Ga naar content

Renswoude

Renswoude is een gemeente in de Gelderse Vallei, in de directe omgeving van Veenendaal en Ede. Het ligt ook niet heel ver van onze thuisbasis Lunteren, dus zijn wij hier regelmatig te vinden voor een fikse wandeling. Het landschap kenmerkt zich door weilanden en prachtige boerderijen, dijkjes en sloten omzoomd door knotwilgen.

Bezienswaardigheden in Renswoude

Wat is er te zien in Renswoude? Welke mooie plekjes mag je niet missen tijdens een bezoek aan dit romantische plaatsje in de Provincie Utrecht?

1. Kasteel Renswoude

Dit Rijksmonument is uiteraard het hoogtepunt en de bekendste trekpleister van Renswoude. Vroeger noemde men dit monumentale landgoed ook wel Borchwal, waarschijnlijk afgeleid van de borgwal die vroeger rond het kasteel lag. Het gebouw zoals dat vandaag de dag bestaat dateert uit 1654.

Niet alleen het romantische kasteel maakt indruk. Ook de Engelse tuinen en het natuurgebied rond het park zijn prachtig om te zien. Vanaf heel veel plekken in het Kasteelbos zijn er doorkijkjes naar het landgoed. De parkeerplaats bevindt zich aan de andere kant van de weg, tegenover het kasteel. Op aanvraag kan het kasteel bezocht worden.

2. Kasteelbos

Het 60 ha grote bos rond het kasteel is een fraai wandelgebied met dikke oude loofbomen. Konden de 150 jaar oude eiken en beuken maar praten, denk ik vaak. In en rondom het bos bevinden zich nog andere rijksmonumenten, zoals de Kasteelboerderij, het Grand Canal, de duiventil en het oude theehuis. De bomen weerspiegelen prachtig in het water van het kanaal. 

Grand Canal
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Fort Daatselaar en de Grebbelinie

Dit voormalige fort dateert uit 1799, maar raakte in verval tijdens de Tweede Wereldoorlog. Recent werd een deel gerestaureerd en nu geeft het een geheel aan heuvels een goed beeld van wat het ooit geweest moet zijn. De Lunterse Beek stroomt door de grachten. Kanonnen en houten standbeelden werden geplaatst en vanaf de bankjes op de wallen kan je genieten van het natuurgebied.

De Grebbelinie is een 40 km lange waterlinie uit de 18de eeuw, maar die vooral bekend werd door de verdedigingsfunctie die ze had tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag zijn de meeste bunkers en verdedigingswerken overwoekerd door de natuur en vormt het een mooi wandelgebied.

Renswoude
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wandelen in Renswoude

Wandelen bij Renswoude, dat is lopen langs boerderijen, landgoederen en weilanden. Vanaf de parkeerplaats tegenover het Kasteel kan je mooie wandelingen maken.

Wandel langs het Grand Canal en geniet van de prachtige bomenrijen. Op het water zitten meerkoeten en tal van eenden.

Je kunt dan verder wandelen over de slaperdijk en langs de Lunterse Beek naar Fort Daatselaar. Een wandeling van Kasteel Renswoude naar Fort Daatselaar en terug is ongeveer 6,5 km.

Lunterse Beek
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het Leughtenpad

Vanaf Recreatiepark De Lught aan de Barneveldseweg vangt het Leughtenpad aan, een 9,9 km lang pad. Dit is een leuke route voor jong en oud. Het begint met een speelbos, waar kinderen kunnen klimmen en klauteren. Onderweg is er ook een blotevoetenpad en voor wie nog meer wil, bestaat de mogelijkheid om bij de receptie (van 9 tot 15u) een tas te kopen van € 3,00 met veldwerkmateriaal. Het bestaat uit een opdrachtenboekje met zoekkaarten, een schepnet en een loepje. Startpunt is Recreatiepark De Lught.

Klompenpaden

Verschillende Klompenpaden voeren rond Renswoude. Boerenerven, landgoederen, agrarisch weiland en dijkjes schuiven aan je voorbij. Het is een heerlijk wandelgebied.

1. Daatselaarsepad

Rondwandeling rond Renswoude, langs Fort Daatselaar en Kasteel Renswoude - 11 km - Het officiële vertrekpunt is Restaurant De Dennen, Utrechtseweg 34, Renswoude. Blauwe klompmarkering in beide richtingen.

2. Jufferpad

Rondwandeling in de omgeving van Renswoude en Veenendaal, langs forten en kastelen. - 16 km - Vertrekpunt: Fort aan de Buursteeg, Buursteeg, Renswoude. Roze klompmarkering in beide richtingen.

3. Nederwoudsepad

Rondwandeling langs Fort Daatselaar, de Slaperdijk en Ederveen, het buitengebied van Lunteren, langs Remeker kaasboerderij en delen van de Grebbelinie - 14 km - Vertrekpunt: Camping de Grebbelinie, Ubbeschoterweg 12, Renswoude. Gele klompmarkering in beide richtingen. 

Renswoude
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Breeschoterpad

Rondwandeling door de natuur bij Renswoude en Scherpenzeel, langs delen van de Grebbelinie. Ten noorden van Renswoude - 6 km - Vertrekpunt: Restaurant De Dennen, Renswoude. Gele klompmarkering in beide richtingen.

5. Turfvelderpad

Rondwandeling bij Ederveen. Ten oosten van Renswoude - 13 km - Vertrekpunt Dorpshuis De Zicht, Marktplein 10 in Ederveen. Rode klompmarkering in beide richtingen.

Renswoude
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Zoek je nog meer inspiratie voor mooie wandelingen, check dan nu onze tips om te wandelen op de Utrechtse Heuvelrug.

Fietsen in Renswoude

Voordeel van de fiets is dat je meer kan zien op korte tijd. En het is natuurlijk lekker sportief! Volg een van de leuke routes langs het kasteel en door de omgeving van Renswoude.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!