Ga naar content

Weerribben - Wieden (Overijssel)

Nederland - Steeds meer toeristen vinden de weg naar Giethoorn: zowel uit eigen land als uit het verre buitenland. Hoe is de natuur bij Giethoorn? Nabij Giethoorn bevindt zich een van de mooiste natuurparken in Nederland, het Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Mooiste plekjes in Giethoorn

De Weerribben-Wieden is een fraai gebied voor een weekendje weg, niet alleen vanwege de natuur, maar ook omwille van het plaatsje Giethoorn zelf. Het dorp staat bekend om de mooie huisjes met rieten daken die een typische Oudhollandse sfeer creëren. De huisjes in het oude centrum bevinden zich allemaal aan mooie grachten, omzoomd door keurig onderhouden grasperkjes. Vanwege al deze prachtige grachten en mooie huizen wordt Giethoorn vaak "het Venetië van het noorden" genoemd. De grasgroene weiden met schaapjes, de weerspiegeling in het water van met riet bedekte daken en oude molentjes dragen bij aan een idyllisch landschap.

1. Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden vindt zijn oorsprong in de turfwinning. Door het afgraven van dit 'zwarte goud' zijn er kanalen gevormd en kenmerkt dit park zich door de vele waterwegen. Daarnaast onderscheidt het zich door de grote verscheidenheid aan diersoorten, waaronder zeldzame vogels, otters, ringslangen etc. Het park is zowel bereikbaar met de fiets, via wandelwegen, maar vooral goed te bevaren met de boot. De natuurliefhebber kan zijn hart ophalen in het Nationaal Park Weerribben Wieden.

Doordat Natuurmonumenten (De Wieden) en Staatsbosbeheer (de Weerribben) het gebied goed onderhouden, groeien er zeldzame plantensoorten bij de waterwegen en de slootkanten. Daarnaast is het landschap erg gevarieerd. In de rietlanden en hooilanden zijn vaak botanische hoogstandjes te vinden, zoals echte trilvenen. Ook leeft er een grote verscheidenheid aan verschillende zoogdieren, vogels, reptielen, insecten en vissen. De otter is een graag geziene gast in het natuurpark. Ook zeldzame vogels als de roerdomp en het baardmannetje vinden er hun leefgebied. Voor de fervente vogelspotter zijn er een aantal vogelkijkhutten in het gebied geplaatst. De in Nederland zeldzame ringslang komt in het Nationaal Park regelmatig voor.

2. Boottocht in Giethoorn

Door de vele waterwegen zijn Giethoorn en het Nationaal Park Weerribben-Wieden uitstekend te verkennen over het water. Dit kan onder andere met een kano of een fluisterboot, of al punterend: met een stok duw je de boot verder in het water. Op deze manier blijft de stilte van het gebied onberoerd. Er zijn speciale vaarroutes in het park uitgezet en er zijn onderweg picknickplaatsen aangelegd waar je heerlijk van je lunch kunt genieten in de vrije natuur. Het huren van een fluisterboot, punterboot, kano of kajak is op verschillende plaatsen mogelijk, dit is gemakkelijk ter plaatse te regelen. Een keer wat anders? Stap dan eens op een sup board, want Giethoorn en de Weerribben zijn een geweldige sup locatie in Nederland.

Met drukke dagen kan je best wel tijdig naar een verhuurder gaan, het gebeurt wel eens dat ze uitverkocht zijn. Ook met een grote groep zijn er genoeg recreatiemogelijkheden in dit waterrijke park. De bekendste plaats om boten te huren is Giethoorn. Hiervandaan vaar je in enkele uren een mooie route, met gelegenheid tot zwemmen in het 1 meter diepe meer. Op een eiland midden in de Bovenwijde, een meer, kan je uitrusten. Wil je de drukte van Giethoorn vermijden, ga dan naar Kalenberg of Ossenzijl. Hiervandaan vaar je door pure natuur van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Geniet van de bloemrijke weides en schitterende rietkragen.
Het huren van een kano of fluisterboot kan via verschillende verhuurders, restaurants en brasseries in het park. Wanneer je een chalet huurt bij Vakantiepark Giethoorn is een fluisterboot vaak al inbegrepen in de huurprijs!

3. Wandelen en fietsen bij Giethoorn

De natuur verkennen over land is natuurlijk ook mogelijk in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Per benenwagen of met de fiets word je al gauw een met het landschap en de natuur. Er zijn dan ook vele wandelroutes aangelegd en er zijn bijzondere fietsroutes. Ook met de elektrische fiets is het park toegankelijk, want er is zelf een oplaadpunt in het park. Verder zijn er veel faciliteiten berekend op mindervaliden. Zo is het gebied toegankelijk voor iedereen, jong en oud. Nog een aanrader is om met de boswachter het gebied te verkennen.

Het nationaal park Weerribben-Wieden heeft meerdere bezoekerscentra. Zo is er een bezoekerscentrum te Ossenzijl (Staatsbosbeheer), Kalenberg en St. Jansklooster (Natuurmonumenten).

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!