Ga naar content

Salland

In de provincie Overijssel strekken zich diverse mooie regio's uit, van Twente in het oosten tot het Vechtdal in het noorden. Salland is een van die gebieden waar ik in elk seizoen graag een keertje kom. Hier kom ik tot rust, geniet ik van vogels, kabbelende beekjes en mooie oude boerderijen.

Natuur in Salland

De natuur in Salland biedt een grote diversiteit, gaande van bossen tot heidelandschappen en rivierdalen. De meeste heidegebieden worden begroeid door jeneverbes en struikhei, en zijn omzoomd door grove dennen. De uiterwaarden langs de IJssel vormen een fijne afwisseling met een bezoek aan een van de historische hanzesteden. Langs de graslanden en in de bossen zijn de mogelijkheden om te wandelen en te fietsen eindeloos. 

Mooiste plekken Salland

Een weekend overnachten in de regio is eigenlijk te kort, dus probeer minstens een weekje uit te trekken om de mooiste plekken te verkennen. Zelf verbleven wij afgelopen vakantie in een vakantievilla bij Hof van Salland, waar je fietsen kunt huren om de omgeving te verkennen. Hieronder een overzicht van mijn favoriete plekjes om te ontdekken in Salland!

Bijzonder overnachten

1. Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug is een nationaal park onder beheer van o.a. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Het is een van de meest omvangrijke aaneengesloten droge heidegebieden van Europa.

Sallandse Heuvelrug
Deel op Pinterest

De Hellendoornse Berg, de Sprengenberg, de Holterberg en tal van andere heuvels behoren tot de Sallandse Heuvelrug. Vossen, reeën, dassen leven in het gebied. Een aantal zeldzame inwoners zijn de populatie korhoenders die hier nog voorkomt, nachtzwaluwen en zandhagedissen. De hazelworm komt hier vrij veel voor.

2. Lemelerberg

Toen ik de Lemelerberg voor het eerst bezocht waren mijn verwachtingen niet hoog. Ik dacht dat het gewoon een natuurgebied was, zoals zoveel andere in Nederland. Toch heeft dit iets extra. De stuwwal, een verhoging in het landschap, werd tijdens de ijstijd gevormd door gletsjers. Het heuvelachtige gebied, de heide, de bossen, de jeneverstruiken, de grote aantallen vogels en de prachtige uitzichtpunten hebben mijn hart veroverd.

De Lemelerberg is op sommige plekken 60 meter hoog en wanneer je hier komt wandelen of fietsen zal je de hoogteverschillen goed merken. De routes voeren langs verschillende hoger gelegen plekken en bieden uitzicht op de heide. De Archemerberg is het hoogste punt in de omgeving (78 m). 

Deel op Pinterest

Op de top bevindt zich een grote zwerfkei, de Dikke Steen. Kinderen genieten er van om hier te klimmen en te klauteren, terwijl ouders of grootouders even genieten van de prachtige natuur.

3. IJssel

De IJssel wordt door velen gezien als de mooiste rivier in Nederland. Wanneer je struint door de uiterwaarden en de natuurgebieden rond de rivier of gaat varen met een rondvaartboot op het stromende water, begrijp je waarom de bewoners van Salland trots zijn. Het landschap wisselt constant en achter elke bocht ontdek je weer een mooi stukje natuur. Een van de mooiste plekjes langs de IJssel is natuurgebied de Duursche Waarden bij Fortmond.

Uiterwaarden IJssel
Deel op Pinterest

Vanaf het informatiecentrum den Nul voert de 8 km lange Ruige Route door de Duursche Waarden. Dit is een ideale wandeling om kennis te maken met de mooiste plekken langs de IJssel. Er zijn ook enkele kortere routes voor wie 8 km net te ver vindt.

Op de fiets is de 65 km lange route Rondje Pontje een aanrader om de diversiteit van het gebied in je op te nemen. Bij de inlichtingenbureaus van Olst-Wijhe en Heerde kan je een boekje van de fietsroute aanschaffen.

