Ga naar content

Activiteiten in Weerribben-Wieden

Natuur bij Giethoorn - Er zijn vele verschillende manieren waarop je het nationaal park Weerribben-Wieden kan beleven, en elke manier heeft zijn eigen charme en zijn voor- en nadelen. We zetten de mogelijkheden hier voor je op een rijtje.

Leuke dingen om te doen bij Giethoorn

Er is van alles te doen en te beleven in het natuurgebied. Hieronder delen we tips voor leuke activiteiten tijdens een weekend weg of een weekje in Giethoorn of omgeving, voor jonge en oudere stellen, of voor gezinnen met kinderen. Ook met een grote groep zijn er genoeg recreatiemogelijkheden in het waterrijke park.

Activiteiten op het water

Giethoorn is een dorp met eindeloos veel waterwegen, meren en beekjes. Geen wonder dat de meeste activiteiten op en bij het water plaatsvinden.

1. Suppen

De meest avontuurlijke manier om de Weerribben-Wieden te ontdekken is toch wel op het supboard. Staand op een stevige plank zweef je als een ervaren gondelier over de vele smalle wateren. Naast het gegarandeerde spektakel levert het voornamelijk in de Weerribben ook de beste uitzichten op.

Suppen in Weerribben-Wieden
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Waar je in een bootje vaak laag op het water zit, kijk je vanaf het supboard zo over de rietkragen heen de velden in. Voor de onervaren supper is het echter wel aan te raden om dit enkel bij mooi weer te doen.

2. Varen in Giethoorn

Voor wie de uithoeken van de Weerribben-Wieden wil zien, liggen er bij verhuurbedrijven op verschillende plekken bootjes, sloepen en kano’s klaar om verhuurd te worden. In je eigen tempo kan je varen in Giethoorn en door de uitgestrekte natuur in de omgeving.

© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Rustige genieters kunnen een fluisterbootje huren. Deze makkelijk te besturen elektrische sloepjes, brengen je moeiteloos naar alle uithoeken van het gebied.
Wie niet bang is om zich wat meer in te spannen, kan terecht bij de verhuurbedrijven voor het huren van kano’s of een punterboot.

Met drukke dagen kan je je best vroeg in de ochtend aanmelden bij een huurbedrijf, het gebeurt wel eens dat boten en kano's uitverkocht zijn. Op de officiële website van Weerribben-Wieden vind je een overzicht van alle verhuurders van boten.

Bootje huren Giethoorn
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De gemakkelijkste plaats om boten te huren is Giethoorn zelf, maar er zijn ook huurbedrijven in Ossenzijl en Vollenhove. Vanaf het pittoreske waterdorp vaar je in enkele uren een mooie route, met de mogelijkheid om bij goed weer te zwemmen in het een meter diepe meer. Op een eiland midden in het Bovenwijde meer kan je uitrusten op het gras.

Bovenwijde meer
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Wie de drukte van Giethoorn wil vermijden, kan ook naar Kalenberg of Ossenzijl op vakantie. Ook hiervandaan vaar je door pure natuur van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Fotografeer de bloemrijke weides en schitterende rietkragen vanaf je bootje.

Het huren van een kano of fluisterboot kan via verschillende verhuurders, restaurants en brasseries in het park. Wanneer je een chalet huurt bij Vakantiepark Giethoorn is een fluisterboot vaak al inbegrepen in de huurprijs!

Kanoën in Giethoorn
Peddelen
Deel op Pinterest

Er zijn speciale vaarroutes in diverse kleuren in het park uitgezet en er zijn onderweg picknickplaatsen aangelegd waar je heerlijk van je lunch geniet in de vrije natuur. Het huren van een fluisterboot, punterboot, kano of kajak is op verschillende plaatsen mogelijk, dit is gemakkelijk ter plaatse te regelen.

