Ga naar content

Lunteren en het Middelpunt van Nederland

Op een steenworp van ons nieuwe kantoor in Lunteren ligt de Goudsberg, hét Middelpunt van Nederland. De afgelopen jaren hebben Stichting Luntersche Buurtbosch, in samenwerking met de gemeente Ede, het Geldersch Landschap en de provincie Gelderland de handen ineen geslagen om dit gebied de naamsbekendheid te geven die het verdient.

Bezienswaardigheden en natuur bij Lunteren

Lunteren is een lieflijk dorp, dicht bij Ede, waar mensen elkaar vriendelijk begroeten op straat en zondagsrust nog wordt gerespecteerd. De natuur is hier altijd binnen handbereik, er valt van alles te ontdekken in Lunteren. Ook de Hoge Veluwe, de heide en bossen van Ede liggen op korte afstand. Wat zijn dan de mooiste plekken in Lunteren? We vertellen je graag meer over de leukste bezienswaardigheden.

1. De Goudsberg

In het Goudsberggebied ligt het Middelpunt van Nederland. Of dit het échte middelpunt is, daarover verschillen de meningen, omdat het afhangt van de manier van meten. Het bezoekerscentrum van de Goudsberg is Museum Lunteren, waar je met foto's en interactieve onderdelen alles te weten komt over de omgeving.

Langs de Hessenweg, bij Restaurant de Goudsberg, ligt een monument, bestaande uit 3 zwerfkeien uit de ijstijd, die in een cirkel zijn opgesteld. 3 paden komen hier samen.

2. Zandgroeve in Lunteren

Gedurende enkele eeuwen vonden er veel afgravingen van zand en grind plaats rond de Goudsberg. Dit levert een heuvelachtig landschap op, met tal van hoogteverschillen. Kinderen kunnen hier heerlijk rennen van de heuvel of rollen in het zand.

Bij de groeve aan de Hessenweg is ook een aanzienlijk hoogteverschil ontstaan. Vanaf het Middelpunt van Nederland heeft men een trap gebouwd naar het diepste punt van de groeve. Langs deze wandeltrap krijg je informatie over de geschiedenis van het gebied.

© Naturescanner

3. Luntersche Buurtbosch

Het is heerlijk wandelen in het Luntersche Buurtbosch. Het bos is wat glooiender dan de andere bossen in de buurt van Ede. Wat dit bos zo bijzonder maakt, is het ontwerp. De paden zijn aangelegd in de vorm van een tak met blaadjes. Het heeft ook een interessante geschiedenis, omdat het bos door een rijke Lunterse notaris werd geschonken aan de bewoners van Lunteren, waardoor het dus werkelijk een "Buurtbosch" werd.

Van zonsopgang tot zonsondergang is het heerlijk wandelen, fietsen en paardrijden in het Lunterse Buurtbosch. Honden moeten aangelijnd.

4. Uitkijktoren de Koepel

De uitkijktoren op de Galgenberg was aanvankelijk een theehuisje, waarvandaan de oorspronkelijke eigenaar, notaris Van den Ham, genoot van het uitzicht op het bos. Al snel groeiden de bomen boven het zicht uit en liet hij er een verdieping op bouwen. In 1913 werd het theehuis vervangen door het huidige gebouw, wat later opgehoogd werd tot 4 verdiepingen. Sommige dagen is het mogelijk om de Uitkijktoren te bezoeken en te genieten van een fraai vergezicht. Er is tevens een expositie over mensen die ooit op de Goudsberg verbleven. 

5. Hessenhut observatie

De observatiehut bij de Hessenweg biedt een fantastisch mooi zicht over de middeleeuwse eng. De Hessenhut werd gebouwd langs een historische handelsroute tussen Arnhem en Amersfoort. Er is gekozen voor een wielvormige constructie, omdat dit refereert aan de hessenwagens waarmee de handelaren in de middeleeuwen over de weg reden. Een centraal geplante sequoia boom zal in de toekomst ver boven de Hessenhut uitgroeien. Geniet van de mooie natuur en stilte!

6. Celtic Fields - Boerderij uit de ijzertijd

De regio heeft een rijke geschiedenis en reeds in de prehistorie woonden hier mensen. In de omgeving van de Goudsberg bevindt zich een aantal gereconstrueerde prehistorische akkers, de zogeheten Celtic Fields. Aan de Vijfsprongweg werd een ijzertijdboerderij met voorraadschuur en akker in de vorm van een Celtic Field nagemaakt. De landbouwgronden van ongeveer 40 bij 40 meter fungeerden als een soort wisselteelt. Erg mooi om te zien. De parkeerplaats bij de IJzertijdboerderij is tevens een van de twee toegangsplekken voor het Wekeromse Zand.

7. Wekeromse Zand

In de buurt van Lunteren vind je een aantal mooie zandverstuivingen, waaronder het Wekeromse Zand. Meer dan 100 ha. aan actief stuivend zand vormt hier een eindeloze natuurlijke zandbak voor kinderen, een wandelwalhalla voor volwassenen.  Een van onze favoriete uitwaaiplekjes!

8. Pinetum de Dennenhorst

50 kleuren groen! Laat je verbazen door de schoonheid van naaldbomen. Aan de Boslaan, bij Hotel De Lunterse Boer, ligt Pinetum de Dennenhorst; een tuin met een grote diversiteit aan naaldbomen. Een pad voert door de 6 ha. grote tuin, langs de vele verschillende soorten.

9. Muur van Mussert

Bij het Nationaal Tehuis aan de Hessenweg vind je overblijfselen van een zwarte pagina uit de geschiedenis van Lunteren. Hier kwamen in de Tweede Wereldoorlog mensen van de NSB bij elkaar.

10. Het Uilenbos

Midden in de bossen ligt het met riet bedekte Pannenkoekenhuis Het Uilenbos, een ideale stopplek voor een vakantie met kinderen in Lunteren. Bij het restaurant zit ook een kinderboerderij en een grote speeltuin, met toestellen die hun ouders kennen van vroeger.  Er zijn veel wandel- en fietsmogelijkheden en uiteraard kan je hier ook lekker eten en drinken.

Wandelen in Lunteren

Vanaf Restaurant / Camping de Goudsberg en Pannenkoekenhuis het Uilenbos voeren diverse wandelroutes door het Luntersche Bos en langs de hoogtepunten om te zien. Korte en lange routes nodigen uit om in enkele dagen de hele omgeving rond het Middelpunt van Nederland te verkennen.

Weekend of vakantie in Lunteren

Verblijf je in de buurt van de Hoge Veluwe, of wil je een keer een minder bekend stukje Gelderland ontdekken? Lunteren, met het Middelpunt van Nederland, is zeker een bezoekje waard. Er zijn diverse campings, vakantieparken en hotels om te genieten van al het moois wat Lunteren te bieden heeft. Wie weet komen we jou nog wel tegen!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!