4. Het Reggedal

De rivier de Regge slingert door het landschap ten oosten van de Heuvelrug. Oevers met waaiend riet, modderige bochten, moerassen en uitgestrekte weilanden trekken tal van vogelsoorten. Vooral de ijsvogel wordt hier vaak gezien, en dat kan ik beamen. Tijdens één wandeling zag ik er maar liefst 5.

Vanaf de parkeerplaats nabij de Reggesteeg in Hancate vertrekken drie wandelroutes door het gebied.

Regge
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Met een kano of een elektrisch gedreven fluisterbootje kan je de natuur vanaf het water bewonderen. Met de Enterse Zomp vertrek je in Enter, Rijssen of Hellendoorn. 

5. Luttenberg

Luttenberg is een dorp tussen Raalte en Hellendoorn. Rondom en over de berg voert een wandelroute, waarbij je geniet van schitterende uitzichten. 

6. Deventer

Een bezoek aan Hanzestad Deventer mag niet ontbreken tijdens je vakantie in Salland. Middeleeuwse gebouwen, historische musea en het Worpplantsoen, het oudste park van Nederland. Geniet op een van de terrasjes en kuier door de gezellige steegjes van de stad. Deventer is prachtig gelegen aan de oevers van de IJssel.

Wandelen in Salland

Wandel langs rivieren en beekjes, over de hellingen van de Sallandse Heuvelrug en door hanzesteden. Er zijn legio mogelijkheden om Salland te voet te verkennen.

Het Sallandpad (130 km) voert langs de mooiste plekken in het Nationaal Park. Ook de uiterwaarden liggen langs de route.
De Sallandse Zandloper (45 km) wordt meestal in 2 dagen gelopen, met 1 overnachting.
De wandelroutes langs de Regge (4 - 8 - 10 km) vertrekken vanaf Hancate, bij de Reggesteeg.
Het Boetelerveld biedt een mooie route (4 km) voor jong en oud langs Raalte en Mariënheem. Rust en ruimte.
Het Schipbeekpad (90 km) loopt langs de Schipbeek. Op te splitsen in meerdere etappes.

Naast de vele gemarkeerde wandelroutes, worden er ook jaarlijks tal van wandelevenementen georganiseerd, zoals de Sallandse Wandelvierdaagse en de Sallandse Heuvelentocht.

Fietsen in Salland

De regio is rijk aan fietsroutes in alle niveaus, van paden voor recreanten tot pittige single track routes voor fervente mountainbikers.

Rondje Pontje is een 65 kilometer lange fietsroute langs de IJssel.
Rondje Salland
is een 205 kilometer lange route dwars door Salland. Je maakt kennis met het nationaal park de Sallandse Heuvelrug, maar ook met de lager gelegen gebieden, zoals de uiterwaarden.

MTB Salland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Rondje Sallandse Heuvelrug is een route van 60 km over de steile bergruggen van het nationaal park. Zeer afwisselend ook.
Rondje Deventer
voert langs de prachtige landgoederen en de historische gebouwen van de hanzestad. Ook de Zandwetering en de IJssel worden aangedaan tijdens deze 45 km lange route.
Liberation Route
bestaat uit vier routes langs de herdenkingsmonumenten en historische locaties van de Tweede Wereldoorlog.

Vogelen in Salland

Langs de uiterwaarden van de IJssel, of in observatiehutten op de Sallandse Heuvelrug, je kunt hier op veel plekken vogels observeren. Het landschap verandert het hele jaar door en dus ook de soorten die je op verschillende tijdstippen in het jaar kunt zien. Op onderstaande plekken in Salland zijn er observatiehutten:
Hengforderwaarden
: vogelkijkhut
Duursche Waarden
: uitkijktoren en een vogelkijkhut
Tichelgaten
(Windesheim): twee vogelkijkhutten
Welsum - Katersted
e: kijkscherm 

Tjiftjaf
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!