Ga naar content

Weerribben-Wieden

Steeds meer mensen vinden de weg naar Giethoorn: zowel toeristen uit eigen land als uit het verre buitenland. Soms is het er druk, maar op rustige momenten in het voorjaar of najaar kun je volop genieten van het idyllische waterdorp. En wil je gewoon ook in het hoogseizoen de rust opzoeken, trek dan naar het omliggende natuurpark.

Natuur

Hoe de natuur bij Giethoorn is? Meteen naast het dorp bevindt zich een van de mooiste natuurparken van Nederland, het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Met enige regelmaat zijn onze reporters hier te vinden en hieronder vind je dus tips en foto's van Arno Schaveling, Manou 't Lam en van mezelf.

Mooiste plekjes in Giethoorn

De Weerribben-Wieden is een fraai natuurgebied voor een weekendje weg, niet alleen vanwege de natuur, maar ook omwille van het plaatsje Giethoorn zelf. Het dorp staat bekend om de mooie huizen met rieten daken, die een typische Oudhollandse sfeer creëren.

Dronefoto Giethoorn
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

De meeste huizen in het oude centrum bevinden zich aan mooie grachten en zijn omzoomd door keurig onderhouden grasperkjes. Dankzij deze prachtige grachten en mooie woningen wordt Giethoorn vaak "het Venetië van het noorden" genoemd. De grasgroene weiden met schaapjes, de weerspiegeling van met riet bedekte daken in het water en de vele oude molens vormen samen een idyllisch landschap.

Er zijn tal van mogelijkheden voor bijzondere overnachtingen in Giethoorn.

1. Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden vindt zijn oorsprong in de turfwinning. Door het afgraven van dit 'zwarte goud' zijn er kanalen gevormd en kenmerkt het park zich door een groot netwerk aan waterwegen. Daarnaast is de natuur in het gebied zeer divers en omvat het een voor Nederlandse begrippen enorme verscheidenheid aan plant- en diersoorten. Het park is zowel bereikbaar met de fiets, te voet over vele wandelwegen, maar vooral ook goed te bevaren met de boot.

Nationaal Park Weerribben-Wieden
Pittoresk
Deel op Pinterest

Elektrisch varen in nationaal park de Weerribben-Wieden
Eropuit met een elektrische motorboot is een unieke belevenis, zeker als je omgeven bent door prachtige hooilanden of wuivende rietvelden. Elektrisch varen in nationaal park de Weerribben-Wieden staat voor ontspanning.

Boot Weerribben-Wieden
© Natural Yachts
Deel op Pinterest

Geniet van de rust en de geluiden van de natuur terwijl je door dit unieke natuurgebied vaart. Met een elektrische boot geniet je optimaal van de schone buitenlucht en de hoge biodiversiteit die de Weerribben-Wieden aan flora en fauna te bieden heeft. Een fijne verhuurder van elektrische boten in het nationaal park is Natural Yachts.

- Planten

De natuurliefhebber kan zijn hart dus ophalen in het Nationaal Park Weerribben Wieden. Doordat Natuurmonumenten (De Wieden) en Staatsbosbeheer (de Weerribben) het gebied met grote aandacht onderhouden, groeien er zeldzame plantensoorten bij de waterwegen en de slootkanten.

Varen in Weerribben-Wieden
Bootje
Deel op Pinterest

Daarnaast is het landschap erg gevarieerd. In de rietlanden en hooilanden zijn vaak botanische hoogstandjes te vinden, zoals echte trilvenen. Er groeien veenmossen die onvoorstelbare hoeveelheden CO2 uit de lucht halen, vleesetende planten die met hun plakkerige tentakels kleine vliegjes kunnen vangen (ronde zonnedauw).

Vleesetende plant
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

2. Dieren in Weerribben-Wieden

De vele verschillende planten lokken allerlei zoogdieren, vogels, reptielen, insecten en vissen. De otter is een graag geziene gast in het natuurpark en ook de in Nederland zeldzame ringslang komt hier voor. Maar liefst 52 van de 56 Nederlandse vlindersoorten leven in het natuurgebied; de grote vuurvlinder is een vlindersoort die zelfs alleen in de Weerribben-Wieden te vinden is.

