Ga naar content

Fietsen in Overijssel

Overijssel - Als er een ding is waar de bewoners van de provincie trots op zijn, dan is het wel hun mooie natuur. Het afwisselende landschap van bossen, weilanden, rivieren en heide is bijzonder mooi om met de tweewieler te verkennen. Een uitgebreid netwerk aan fietsroutes verbindt de mooiste bezienswaardigheden met elkaar. Fiets langs knooppunten van natuurpark naar natuurpark, langs Hanzesteden en kronkelende riviertjes. Overijssel is een heerlijke fietsprovincie.

Wij huurden e-bikes bij IJsselbikes fietsverhuur en trokken er op uit met een route in de hand. Op borden langs de paden kan je altijd kijken waar je je bevindt. Maar uiteraard kan je ook gebruik maken van apps, fietsgidsen of -kaarten. Bij Reisboekhandel De Zwerver is een groot aantal gidsen beschikbaar met uitgebreide details van de verschillende routes.

Salland fietsnetwerk
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Mooiste fietsroutes in Overijssel

Uiteraard zijn er tal van mooie routes te vinden in de gidsen en online apps. Zelf stapten we al enkele keren op het zadel en delen graag onze favoriete fietspaden en routes. Ons favoriete fietsgebied? Het IJssellandschap, waar je een mooie afwisseling hebt tussen water, historie en natuur.

Tips voor fietsarrangementen

1. Fietsen langs landgoederen en kloosters

De rivier de IJssel is de levensader van West-Overijssel. Vanaf Kasteel de Haere in Olst-Wijhe kan je een mooie route fietsen door het IJssellandschap. Vanaf de parkeerplaats bij het kasteel sla je linksaf en fietst naar fietsknooppunt 72. Op 100 meter van de route ligt het mooie Landgoed Groot Hoenlo. Hiervandaan volg je knooppunten 68 - 77 - 67 - eventuele tussenstop bij het klooster Nieuw Sion - 81 - 80 - 82 - 65 - 66 - 55. Hier kan je wandelen op landgoed Nieuw Rande, en dineren / overnachten bij Hotel Gaia, een aanrader! 

Fietsen Overijssel
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Fietsen langs de IJssellinie

Na de Tweede Wereldoorlog was er lange tijd onrust tussen de Sovjet Unie en het Westen, de periode die men de Koude Oorlog noemt. Wat veel mensen niet weten, is dat er in het diepste geheim een hele verdedigingslinie werd klaargemaakt voor een eventuele inval van de Russen. Een strook land van 5-10 km breed kon bij grote dreiging onder water worden gezet. Lees meer over het Geheim van de IJssel in Oorlog en Vrede.

3. Fietsen en mountainbiken op de Sallandse Heuvelrug

Het golvende landschap van de Sallandse Heuvelrug staat bekend bij iedere mountainbike liefhebber uit de omgeving. Vooral de routes in Rijssen en Hellendoorn genieten een grote bekendheid. Erg mooi wanneer de natuur paars kleurt! Ook recreatiefietsers kunnen op hun gemak fietsen langs de bloeiende heide, er zijn paden voor iedereen!

Deel op Pinterest

Op de officiële site van de Sallandse Heuvelrug vind je gedetailleerde informatie over de verschillende MTB-routes.

4. Fietsen in Twente

Ook Twente heeft veel moois te bieden voor de fietsliefhebber. Ook hier kan je er makkelijk zelf op uit trekken en een route fietsen langs knooppunten. Deze Industrieel Erfgoed Route op de site van de ANWB is bijvoorbeeld erg mooi en leerzaam.

Twente op de fiets
Deel op Pinterest

Maar wat ook leuk is, is dat hier regelmatig meerdaagse georganiseerde fietsarrangementen worden aangeboden. Hierbij zijn routes uitgestippeld langs de mooiste plekjes in Twente, en zijn lunch, diner en overnachtingen voor je geregeld.

5. Fietsen over het Pieterpad

Tot slot nog een leuke route die wellicht beter bij je bekend staat als wandelpad. Maar het Pieterpad kan ook op de fiets afgelegd worden! Super leuk en weer heel anders. Een aantal mooie etappes voert door Overijssel. Bekijk meer tips over het Pieterpad

6. Fietsen in Weerribben-Wieden

Hoewel de meeste mensen een bootje nemen om het nationaal park bij Giethoorn te verkennen, is het ook bijzonder leuk om hier op de fiets te stappen. Zo heeft Natuurmonumenten bijvoorbeeld een mooie 43 km lange fietsroute, die je kunt inkorten naar 35 km. Vanaf het bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster rijd je langs de Grote Otterskooi, de grootste eendenkooi van Europa, de watertoren met uitzicht over dit waterland.

Fiets langs oude veen- en turfafgravingen, moerasbossen en waaiende rietvelden. Water- en weidevogels, libellen en vlinders zijn hier talrijk aanwezig. 

Kijk voor meer informatie over de regio ook eens op VisitOost of check onze tips voor overige activiteiten om te doen in Overijssel.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!