Ga naar content

Natuur bij Veenendaal

In de Provincie Utrecht, aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei, ligt de plaats Veenendaal. De Hoge Veluwe, Utrecht, Arnhem en Amersfoort liggen allemaal op ca 20 minuten rijden, en daarmee is het een leuke uitvalsbasis om cultuur en natuur te combineren.

Natuur in het Veen

Van oudsher wordt Veenendaal al vaak ingekort tot "het Veen". De naam is te herleiden naar het veengebied wat hier vroeger lag. In het centrum zelf is niet heel veel natuur te vinden, buiten het Stadspark (met de Surfvijver) en enkele kleinere parken. Maar om het dorp heen is veel te ontdekken! 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

De hele zuidwestkant van Veenendaal vormt de grens van de Utrechtse Heuvelrug. Hier liggen statige landgoederen met lange bomenlanen en verkoelende bossen. Maar ook heidegebieden en drassige weiden zijn er te vinden. Zowel in 2000 en 2020 was Veenendaal de Fietsstad van Nederland, in 2004 werd het de groenste stad van Nederland. Tijd dus om eens te kijken wat er in en rond de plaats te ontdekken is.

Mooie plekken bij Veenendaal

Wat doen en zien bij Veenendaal? Ben jij ook een natuurliefhebber, en altijd op zoek naar bijzondere plekjes om te zien? We nemen je mee in onze zoektocht naar de mooiste plekken in de omgeving!

1. Achter de Slaperdijk

Vanaf Station Veenendaal West is het maar een kort stukje lopen naar de Slaperdijk, de grens tussen het bebouwde Veenendaal en de achterliggende natuurgebieden.

© Wim van Schaik
Deel op Pinterest

Hier ligt ook Landal Amerongse Berg, een ideale uitvalsbasis voor de Utrechtse Heuvelrug en de natuur rond Veenendaal. 

2. Langs de Grift

Het is prachtig vertoeven bij het riviertje de Grift. Dit is eigenlijk een stuk van het Valleikanaal, wat in de volksmond nog steeds de Grift wordt genoemd. Het stuk tussen Rhenen en Veenendaal werd reeds in de middeleeuwen gegraven. De natuur is hier heel fraai en je kunt met regelmaat vogels waarnemen. 

© Wim van Schaik
Deel op Pinterest

Langs het water is het heerlijk fietsen. Wil je op een andere manier genieten van de omgeving en zoek je iets leuks om te doen in Veenendaal? Ga dan kajakken op het Valleikanaal. Bij de Werftweg zit een vlonder waarvandaan je met een opblaaskajak over het water en langs het riet kunt peddelen. Of maak er een actief dagje van. Je kunt helemaal van Rhenen naar Veenendaal kajakken. Dit is by far een van mijn favoriete activiteiten in Veenendaal.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Het Binnenveld

Tussen Veenendaal, Rhenen, Ede en Wageningen ligt een prachtig gebied om doorheen te rijden met de auto of de fiets. De enige bebouwing op het Binnenveld bestaat uit een aantal oude boerderijen. Verder is het een stiltegebied. Langs de Werftweg bij de Grift staat een observatietoren en voert een pad door de Binnenlandse Hooivelden. Fotografen zetten hier graag de diversiteit aan weidevogels op de plaat.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Aansluitend bij Veenendaal ligt een stuk beschermd natuurgebied, met blauwgrasland (de Bennekomse Meent) en trilveen (de Blauwe Hel). Op de fiets rijd je langs beekjes, bomenrijen, uitgestrekte weilanden, met ooievaars, reigers, zwanen en andere vogelsoorten. Een heerlijk stukje natuur bij Veenendaal.

4. Prattenburg

Vanaf Landgoed Prattenburg kan je de Amerongse Berg verkennen. Verscheidene wandelroutes voeren door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Ook Plantage Willem iii is een mooi wandelgebied richting Elst. De kans op het spotten van herten en reeën in de vroege ochtend is hier erg groot. 

5. Kwintelooijen

Tussen Veenendaal en Rhenen ligt een oude zandafgraving, Kwintelooijen. Een prachtige natuurspeeltuin voor kinderen, een heerlijk gebied om te wandelen voor volwassenen. Er zijn runderen uitgezet, die naast de paden in het natuurgebied grazen. Je kunt er gewoon om heen wandelen. Soms kan je ook reeën zien, maar dan kom je beter in de vroege ochtend of rond de avondschemering naar het park.

6. Groene Grens in Veenendaal

Aan de oostkant van Veenendaal ligt de Groene Grens. De naam geeft al aan dat dit een grensgebied is en wel tussen Veenendaal en Ede. Het bestaat uit twee gedeeltes, een noordelijk en zuidelijk deel. De natuur kan hier zijn gang gaan en de waterplassen trekken vogels aan.

Ooievaars, zwanen en eenden, maar ook de tureluur komt hier voor en natuurlijk de kievit, die hier volop ruimte heeft om te broeden. Ook de blauwborst is er gesignaleerd. Met veel geluk kan je zelfs reeën zien! Het deels moerassige landschap is een voedingsbodem voor allerlei bloemen o.a. de wilde orchidee. Tijdens een fietstocht langs bijvoorbeeld De Grift, is de Groene Grens een mooi stukje natuur om even doorheen te wandelen.

© Hennie van Schaik
Deel op Pinterest

7. Grebbelinie

In de 18de eeuw werd een waterlinie opgezet op de grens van de Provincies Utrecht en Gelderland. In de Tweede Wereldoorlog speelde het een belangrijke rol in de landsverdediging.

Nu kan je hier mooi wandelen langs groen begroeide forten en bunkers over een natuurgebied dat zich uitstrekt langs het Valleikanaal. Het Grebbelinie Bezoekerscentrum met oorlogsmuseum aan de Buursteeg 2 in Renswoude vormt een goede uitvalsbasis om te fietsen en te wandelen langs de Grebbelinie. Je kunt hier ook met een gids het Fort en de buurt verkennen.  

8. Naar Ede of Lunteren

Combineer een verblijf in Veenendaal met een bezoek aan Ede of Lunteren. Hier vind je uitgestrekte bossen, zandvlakten en heidegebieden. 

Fietsen in Veenendaal

Reeds 2 keer werd de prijs van Fietsstad van Veenendaal uitgereikt aan Veenendaal. Er zijn dan ook tal van mooie routes te vinden in de omgeving. Over de Utrechtse Heuvelrug, langs de Grift naar Rhenen, over het Binnenveld naar Wageningen, naar Ede of Lunteren.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wandelen bij Veenendaal

Op de meeste bovengenoemde gebieden is het mooi wandelen in de natuur bij Veenendaal. Het is de grote afwisseling in wandelgebieden die deze plaats zo aantrekkelijk maakt.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!