Zeldzame vogels als de roerdomp en het baardmannetje vinden er hun leefgebied. Ook de ooievaar hebben we veelvuldig gespot, zowel op een nest als laag overvliegend boven onze kano. Voor de fervente vogelspotter zijn er een aantal vogelkijkhutten in het gebied geplaatst. 

Brandganzen Weerribben Wieden
Brandgans
Deel op Pinterest

Arno ging op stap met een boswachter. Diens persoonlijke favorieten zijn de vogelkijkhutten bij Meentebrug - met een grote kans op de ijsvogel en de otter - en de hut bij Ramspolder, die wat hoger is waardoor je hier ver over de polder kunt kijken. 

3. Waterwegen in Giethoorn

Door de vele waterwegen zijn Giethoorn en het Nationaal Park uitstekend te verkennen over het water. Dit kan onder andere met een kano of een fluisterboot, of al punterend: met een stok duw je de boot verder in het water. Op deze manier blijft de stilte van het gebied onberoerd. Lees meer over varen in Giethoorn onder onze activiteiten tips.

Het huren van een kano of fluisterboot kan via verschillende verhuurders, restaurants en brasseries in het park. Wanneer je een chalet huurt bij Vakantiepark Giethoorn is een fluisterboot vaak al inbegrepen in de huurprijs!

Kanoën in Giethoorn
Peddelen
Deel op Pinterest

Een keer wat anders? Stap dan eens op een sup board, want Giethoorn en de Weerribben zijn een geweldige sup locatie in Nederland.

4. Sint Jansklooster

Dé bezienswaardigheid in het Sint Jansklooster is al van grote afstand zichtbaar. De meer dan 90 jaar oude watertoren rijst ver boven de rest van het dorpje uit. De toren, die ooit gebouwd was om de waterputten en kleine dorpspompen te vervangen, is nu een markante uitkijktoren.

Sint Jansklooster toren
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Artistiek aangebrachte trappen leiden tot aan de 46 meter hoge top, vanaf waar je over de hele Weerribben-Wieden kunt kijken. Aan de andere kant van de toren kun je, bij goed weer, tot aan Kampen en Zwolle kijken.

5. Blokzijl

In het hart van de Weerribben-Wieden ligt het pittoreske Blokzijl. Een havenstadje wat vroeger een belangrijke rol speelde in het turftransport vanuit de Weerribben-Wieden door heel Nederland. Ondanks de eeuwenoude stadsrechten doet het centrum toch veel meer aan als een knus en levendig dorpje. Winkeltjes, ateliers en cafeetjes, beloven elke bezoeker van een gezellig bezoek. 

Blokzijl
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

6. Molens

Door de hele Weerribben-Wieden kom je ze tegen, molens. In allerlei verschillende vormen en maten, kleuren en functies. Molens hadden een belangrijke rol bij zowel de drooglegging van het land als voor de toevoer van water.

Molen
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

De oudste molens zijn de tjaskers, die met hun grote houten wieken diagonaal op het land stonden om vanaf het land, op windenergie, het water te kunnen verpompen. Deze molens moesten het rond de jaren '30 van de vorige eeuw echter af laten weten tegen de modernere metalen molens, waar het nationaal park nog altijd vol mee staat. Naast de vierwiekige molens, zijn er ook verschillende achttienwiekige Amerikaanse molens te bewonderen. 

Amerikaanse molen
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Deze bieden een uitkijkpost voor de vele zwaluwen die hier rondvliegen. Daarnaast is er ook nog goed nieuws voor wie de echte Hollandse molen kan waarderen. Recentelijk is Spinnenkopmolen de Wicher volledig gerestaureerd.

Wandelen, varen en fietsen bij Giethoorn

De natuur verkennen: te voet, op de fiets, suppend of met een bootje. Het is een prachtige omgeving. Lees meer over de leukste activiteiten in Giethoorn.

Authentiek huisje
Zo mooi
Deel op Pinterest

Het nationaal park Weerribben-Wieden heeft meerdere bezoekerscentra. Zo is er een bezoekerscentrum te Ossenzijl (Staatsbosbeheer), Kalenberg en St. Jansklooster (Natuurmonumenten). Meer informatie vind je tevens op de website van VisitOost.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!