Ga naar content

Weerribben - Wieden (Overijssel)

Overijssel - Steeds meer toeristen vinden de weg naar Giethoorn: zowel uit eigen land als uit het verre buitenland. Maar op rustige momenten kan je hier nog genieten van dit idyllische waterdorp en het omliggende natuurpark. Hoe is de natuur bij Giethoorn? Nabij het dorp bevindt zich een van de mooiste natuurparken in Nederland, het Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Mooiste plekjes in Giethoorn

De Weerribben-Wieden is een fraai natuurgebied voor een weekendje weg, niet alleen vanwege de natuur, maar ook omwille van het plaatsje Giethoorn zelf. Het dorp staat bekend om de mooie huizen met rieten daken, die een typische Oudhollandse sfeer creëren.

Giethoorn kanaal
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De huizen in het oude centrum bevinden zich veelal aan mooie grachten en zijn omzoomd door keurig onderhouden grasperkjes. Om deze prachtige grachten en mooie huizen wordt Giethoorn vaak "het Venetië van het noorden" genoemd. De grasgroene weiden met schaapjes, de weerspiegeling in het water van met riet bedekte daken en oude molens dragen bij aan een idyllisch landschap.

Er zijn tal van mogelijkheden voor bijzondere overnachtingen in Giethoorn.

1. Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden vindt zijn oorsprong in de turfwinning. Door het afgraven van dit 'zwarte goud' zijn er kanalen gevormd en kenmerkt dit park zich door de vele waterwegen. Daarnaast onderscheidt het zich door de grote verscheidenheid aan diersoorten. Het park is zowel bereikbaar met de fiets, via wandelwegen, maar vooral goed te bevaren met de boot.

Hooibalen
Pittoresk
Deel op Pinterest

2. Natuur

De natuurliefhebber kan zijn hart ophalen in het Nationaal Park Weerribben Wieden. Doordat Natuurmonumenten (De Wieden) en Staatsbosbeheer (de Weerribben) het gebied goed onderhouden, groeien er zeldzame plantensoorten bij de waterwegen en de slootkanten.

Varen
Bootje
Deel op Pinterest

Daarnaast is het landschap erg gevarieerd. In de rietlanden en hooilanden zijn vaak botanische hoogstandjes te vinden, zoals echte trilvenen.

3. Dieren en vogels

Er leeft een grote verscheidenheid aan zoogdieren, vogels, reptielen, insecten en vissen. De otter is een graag geziene gast in het natuurpark. Ook zeldzame vogels als de roerdomp en het baardmannetje vinden er hun leefgebied. Ook de ooievaar hebben we veelvuldig gespot, zowel op een nest als laag overvliegend boven onze kano. Voor de fervente vogelspotter zijn er een aantal vogelkijkhutten in het gebied geplaatst. 

Overal vogels
Brandgans
Deel op Pinterest

De in Nederland zeldzame ringslang komt in het Nationaal Park regelmatig voor.

4. Boottocht in Giethoorn

Door de vele waterwegen zijn Giethoorn en het Nationaal Park Weerribben-Wieden uitstekend te verkennen over het water. Dit kan onder andere met een kano of een fluisterboot, of al punterend: met een stok duw je de boot verder in het water. Op deze manier blijft de stilte van het gebied onberoerd.

Route op het water
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Er zijn speciale vaarroutes in diverse kleuren in het park uitgezet en er zijn onderweg picknickplaatsen aangelegd waar je heerlijk van je lunch kunt genieten in de vrije natuur. Het huren van een fluisterboot, punterboot, kano of kajak is op verschillende plaatsen mogelijk, dit is gemakkelijk ter plaatse te regelen. Een keer wat anders? Stap dan eens op een sup board, want Giethoorn en de Weerribben zijn een geweldige sup locatie in Nederland.

Met drukke dagen kan je best wel tijdig naar een verhuurder gaan, het gebeurt wel eens dat ze uitverkocht zijn. Ook met een grote groep zijn er genoeg recreatiemogelijkheden in dit waterrijke park. De bekendste plaats om boten te huren is Giethoorn.

Bootje huren Giethoorn
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Hiervandaan vaar je in enkele uren een mooie route, met gelegenheid tot zwemmen in het 1 meter diepe meer. Op een eiland midden in de Bovenwijde, een meer, kan je uitrusten. Wil je de drukte van Giethoorn vermijden, ga dan naar Kalenberg of Ossenzijl. Hiervandaan vaar je door pure natuur van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Geniet van de bloemrijke weides en schitterende rietkragen.

Het huren van een kano of fluisterboot kan via verschillende verhuurders, restaurants en brasseries in het park. Wanneer je een chalet huurt bij Vakantiepark Giethoorn is een fluisterboot vaak al inbegrepen in de huurprijs! 

Kanoën in Giethoorn
Peddelen
Deel op Pinterest

3. Strandjes

Het Strandje langs de Westelijke Belterwijde, tussen Zwartsluis en de Blauwe Hand, staat voor mensen in de buurt bekend als Strekdam. Het is een geliefkoosde plek om te vertoeven. Er is een zandstrand, een volleybalveld en goede infrastructuur, zoals sanitaire voorzieningen. Het zwemwater is hier van zeer goede kwaliteit.

4. Wandelen bij Giethoorn

De natuur verkennen over land is natuurlijk ook mogelijk in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Per benenwagen of met de fiets word je al gauw een met het landschap en de natuur. Er zijn dan ook vele wandelroutes aangelegd. Een aanrader is het bijvoorbeeld om met de boswachter het gebied te verkennen, maar ook op eigen houtje kan je prachtig wandelen. Denk bijvoorbeeld eens aan een laarzenpad in de Weerribben of de Wieden. Lekker ploeteren door de modder.

Authentiek huisje
Zo mooi
Deel op Pinterest

5. Fietsen bij Giethoorn

De fietskaart Kop van Overijssel van ANWB toont je vele fietsroutes in de Weerribben Wieden op kaart. Goed om te weten: ook met de elektrische fiets is het park toegankelijk, er is zelfs een oplaadpunt in het park.

Verder zijn er veel faciliteiten berekend op mindervaliden. Zo is het gebied toegankelijk voor iedereen, jong en oud.

Het nationaal park Weerribben-Wieden heeft meerdere bezoekerscentra. Zo is er een bezoekerscentrum te Ossenzijl (Staatsbosbeheer), Kalenberg en St. Jansklooster (Natuurmonumenten).

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!