. Met zijn ruim 3.000 kilometer aan wandelroutes en 150 startlocaties valt er volop te wandelen in de Achterhoek. Kies je voor een zelf uitgestippelde wandeltocht of voor een kant en klare wandelroute? Misschien wandel je een LAW zoals het Scholtenpad? Acht wandellussen van 17 tot 23 km in omgeving Winterswijk. Of waag jij je misschien aan een blubberig laarzenpad in de Achterhoek

De keuze is aan jou. Meer wandeltips vind je op onze pagina Wandelen in Gelderland.

Mooiste plekken Achterhoek
Deel op Pinterest

Naast de Wandelvierdaagse in Nijmegen en Apeldoorn heeft ook de Achterhoek sinds 2005 zijn eigen vierdaagse wandelevenement waarbij er vanuit Doetinchem wordt gestart en gefinisht. Er zijn vier afstanden waaruit je kunt kiezen, namelijk 12, 20, 30 of 40 kilometer. Kijk voor meer informatie op Achterhoekse Wandelvierdaagse

Tips voor een wandelvakantie in de Achterhoek

Een vakantie in de Achterhoek is gemakkelijk zelf te regelen. Naast een breed aanbod aan vakantieparken, vakantiehuizen en hotels, zijn er steeds meer overnachtingen te boeken bij particulieren in een natuurhuisje.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Monique Hovens
Geschreven door
Monique Hovens
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!