Ga naar content

Fietsen op de Veluwezoom

Voor velen een van de mooiste gebieden om te zien in eigen land. Te voet kan je de meeste plekken verkennen, maar ook op de tweewieler maak je kennis met een prachtig landschap vol verrassingen. Fietsen op de Veluwezoom is een feestje. Dankzij de vele fietspaden in en rond het gebied kan je de tocht zo intensief maken als je zelf wil.

Mooiste fietsroutes Veluwezoom

Waar fietsen? Wij huurden een fiets tijdens ons verblijf op Landal Coldenhove en verkenden de omgeving vanaf het vakantiepark. Bij de receptie lagen verschillende ideeën voor fietsroutes, maar wij zochten zelf enkele mooie routes uit.
Liever niet zelf uitzoeken? Het is ook mogelijk om een meerdaagse georganiseerde fietsvakantie te boeken! Het transfer van bagage wordt voor je geregeld. Dat is helemaal te gek uiteraard!

Overnachten op een vakantiepark

Wat fietsen op de Veluwezoom zo leuk maakt, is dat het landschap in het nationaal park heel hobbelig is. Zodra je van de grotere wegen afwijkt, zal je regelmatig over of langs heuvels rijden. Diepe beken en sprengen met steile oevers zijn niet ongewoon. Deze afwisseling maakt elke fietstocht speels en dat is bijzonder aangenaam.

1. Fietsroute Posbank

Op VisitArnhem vonden we deze leuke route. Het fietspad is 46 kilometer lang. De gevarieerde route voert langs de Posbank, de heide, observatiepost Herikhuizen, maar ook langs de uiterwaarden van de IJssel en landgoederen. Een schitterende route die van alles een beetje meepakt. Perfect om een goed beeld te krijgen van de gevarieerde natuur in de regio. 

Fietsroutes Veluwezoom
Deel op Pinterest

2. Fietsroute Kastelen en Landgoederen

De Veluwezoom is ook wel bekend als Gelders Arcadië vanwege de vele landgoederen en kastelen die in dit gebied te vinden zijn. Fiets met deze route langs een aantal van deze landgoederen zoals Kasteel Middachten, Kasteel Rosendael, Kasteel Doorwerth, Villa Sanoer en Huis Zypendaal. Wanneer je door de heuvels fietst en de landschappen in je opneemt, begrijp je wel waarom dit een aantrekkelijke plek is om je landhuis te vestigen. De route is 42 kilometer lang.

3. Fietsroute Watermolens

Gedurende de 40 kilometer lange tocht maak je kennis met de rol die water speelt in de Veluwezoom. Bezoek papierfabriek De Middelste Molen en bekijk bij de Loenense Waterval hoe korenmolens en papiermolens draaien. Deze route is ideaal voor mensen die de geschiedenis van het gebied willen combineren met het natuurschoon.

Overnachten in stijl

4. Fietsen bij Landal Coldenhove

Verblijf je net als wij op dit vakantiepark, midden in het nationaal park? Dan is dit een perfecte uitvalsbasis voor korte of langere routes. Er wacht je een grote variatie aan bossen, heide, steile hellingen en idyllische landerijen. 

© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Vanaf het vakantiepark kan je bijvoorbeeld naar de Loenense Waterval fietsen. Bij de receptie ligt een kaartje klaar van de 36 kilometer lange Fietsroute Loenen. Wij hadden hem een beetje ingekort vanwege tijdgebrek. 

De gevarieerde route voert over goed aangelegde paden, door de Loenermark, een fraai landschap met bossen en heide. Het pad gaat dan via de Woeste Hoeve verder langs de beek waarin zich de hoogste waterval van Nederland bevindt. De Waterval van Loenen heeft een verval van 15 meter. De trappen zijn aangelegd, maar het is een bijzonder fraai plekje midden in het heuvelachtige boslandschap. Ook het Nationaal Ereveld Loenen is een stopje waard om de meer dan 4.000 begraven oorlogsslachtoffers te herdenken. Laatste bezienswaardigheid langs de fietsroute is de Papierfabriek de Middelste Molen.

© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

De Fietsroute Apeldoorns Kanaal is 37 kilometer lang en voert door Eerbeek, Laag-Soeren, langs het Apeldoorns kanaal en de Papierfabriek, via Lieren, Oosterhuizen, het Museumstation Beekbergen weer naar Eerbeek. Ook deze route is verkrijgbaar bij Landal.

Meer fietsroutes

Natuurlijk zijn er nog veel meer routes op de fiets af te leggen door de Veluwezoom. De Zwerver biedt handige fietskaarten aan met allerlei routes door het gebied.

Mountainbiken Veluwezoom

De heuvelachtige landschappen van de Veluwezoom lenen zich ook uitstekend om te mountainbiken. Zie jij jezelf al scheuren over de heuvels, door het bos en langs de hei? Pak dan de mountainbikeroute op de Veluwezoom. Zwaar, maar erg mooi! Tussen de afdalingen, technische paden en pittige beklimmingen door geniet je namelijk van de flora en fauna van het gebied. Zo’n avontuurlijke route ga je niet snel meer vinden in Nederland! 

MTB Veluwezoom
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

Meer overnachtingstips

Meer weten over het landschap en de bezienswaardigheden? Check dan ook onze tips over Natuur Veluwezoom.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!