Ga naar content

Zwarte Dennen

In de gemeente van het authentieke dorp Staphorst vind je natuurgebied de Zwarte Dennen van boswachterij Staphorst. Dit is bij uitstek één van de mooiere plekken in de omgeving. De bossen zijn in de jaren ’30 aangelegd door werklozen uit het westen van het land die door de economische crisis werden ingezet in werkverschaffingsprojecten. Het gebied was vooral gericht op houtproductie voor bedrijven. Vandaag de dag is het een mooi stuk natuur.

Natuur in de Zwarte Dennen

Naarmate de jaren zijn verstreken is er een prachtig natuurgebied ontwikkeld, dat voor verschillende activiteiten bruikbaar is. Tegenwoordig is het een echt gebied waar natuur en recreatie centraal staan. Het bos wordt afgewisseld door vele dennen, vennen en heidevelden. In een aantal vennen werd tot in jaren 6o nog turf gewonnen. Vele dieren hebben hun intrek genomen in de Zwarte Dennen, waaronder de das, waarvan je vele burchten zult tegenkomen. Maar denk ook aan adders, hagedissen, vele vogels, reeën en vossen. Ook deze dieren hebben hun leefgebied in dit magische bos. Men kan overal vrij parkeren op de daarvoor bestemde parkeerplaatsen. Daarnaast is er vrije toegang tot de wandel-, fiets- en ruiterpaden.

Wat te doen?

Wat te doen in natuurgebied de Zwarte Dennen bij Staphorst? In eerste instantie is dit een gebied waar het heerlijk genieten is van natuur en bos. De leukste activiteiten op een rij.

1. Wandelen in de Zwarte Dennen

Voor kinderen is er een belevenisroute van 1,5 kilometer, met activiteiten, waaronder een kabelbaan en doolhof. Daarnaast zijn er ook langere wandelroutes waarmee je de prachtige natuur en heidevelden kunt ontdekken. De meeste routes zijn ook geschikt voor een kinderwagen of rolstoel.

2. Overige activiteiten

Voor wat extra inspanning kan je ook één van de speciale hardloop- en mountainbike routes nemen. Paardrijden en fietsen door dit mooie natuurgebied is natuurlijk ook mogelijk. Er zijn diverse ruiterpaden die je langs verschillende mooie plekjes leiden. In de omgeving van de Zwarte Dennen zijn diverse fietsroutes die door de bossen van Boswachterij Staphorst heen loodsen.

3. Speelvijver Zwarte Dennen

Recreatievijver de Zwarte dennen is een heerlijk plekje om te vertoeven bij mooi weer. De vijver is met zand omringd. Het is hier dus heerlijk zonnen terwijl de kinderen zandkastelen bouwen of in het water peddelen. Maar je kan ook een plekje zoeken op één van de ligweides. Daarnaast is er een kiosk waar snacks en ijsjes te koop zijn (beperkt geopend), en zijn er toiletten aanwezig. De vijver is vrij toegankelijk en parkeren kan op loopafstand.

Natuur bij Staphorst en Punthorst

De Zwarte Dennen zijn gelegen bij de authentiek gebleven gemeentes Staphorst en Punthorst. In de directe omgeving kan je ook Nationaal Park Weerribben-Wieben en het Vechtdal bezoeken. Super leuk dus om een Oudhollands uitstapje te combineren met natuur.

Afbeelding van Paulien Hooikammer
Geschreven door
Paulien Hooikammer
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!