Ga naar content

Natuur in provincie Utrecht

Natuurvakantie Nederland - De veelzijdigheid van de provincie Utrecht maakt dat je nooit uitgekeken raakt. Een wandeling door de vele bossen, fietsen over landgoederen of een dagje relaxen aan het water. Genoeg natuurgebieden in Utrecht om elke keer weer wat anders te ontdekken. We nemen je mee naar de leukste plekjes in Utrecht!

Mooiste plekken Utrecht

We hebben zelf inmiddels veel van de provincie gezien en delen graag onze tips. Onderstaand een aantal van de mooiste natuurgebieden in Utrecht.

1. Utrechtse Heuvelrug

De parel van Utrecht is zonder twijfel de Utrechtse Heuvelrug. Het uitgestrekte Nationaal Park loopt in een lange strook door de provincie, van Baarn tot aan Rhenen. Je vindt er alles van prachtige bossen tot uitgestrekte heidevelden en zandvlaktes. Midden in de natuur liggen prachtige landhuizen en oude grafheuvels.

mooiste natuurgebieden Utrecht
Deel op Pinterest

Je combineert dus natuur met historie! Omdat er zo veel te zien en te doen is op de Heuvelrug, hebben we een volledige pagina geschreven over Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Veel plezier!

2. Utrechtse Plassen

Binnen de Vechtstreek liggen fijne recreatieplassen. Bij de Vinkeveense Plassen, Maarsseveense Plassen en de Loosdrechtse Plassen is het op warme dagen goed vertoeven.
Hier kan je lekker relaxen aan de strandjes of het water op met een gehuurd bootje. Of nog leuker: op de sup. Vooral Loosdrecht en Vinkeveen zijn een van de beste plekken om te gaan suppen in Nederland.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook buiten de zomer zijn de plassen een bezoek waard. Rond het water lopen namelijk diverse wandel- en fietsroutes. Je hebt er kans om mooie vogels en insecten te observeren waaronder ijsvogels en libellen.

3. Rijn- en Lekgebied

Door het zuidoosten van de provincie stromen de rivieren de Nederrijn en de Lek. Langs de rivieren vind je unieke natuurgebieden met bijzondere flora en fauna. Hoewel deze gebieden ook bij de Heuvelrug horen willen we ze toch graag apart benoemen. Zo is rivieroeverreservaat de Blauwe Kamer op de grens van Utrecht en Gelderland heel bijzonder. Het is een geweldige plek om vogels te spotten. Hier zie je regelmatig lepelaars, zilverreigers en aalscholvers. Ook gaaf zijn de Galloway runderen en konikpaarden die vrij in het gebied grazen. Wil je mooi uitzicht op de Blauwe Kamer? Beklim dan de Grebbeberg

© Wim van Schaik
Deel op Pinterest

Ook de Amerongse Bovenpolder is een bezoek waard. Dit natuurgebied ligt in de uiterwaarden en bestaat uit moerassen en plassen. Heerlijk om een rondje doorheen te wandelen of fietsen en tussendoor even te stoppen bij de observatiehut. Je hebt vanaf het uitkijkplateau prachtig uitzicht op de watervogels, loslopende grazers en Kasteel Amerongen.

Als je toch in de omgeving bent, bezoek dan vestingstad Wijk bij Duurstede. Vanuit dit stadje kan je zowel de Nederrijn als de Lek volgen. Hier lopen mooie wandel- en fietspaden door landgoederen en de uiterwaarden. Een bekende wandelroute is het 29 km lange Kromme Rijnpad, dat van Utrecht naar Wijk bij Duurstede (of andersom) loopt. Hierbij wandel je via klompenpaden langs de mooiste plekjes.

4. Groene Hart - Vechtstreek

Een deel van Nationaal Landschap het Groene Hart ligt in Utrecht. Het Utrechtse deel heet de Vechtstreek, vernoemd naar de idyllische rivier de Vecht die erdoorheen stroomt.

Vechtstreek Utrecht
Slot Zuylen in de Vechtstreek
Deel op Pinterest

Langs de oevers van de rivier vind je mooie buitenplaatsen met chique huizen, maar ook molens, forten, kastelen en prachtige natuurgebieden met veen, moeras en grasland. Je kan het gebied te voet of per fiets verkennen, maar veel leuker is natuurlijk om het water op te gaan. Volg een van de sloepenroutes en leer de streek door en door kennen.

5. Bossen in Utrecht

De provincie is gezegend met de meest fantastische bossen. Enkele parels zijn de Kaapse Bossen, het Gagelbos, Heidestein-Bornia bij Austerlitz, het Amerongse Bos en het bosrijke gebied van Lage Vuursche. De meeste van deze bossen liggen op de Heuvelrug. Dankzij de vele bossen leent Utrecht zich uitstekend voor een herfstwandeling. De bomen kleuren dan de meest prachtige tinten rood, oranje en geel en overal poppen paddenstoelen uit de grond.

6. Zouweboezem

Sinds 2019 hoort Gemeente Vijfheerenlanden niet meer bij Zuid-Holland maar bij provincie Utrecht. Daarmee kwamen er een aantal mooie natuurgebieden in Utrecht bij, waaronder de Zouweboezem. Een prachtig moerasgebied met rietvelden waar vele vogelsoorten goed gedijen. Pak tijdens een rondje wandelen dus zeker je verrekijker erbij en misschien zie je wel een van de vele purperreigers, of een snor, zwarte stern of porseleinhoen. Je kunt hier fijn wandelen door weidelandschappen. Houd er rekening mee dat het drassig kan zijn, laarzen zijn dan ook geen overbodige luxe. Let op: honden mogen niet mee.

Zouweboezem
Deel op Pinterest

7. Groene steden in Utrecht

Een natuurvakantie Utrecht kan je goed combineren met een stedentrip. Wat denk je bijvoorbeeld van:

Doen in provincie Utrecht

Een actief dagje in de natuur van Utrecht? Dat is eenvoudig te realiseren. Met zoveel natuur kun je er eindeloos wandelen en fietsen, maar ook watersporten behoren tot de mogelijkheden. Bekijk onze tips over wat te doen in Provincie Utrecht.

Bijzonder overnachten in Utrecht

Jij zoekt voor jouw vakantie in Utrecht natuurlijk een uniek en kleinschalig logeeradresje. Hiervoor kun je terecht op onze pagina met originele overnachtingen in Utrecht. Zowel tips voor provincie als stad Utrecht. Onderstaand alvast een voorproefje:

Veelgestelde vragen over provincie Utrecht

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!