Ga naar content

Wat te doen in het Vechtdal

In het Vechtdal in Overijssel is van alles te beleven. De vele wandel- en fietspaden nodigen uit om er actief op uit te trekken, maar ook op het water van de Vecht is het goed vertoeven. Ga suppen of kanoën op de rivier of fiets over de bekende Kunstwegen, met kunstwerken van hedendaagse artiesten.

Activiteiten in het Vechtdal

Wat doen tijdens een vakantie in de vallei van de Vecht? Op de campings en vakantieparken heerst altijd een gezellige sfeer en vermaken kinderen zich de hele dag door. Volwassenen geven de voorkeur aan een stevige wandeling of mooie fietstocht langs het water. In de winter trekken mensen van alle leeftijden de schaatsen aan op de ijsbanen van Dalfsen, Ommen, Hardenberg of Gramsbergen. En zo is er voor jong en oud in alle seizoenen wat te beleven.

1. Fietsen in het Vechtdal

De beste manier om de natuur van het Vechtdal in je op te nemen is op het zadel. Langs de Vecht zijn prachtige routes aangelegd, met heerlijke banken om tot rust te komen. Wil je het water over, dan kan de fiets mee op een van de pontjes, bij Rheeze of Hessum.

De bekendste route is de LF16 Vechtdalroute, een 245 km lange route die zich uitstrekt van Zwolle tot Darfeld (bij de bron van de Vecht). Je kan natuurlijk ook slechts een deel hiervan fietsen.

Of kies voor een korter fietspad langs Rheeze, over het rondje Hardenberg-Beerze, een mooie route langs de Vecht, door Beerze en de Oldemeijer. Het Rondje Reestdal is 38 km lang en voert langs Staphorst, met boswachterij en de Zwarte Dennen. Vanaf Landgoed de Uitkijk is er een leuke fietstocht naar de Lemelerberg, en de vallei van de Regge kan je goed verkennen op de gevarieerde Archemerroute.

Fietsen Vechtdal
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De vele fietsroutes zijn populair bij jong en oud. Voor gezinnen met kinderen is het heerlijk fietsen langs het water. Maar ook met een groep vriendinnen of als stel kan je geen mooier fietsgebied in Overijssel vinden. De meeste vakantieparken en hotels bieden fietsverhuur aan en uiteraard kan je naast recreatieve fietsen tegenwoordig ook overal e-bikes huren.

Bekijk meer fietsroutes op de website van VisitOost.

2. Wandelen

Het aantal wandelroutes is haast niet samen te vatten in een kort stukje tekst. Of je nu een stuk gaat wandelen over het Pieterpad of een rondje Lemelerberg loopt, de wandelingen in het Vechtdal hebben allemaal een afwisselend karakter.

Lees meer over

Gedetailleerde wandelkaarten en -gidsen zijn verkrijgbaar bij Reisboekhandel De Zwerver

Met natuurgidsen in Beerze
Wandelen met natuurgidsen van Landschap Overijssel
Deel op Pinterest

3. Pret bij en op het water

De zwemplas Oldemeijer is de plek om te vertoeven op warme zomerdagen. De witte zandstranden en het blauwe water contrasteren mooi tegen het omliggende groen. Gezinnen met kinderen kunnen zich hier heerlijk vermaken midden in de natuur.

Zwemvijver Rheeze
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een bootje huren, kanoën of suppen: ook waterliefhebbers komen niets te kort in de regio. Rederij Peters in Ommen is een goede uitvalsbasis voor alle avonturen op het water. Hier boek je een rondvaart of huur je een kajak. Als gezin kan je ook een fluistersloep huren en er een dagje gezellig op uit trekken.

4. Origineel overnachten

Een vakantie wordt pas echt bijzonder als ook de accommodatie een ervaring is. Daarom gaan wij bij Naturescanner altijd op zoek naar unieke plekjes om te overnachten. Een sfeervolle luxe bed and breakfast in een oude potstal, een luxe boutique hotel of een kleinschalige camping, maar net wat jouw wensen voor een verblijf zijn. Bekijk onze tips voor bijzondere overnachtingen in het Vechtdal

© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Aspergeboerderij bezoeken

Wie in het voorjaar uit eten gaat in het Vechtdal kan er niet om heen, het witte goud! Wie lust het niet, een romige aspergesoep of een traditioneel gerecht met ei en ham?

Tijdens een wandeling of fietstocht mag een bezoek aan een van de aspergeboerderijen dan eigenlijk ook niet ontbreken. Wij bezochten de boerderij van Jan Nijhuis in Diffelen. Tijdens een rondleiding vertelt hij ons meer over de aspergeteelt.

Aspergeboerderij Vechtdal
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Aanvankelijk werden in het Vechtdal geen asperges geteeld, maar de esgrond bleek zeer geschikt en dus specialiseerde Nijhuis zich verder in het witte goud. Tegenwoordig verkoopt de aspergeboerderij alleen nog aan particuliere consumenten en ondernemers uit de regio. Meer weten? Hier vind je meer over aspergeboerderij Nijenhuis.

6. Landgoederen en kastelen bezoeken

Landgoed Beerze is een zeer divers natuurgebied waar verschillende landschapstypen te vinden zijn, zoals hoogveen, natte heide en een zandverstuiving. Je kunt er heerlijk door de natuur dwalen én een stukje geschiedenis opsnuiven, want in het landhuis verbleven Koningin Juliana en Prins Bernhard in de jaren '60 vaak. 

Naturescanner ging met twee natuurgidsen van Landschap Overijssel op pad in het gebied. Lees alles over de flora en fauna van Beerze.

Landgoed Beerze
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Kasteel Rechteren is het enige middeleeuwse kasteel dat in z'n geheel bewaard is gebleven in Overijssel. Het kasteel ligt bij Dalfsen midden op een eiland in een oude arm van de Vecht en vormt het middelpunt van een landgoed. 

Helaas zijn het kasteel en de bijbehorende tuinen niet toegankelijk voor publiek, maar het is wel goed te bekijken vanaf de weg van Vilsteren naar Dalfsen. En over het bijbehorende landgoed is het heerlijk wandelen.

Rechteren
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Het Landgoed Vilsteren is ook bezoeken, ook al is het in particuliere handen. Sterker nog, het gehele dorp Vilsteren behoort tot het landgoed en dat is uniek in Nederland. Maak eens een wandeling over het landgoed langs Huis Vilsteren, de theekoepel, uitzichtpunt de Kurketrekker en de Siegersteeg, een geleidelijke grens tussen het landgoedpark en de natuur langs de Vecht. 

7. Koesafari Vechtdal Hoeve

Bijzonder populair is de Koesafari van de Vechtdal Hoeve. Boerin Simone neemt je mee op haar tractor en vertelt je alles over het boerenleven en de koeien. Erg leuk is het om dit uit te breiden met een sloepentocht naar het natuurgebied waar de Brandrode runderen staan.

8. Uitkijktoren Vechtdal

Vanaf de 20 meter hoge Uitkijktoren De Stokte bij Dalfsen heb je een geweldig uitzicht over de Vecht en de omliggende natuur. Kijk naar de blauwe rivier, de uitgestrekte groene weides met koeien en wie weet spot je er nog mooie vogels. Diverse wandel- en fietsroutes in de regio komen langs de toren. 

De Stokte
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest
Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!