3. Ecowaterliner watertaxi

Meerdere delen van de het Nationaal Park Weerribben-Wieden op één dag willen bekijken? Dan is de Ecowaterliner de perfecte oplossing. Op gezette tijden varen de watertaxi’s vanaf St. Jansklooster naar Giethoorn en naar Blokzijl op en neer. De Ecowaterliner is daardoor ideaal om wandelen, fietsen en een bezoekje aan één van deze pittoreske dorpjes te combineren. De watertaxi is te boeken via de officiële site van Weerribben-Wieden.

4. Met de boswachter op pad

Om alles over de Weerribben te weten te komen kun je op dinsdag of donderdag met de boswachter op pad. Vanaf het Buitencentrum de Weerribben vertrekt een rondvaart waarbij de boswachter je meeneemt door de watergangen en je alles vertelt over de vroegere turfwinning, de vele dieren in dit gebied en alles wat er vandaag de dag aan gedaan wordt om van het natuurgebied een prachtig plekje te maken voor mens en dier.

5. Zwemmen

Het strandje langs de Westelijke Belterwijde, tussen Zwartsluis en de Blauwe Hand, staat voor mensen in de buurt bekend als Strekdam. Het is een geliefkoosde plek om te vertoeven. Er is een zandstrand, een volleybalveld en goede infrastructuur, met sanitaire voorzieningen. Het zwemwater is hier van zeer goede kwaliteit.

Fietsen bij Giethoorn

De natuur verkennen over land is natuurlijk ook mogelijk in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Te voet of met de fiets word je al gauw één met het landschap.

De fietskaart Kop van Overijssel van ANWB toont je vele fietsroutes in de Weerribben Wieden op kaart. Goed om te weten: ook met de elektrische fiets is het park toegankelijk, er is een oplaadpunt in het park.
Vanaf Bezoekerscentrum de Weerribben vertrekt een fietsroute van 23 km door dit natuurgebied. Gedetailleerde kaarten hiervoor zijn te verkrijgen bij het bezoekerscentrum.

Verder zijn er veel faciliteiten berekend op mindervaliden. Zo is het gebied toegankelijk voor iedereen, jong en oud.

Wandelen bij Giethoorn

Er zijn verschillende wandelroutes aangelegd. Een aanrader is het bijvoorbeeld om met de boswachter het gebied te verkennen, maar ook op eigen houtje kan je prachtig wandelen. Denk bijvoorbeeld eens aan een laarzenpad in de Weerribben of de Wieden. Lekker ploeteren door de modder.

Koe langs de kant
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Om te wandelen is het aan te raden om te beginnen bij Buitencentrum de Weerribben. Vanaf hier vertrekken er verschillende wandelingen door het gebied heen en loop je tussen de Weerribben. Persoonlijke favoriet is het 3,2 km lange Natuurpad. De met rood aangegeven route loopt dwars door de natuur, waardoor je te voet de echte Weerribben beleving kan ervaren. 

Vogels observeren

In het gebied staan verschillende vogelkijkhutten. De persoonlijke favorieten van de boswachter zijn de vogelkijkhutten bij Meentebrug en bij Ramspolder. Bij Meentebrug heb je een goede kans om de ijsvogel te spotten, en ook de otter is hier een veel geziene gast. De hut bij Ramspolder is wat hoger en geeft daardoor de mogelijkheid om ver over de polder heen te kijken. 

Vogelkijkhut Meentebrug
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Overnachten in een vakantiepark

Wie met kinderen naar Giethoorn op vakantie gaat, vindt het vaak prettig om te verblijven in een accommodatie waar ook andere gezinnen aanwezig zijn. Er zijn verschillende vakantieparken bij de Weerribben-Wieden. 

Arno verkende het gebied op uitnodiging van VisitOost. Op hun website vind je nog meer leuke activiteiten om te doen in de Weerribben-Wieden.

Weerribben-Wieden gezien vanuit de lucht

De Weerribben-Wieden vanuit een ander perspectief. Bekijk het filmpje met beelden van onze drone. Een samenwerking van Arno Schaveling en Manou 't Lam.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!